Vlada še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo20.46 Vlada še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije


Vlada kljub izpolnjenim pogojem za prehod v zeleno fazo na današnji seji še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Veljavnost večine omejitev je podaljšala do 6. junija. V veljavi tako ostajajo omejitve pri ponujanju kulturnih storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode in javnem prevozu. Prav tako še vedno velja omejitev zbiranja ter obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih in razkuževanja rok. V večstanovanjskih stavbah morajo biti še vedno nameščeni razpršilniki za razkuževanje rok. Naj vlada ukrepov za zajezitev epidemije še ne sprosti, je sicer predlagala svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, čeprav je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v torek padlo pod 300 in je torej pogoj za prehod v zeleno fazo izpolnjen.

20.30 Vstop v Sloveniji brez karantene za otroke do 15. leta, pri kongresnih dejavnostih 50-odstotna zasedenost

Vlada je na današnji seji med izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in brez negativnega izvida testa dodala tudi otroke do 15. leta v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika, so sporočili iz Ukoma. Pri pogojih v vstopa v državo sta določena temno rdeči in rdeči seznam, priznavajo se tudi negativni testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije.
 
Poleg tega je z odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev z odlokom določila, da bo od ponedeljka izvajanje kongresne dejavnosti dovoljeno pod nekoliko drugačnimi pogoji. Zaposleni bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči pa bo omejena na 50-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč. Kot so navedli, bo moralo biti med osebami eno sedišče prosto. Ti omejitvi pa ne bosta veljali na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč, tam bo med postavljenimi sedišči najmanj en meter razdalje.
 
Vlada je sprejela sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še za mesec junij. Poleg tega pa so izdali še odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji zaradi posledic drugega vala epidemije za obdobje od 1. februarja 2021 do 30. aprila 2021 in odlok o finančnem nadomestilu v prireji govejega mesa zaradi posledic drugega vala epidemije za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči bo omejena na 50-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči bo omejena na 50-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


18.30 Slovaška bo junija začela cepiti s cepivom Sputnik V

Slovaška vlada je danes sporočila, da bodo v državi proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V, ki ga sicer Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni odobrila, predvidoma začeli cepiti 7. junija, poroča nemška tiskovna agencija DPA. »Še vedno obstaja večje število državljanov, ki se želi cepiti le s Sputnikom V,« je zapisano v utemeljitvi sklepa. Kot navaja slovaška vlada, tega ni mogoče kar prezreti, če želijo v državi doseči precepljenost prebivalstva. Ministru za zdravje Vladimirju Lengvarskyju je vlada naročila, da zagotovi začetek cepljenja z ruskim cepivom do 7. junija. Še v torek je minister sicer opozarjal, da Rusija še ni posredovala celotne dokumentacije, ki je nujna za končno odločitev o uvedbi cepiva. Slovaška bi morala zato upoštevati priporočilo Eme, ki o cepivu še odloča, je dejal minister.

18.20 V osmih restavracijah dobrodelna večerja v podporo nevladnim organizacijam 

Osem restavracij in ena trgovina iz cele Slovenije so se odločile, da ponovno odprtje proslavijo dobrodelno in se pridružijo akciji Centra za nevladnih organizacij Ta dobra večerja. Cilj je zbrati čim več denarja za lokalne nevladne organizacije, ki spreminjajo našo družbo na bolje, so sporočili iz centra. Akcija traja do nedelje do polnoči.

Kot so sporočili iz centra, v akciji Ta dobra večerja, ki jo vodi in koordinira krovna mreža Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (Cnvos), sodelujejo restavracije iz Ljubljane, Maribora, Murske Sobote, Novega Mesta, Trbovelj, Brežic, Postojne in Črnega Kala, trgovinica pa iz Kranja. Tako v akciji sodelujejo restavracije Strelec, K5, Fink & Situla, Bunker, Erasmus, gostilnica Pri Damah in Hoba Catering, pivnica Reset in trgovina Krajček. Dobre namene nevladnih organizacij lahko vsak podpre s simboličnim prispevkom pet evrov, osem restavracij in ena trgovina pa bodo med sodelujočimi izžrebale srečneže, ki jih bodo nagradili z gurmanskim doživetjem v dvoje.

16.12  Svetovalna skupina za covid-19 vladi ne bo predlagala sproščanja ukrepov

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, bo vladi na današnji seji na Brdu pri Kranju predlagala, naj se ukrepi za zajezitev epidemije še ne sproščajo, čeprav je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v torek padlo pod 300 in je torej pogoj za prehod v zeleno fazo izpolnjen. »Glede na to, da je epidemija še vedno razglašena, bi bilo malce nelogično, da bi ukrepe v državi sprostili,« je za STA dejala Logarjeva. Po njenih besedah so ministrstva že prosili za predloge sproščanja tako za čas, ko je pogoj za prehod v zeleno fazo že izpolnjen, a je hkrati epidemija še razglašena, kot tudi za čas po koncu epidemije. Predloge bodo po njeni napovedi obravnavali na sestanku v ponedeljek.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin pa je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 spomnil, da je bilo minuli vikend nekaj dogodkov, na katerih so se zbirale velike množice ljudi. Glede na to pozorno spremljajo, kakšne bodo morebitne posledice v regijah, kjer so ti dogodki bili.
Ko bo pri tistih, ki so se morda okužili z novim koronavirusom, prihodnji teden minila inkubacijska doba, bo več znanega o tem, ali je mogoče pričakovati nove lokalne izbruhe okužb in kako obsežni bi ti lahko bili, je menil. Še naprej so zelo zaskrbljeni tudi glede tega, kaj lahko povzroči sproščanje ukrepov na področju športa, saj so se nekatere stvari po njegovih besedah pokazale kot »težko obvladljive«. Ob vsem tem zdaj po njegovih navedbah bolj razmišljajo v smeri, da bi sproščanje ukrepov potekalo postopoma. »Nič ne bomo zamudili, če bomo ta vikend ostali v režimu, kot ga poznamo,« je ocenil.

15.42 Janša: Možno je pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja

Slovenija izpolnjuje pogoje za prehod v zeleno fazo; o sproščanju ukrepov danes razpravlja vlada. Premier Janez Janša je v DZ dejal, da glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja in bo lahko država prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena. Pred sabo vidi leto okrevanja, ki bo hitrejše od povprečja članic EU. 

Janša je v odgovoru na predlog ustavne obtožbe, ki ga obravnavajo danes na izredni seji v DZ, opozoril na podatek, da je v Sloveniji s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih več kot 636.000, z drugim pa 348.000 državljanov. Skupaj s 242.000 prebolevniki je vsaj delno imunih okoli 900.000 prebivalcev. Do potrebne imunosti, da se bolezen v populaciji več ne bo širila, je treba cepiti še nekaj sto tisoč prebivalcev, je dejal, kar je po njegovih besedah realno do poletja, tako kot so napovedovali.

Uveljavitev digitalnega zelenega potrdila bo verjetno operativno sredi junija, kar bo sovpadalo s koncem formalne epidemije. »Odtlej lahko pričakujemo povratek v normalnost, vsaj takšno, kot smo jo pričakovali in imeli lansko poletje,« je dejal Janša. FOTO: Jure Eržen/Delo
Uveljavitev digitalnega zelenega potrdila bo verjetno operativno sredi junija, kar bo sovpadalo s koncem formalne epidemije. »Odtlej lahko pričakujemo povratek v normalnost, vsaj takšno, kot smo jo pričakovali in imeli lansko poletje,« je dejal Janša. FOTO: Jure Eržen/Delo


Slovenija je, kot je opozoril premier, na povprečju EU glede precepljenosti, saj dobimo cepiva glede na število prebivalcev. Če bi pozabili naročati cepiva, ne bi bili v evropskem povprečju, je dodal. Kot je opozoril, je pri nas interes za cepljenje še vedno večji od razpoložljivih cepiv, nekatere države pa imajo več razpoložljivih cepiv od interesa prebivalstva. Tako bo Slovenija od ene takih držav v prihodnjem tednu prejela še 300.000 odmerkov, je napovedal. Na podlagi vsega tega je po njegovem mnenju možno pričakovati, da bo trenutna razglasitev epidemije do sredine junija zadnja in bomo lahko prešli v prehodni čas, ko bo večina ukrepov dodatno odpravljena. Nekateri preventivni ukrepi bodo še vedno potrebni, je dejal.

Uveljavitev digitalnega zelenega potrdila bo verjetno operativno sredi junija, kar bo sovpadalo s koncem formalne epidemije. »Odtlej lahko pričakujemo povratek v normalnost, vsaj takšno, kot smo jo pričakovali in imeli lansko poletje,« je dejal. »Pred sabo lahko vidimo leto okrevanja, ki bo hitrejše od povprečja članic EU in ki bo Slovenijo vrnilo na predkrizno raven v rekordnem času. Hkrati pa imamo tudi za drugo polovico leta naročenih dovolj cepiv za tretji odmerek, ki bo potreben, da imunost ohranimo, in za določene rezerve za solidarnost,« je napovedal.

15.15 Na zdravniški zbornici znova poudarili pomen celovitega informiranja o cepljenju proti covidu-19

Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) so z današnjo novinarsko konferenco znova poudarili pomen strokovnega in celovitega informiranja o cepljenju proti covidu-19. Predsednica ZZS Bojana Beović je opozorila, da sta moč in škoda dezinformacij in zlonamernih informacij še posebej velika, če ljudem niso na voljo prave, argumentirane informacije. Beovićeva, ki tudi vodi posvetovalno skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je spomnila, da so doslej v svetu uporabili že več kot milijardo odmerkov cepiv proti covidu-19, pri čemer se je nedvoumno pokazala učinkovitost in varnost cepiv. Izpostavila je odgovornost zdravniške stroke pri celovitem informiranju javnosti o cepljenju.

Slovenija je po oceni Beovićeve v zadnjih letih premalo naredila za ozaveščanje ljudi o pomenu cepljenja proti različnim boleznim. Poudarila je, da je cepljenje najučinkovitejša in najkrajša pot do zaustavitve epidemije covida-19, »ki postaja vse bolj naporna«, in vrnitve v normalno življenje brez strogih zaščitnih ukrepov proti širjenju virusa. Strokovna vodja klicnega centra za informacije o novem koronavirusu Mojca Matičič je pojasnila, da ljudi v zvezi s cepljenem poleg medicinskih zanimajo tudi logistične informacije, kot npr. kako se prijaviti na cepljenje. Po njenih besedah veliko vprašanj dobijo od kroničnih bolnikov in alergikov, pri čemer jih še posebej zanimajo stranski učinki cepiv.

15.06 Bivši Johnsonov svetovalec: Vlada v zdravstveni krizi javnost pustila na cedilu

Bivši svetovalec britanskega premiera in arhitekt brexita Dominic Cummings je danes očital vladi Borisa Johnsona, da je britansko javnost pustila na cedilu, ker ni pripravila ustreznega načrta za spopad s pandemijo covida-19. Cummings, ki je odstopil decembra lani, se je opravičil za neustrezen odgovor na krizo, ki je izbruhnila v začetku lanskega leta. Covid-19 je na Otoku zahteval skoraj 128.000 žrtev, s čimer se uvršča na peto mesto na svetu.

14.49 Belgija začasno prekinja uporabo cepiva Janssen pri mlajših od 41 let

Iz Belgije so danes sporočili, da začasno prekinjajo cepljenje mlajših od 41 let s cepivom proti covidu-19 proizvajalca Janssen. Kot so pojasnile pristojne službe, so odločitev sprejeli po smrti ženske, ki je bila cepljena s tem cepivom. Glede na podatke naj bi šlo za soprogo slovenskega diplomata, ki je pred kratkim umrla zaradi kapi. Kot je danes potrdilo belgijsko zdravstveno ministrstvo, je ženska, mlajša od 40 let, umrla 21. maja, njeni simptomi – tromboza v kombinaciji z nizko vrednostjo trombocitov – pa da kažejo na možno povezavo s cepivom, danes poročajo belgijski mediji.

image_alt
Belgija prekinja uporabo cepiva Janssen pri mlajših od 41 let


388 PCR-testov je bilo pozitivnih. FOTO: Jure Eržen/Delo
388 PCR-testov je bilo pozitivnih. FOTO: Jure Eržen/Delo


14.00 Cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece od šest do osem tednov po prvem

V Zdravstvenem domu Ljubljana bodo tiste, ki so bili cepljeni s prvim odmerkom AstraZenece, na cepljenje z drugim odmerkom vabili predvidoma od šest do osem tednov po prvem. Povabilo na cepljenje bodo vabljeni prejeli prek SMS-sporočila ali klica na stacionarni telefon neposredno iz cepilnega centra ZD Ljubljana, so še pojasnili v sporočilu.

13.45 Sloveniji dodatna sredstva za pomoč najbolj ogroženim

V okviru odziva EU na pandemijo covida-19 je evropska komisija Sloveniji odobrila dodatnih 8,9 milijona evrov za izvajanje operativnega programa za materialno pomoč najbolj ogroženim za obdobje 2014–2020. Od tega bo 7,7 milijona namenjenih za nakup prehrambnih izdelkov za najbolj ogrožene, so v sporočilu zapisali na ministrstvu za delo.

Od dodatnih 8,9 milijona evrov jih bo 7,7 milijona namenjenih za nakup prehrambnih izdelkov za najbolj ogrožene. Predlog pa je ministrstvo pripravilo tako, »da bo mogoče z dodatnimi sredstvi hitro in kontinuirano zagotavljati pomoč najbolj ogroženim, brez dodatnega administrativnega bremena«.

Ministrstvo bo tako z obstoječimi ter dodatnimi sredstvi v okviru odziva EU na pandemijo covida-19 in v luči blaženja posledic pandemije covida-19 v prihodnjih treh letih zagotovilo predvidoma 5000 ton prehrambnih izdelkov na leto. Prehrambni izdelki bodo predvidoma na voljo že v letošnjem letu ter v letih 2022 in 2023.

V okviru odziva EU na pandemijo covida-19 je evropska komisija Sloveniji odobrila dodatnih 8,9 milijona evrov za izvajanje operativnega programa za materialno pomoč najbolj ogroženim za obdobje 2014–2020. FOTO: Jure Eržen/Delo
V okviru odziva EU na pandemijo covida-19 je evropska komisija Sloveniji odobrila dodatnih 8,9 milijona evrov za izvajanje operativnega programa za materialno pomoč najbolj ogroženim za obdobje 2014–2020. FOTO: Jure Eržen/Delo


13.30 Začetek postopka v tožbi EU proti AstraZeneci

Na sodišču v Bruslju se je začel postopek v tožbi Evropske unije proti britansko-švedski farmacevtski družbi AstraZeneca zaradi neizpolnjevanja pogodbe o dobavi cepiva proti covidu-19. EU je ob začetku postopka AstraZeneci očitala hudo kršitev pogodbe. EU želi s tožbo prisiliti AstraZeneco, da do julija dobavi še 90 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Očita ji, da ni izpolnila svojih pogodbenih obveznosti, ker je v prvi četrtini leta dobavila le četrtino obljubljenih odmerkov. Rok za izpolnitev pogodbe se izteče sredi junija in EU vztraja, da bo morala AstraZeneca plačati kazen, če se tega ne bo držala.

image_alt
EU od AstraZenece terja 90 milijonov odmerkov


13.00 Na Hrvaško brez testa otroci do 12. leta

Na Hrvaškem bodo s petkom nekoliko zrahljali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. »Otroci do 12. leta starosti od petka za vstop na Hrvaško ne bodo potrebovali negativnega testa na novi koronavirus oziroma jim ne bo treba v samoizolacijo, če potujejo v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki imajo negativen PCR- ali antigenski test oziroma potrdilo, da so cepljeni proti covidu-19 ali da so covid preboleli,« je povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Za zdaj negativnega testa za vstop na Hrvaško ne potrebujejo otroci do sedmega leta starosti.

S petkom so ukinili tudi omejitve o dovoljenem številu potnikov v javnem prevozu. Doslej je veljala omejitev števila na največ 40 odstotkov zmogljivosti vozil za javni prevoz potnikov. Na teh bo sicer še naprej obvezna uporaba obraznih mask.
Število ljudi, ki se lahko udeležijo javnih dogodkov, bodo zvišali s 25 na sto. Gostincem, ki strežejo hrano, bodo s petkom ob strogih ukrepih dovolili postrežbo tudi v zaprtih delih lokalov, in ne samo na terasah. Vsi gostinski lokali bodo lahko obratovali do 23. ure, prav tako pekarne. Prodaja alkoholnih pijač bo prepovedana med 23. in 6. uro.

12.45 Med cepljenimi so okužbe zelo redke

V ZDA se je med januarjem in aprilom z novim koronavirusom okužilo približno 0,01 odstotka ljudi, ki so bili polno cepljeni, je pokazala ameriškega študija, ki je potrdila visoko učinkovitost cepiv proti covidu-19. Študija je v preučevanem obdobju med 1. januarjem in 30. aprilom zajela 101 milijon polno cepljenih Američanov. Potrdili so 10.262 primerov primerov okužbe 14 dni ali več po zadnjem odmerku enega od odobrenih cepiv v ZDA – to so Pfizer, Moderna ali Johnson & Johnson. Od tega je bilo 63 odstotkov žensk, povprečna starost okuženih pa je bila 58 let. Med temi primeri je bilo 2725 (27 odstotkov) asimptomatskih, 706 (sedem odstotkov) je bilo hospitaliziranih zaradi vzrokov, povezanih s covidom-19, 132 (en odstotek) pa jih je umrlo zaradi vzrokov, povezanih s to boleznijo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

11.40 V Indiji nevarne glivične okužbe pri bolnikih s covidom

Iz Indije poročajo o novih oblikah nevarnih glivičnih okužb pri covidnih bolnikih. Zdravniki so namreč ta teden potrdili primer okužbe z rumeno plesnijo. Šlo naj bi za prvi primer te okužbe pri človeku. Že pred tem so iz države poročali o različnih oblikah mukormikoze, ki je prizadela predvsem bolnike, ki so okrevali po covidu-19. Okužbo z rumeno plesnijo so potrdili zdravniki v bolnišnici v bližini New Delhija. Bolnik ima menda poleg tega potrjeno še okužbo s črno in belo plesnijo, poročajo indijski portali.

Tako črna kot bela plesen sodita v kategorijo mukormikoz, ni pa še znano, ali v to sodi tudi rumena plesen, saj se obnaša drugače, poroča britanski portal The Sun. Simptomi se pojavijo v notranjosti telesa in so bolj skriti, zaradi česar nastanejo zamude pri diagnozi, je pojasnil zdravnik BP Tyagi za tiskovno agencijo ANI.

Bolniki s covidom-19 v Indiji dobivajo še glivična obolenja. FOTO: Punit Paranjpe/AFP
Bolniki s covidom-19 v Indiji dobivajo še glivična obolenja. FOTO: Punit Paranjpe/AFP


V Indiji so pri številnih bolnikih, ki so preboleli covid-19, potrdili različne glivične okužbe. Pri tistih s črno plesnijo se težave najpogosteje pojavijo na obrazu, kar pa se lahko reši le z operacijo. Več tisoč bolnikom so tako odstranili oči. Bela plesen medtem najpogosteje prizadene pljuča in ni tako nevarna kot črna plesen. Glivična okužba predvsem prizadene tiste, ki so bili ob covidu-19 zdravljeni s steroidi in so imeli pridruženo sladkorno bolezen.

11.30 V Avstrijo s ponarejenim potrdilom

Na mejnem prehodu Lavamünd (Vič) je hotel davi 44-letni Slovenec na avstrijsko Koroško vstopiti s ponarejenimi potrdili o negativnih testih na okužbo z novim koronavirusom, je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočila tamkajšnja policija. Kot je pojasnila, je moški uslužbencem na meji predal mapo z več potrdili. Izmed teh je bilo eno, ki je nosilo datum 1. marec, originalno, vseh preostalih 13 potrdil, tudi najnovejše, pa ponarejenih. Šlo je za bianco kopije, na katere je moški sam vnesel datume, še piše APA.

10.10 V zadnjem dnevu potrjenih 388 novih okužb

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo včeraj izvedenih 4237 PCR-testov, 388 izmed njih, kar znaša 9,2 odstotka, je bilo pozitivnih. Z dvema odmerkoma je bilo v držav doslej cepljenih 348.230 oseb. Umrlo je pet bolnikov s covidom-19.

Kot kažejo vladni podatki, je sedemdnevno povprečje padlo pod 300, s čimer so izpolnjeni pogoji za to, da Slovenija preide v zeleno fazo, ko pade večina omejitev, razen obratovanja diskotek in nočnih barov.9.30 S prvim odmerkom cepljenih 637.518 prebivalcev

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo po podatkih iz aplikacije cepimose.si cepljenih 637.618 prebivalcev oziroma 30,4 odstotka vseh. Z drugim odmerkom, ki pomeni celovito zaščito, je bilo cepljenih 348.230 oseb ali 16,6 odstotka vseh. Trenutno po precepljenosti vodi zasavska regija, med občinami pa Osilnica. Ta teden se sicer uporabljajo cepiva, ki so večinoma na voljo za drugi odmerek. J. T.

8.45 Indijska različica že na 53 območjih 

Različico novega koronavirusa, ki so jo prvič odkrili v Indiji, so doslej uradno potrdili že na 53 območjih, razkriva danes objavljeno tedensko poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o epidemioloških razmerah v svetu. Neuradno so različico B.1.617 sicer našli na še sedmih drugih območjih. Poročilo izpostavlja, da se je ta različica izkazala kot bolj prenosljiva, medtem ko resnost bolezni, ki jo povzroča, in tveganje okužbe še preiskujejo, navedbe poročila povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Umrle zaradi koronavirusa v Indiji sežigajo na grmadah. FOTO: Danish Ismail/Reuters
Umrle zaradi koronavirusa v Indiji sežigajo na grmadah. FOTO: Danish Ismail/Reuters


Poleg že znanih novejših različic novega koronavirusa – britanske, južnoafriške, brazilske in indijske – WHO spremlja še šest različic. Eno so zaznali v več državah, dve prvič v ZDA, druge tri pa v Braziliji, na Filipinih in v Franciji. V WHO zato poudarjajo, da »gre pričakovati evolucijo virusa, bolj ko sars-cov-2 kroži, več možnosti ima za razvoj«. Zato zajezitev okužb ostaja ključna.

7.00 Vlada bo danes pretresala ukrepe

Vlada se bo danes popoldne sestala na redni seji, na kateri bo razpravljala o podaljšanju ali morebitnih spremembah ukrepov za zamejitev epidemije covida-19. Po trenutnih napovedih bi namreč že prihodnji teden Slovenija lahko prešla v zeleno fazo, kar bi pomenilo dodatno sproščanje ukrepov.

Epidemija pojenjuje, prihodnji teden bo v državi predvidoma razglašena zelena faza. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Epidemija pojenjuje, prihodnji teden bo v državi predvidoma razglašena zelena faza. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Sedemdnevno povprečje števila okužb z novim koronavirusom je bilo po podatkih za ponedeljek 309, za prehod v zeleno fazo pa bi moralo pasti pod 300. Od 12 statističnih regij jih je sicer v rumeni fazi še pet, to so primorsko-notranjska, osrednjeslovenska, jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška in zasavska regija, medtem ko so preostale obarvane zeleno.

Preberite še:

Komentarji: