Netanjahu potrdil govorice o skorajšnjem dogovoru s Hamasom

Pogajanja med Izraelom in Hamasom, ki sta od začetka oktobra vpeta v vnovičen krog nasilja in spopadov, že več tednov potekajo pod okriljem Katarja.
Fotografija: Ženska je na plakat s podobo Netanjahuja in fotografijami zajetih talcev zapisala: vse je v tvojih rokah. FOTO: Amir Cohen/Reuters
Odpri galerijo
Ženska je na plakat s podobo Netanjahuja in fotografijami zajetih talcev zapisala: vse je v tvojih rokah. FOTO: Amir Cohen/Reuters

Spremljamo dogajanje na Bližnjem vzhodu:

14.54 Netanjahu: »Napredujemo. Upam, da bomo kmalu deležni dobrih novic.«

Potem ko so se iz več virov razširili namigi, da naj bi bila Izrael in Hamas s pomočjo Katarja blizu dogovoru glede (humanitarnega) premirja in izpustitve talcev, se je končno oglasil izraelski Benjamin Netanjahu in to potrdil. 

Protestniki, ki zahtevajo izpustitev talcev, so se včeraj v Tel Avivu zbrali pred poslopjem Unicefa. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
Protestniki, ki zahtevajo izpustitev talcev, so se včeraj v Tel Avivu zbrali pred poslopjem Unicefa. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP

10.46 Izraelske sile so sporočile, da so včeraj zadele več kot 250 Hamasovih ciljev

10.36: Al Džazira: Izraelci od 7. oktobra na Zahodnem bregu aretirali več kot 3000 Palestincev

8.05 Iz Gaze poročila o več mrtvih v izraelskih napadih na taborišče Nuseirat

Palestinski mediji danes poročajo o izraelskih napadih na begunsko taborišče Nuseirat v Gazi, v katerih naj bi bilo ubitih najmanj 15 ljudi. Palestinski informacijski center je pri tem opozoril, da je »veliko število« ljudi še vedno pod ruševinami. Na območju indonezijske bolnišnice na severu enklave naj bi medtem še naprej potekali spopadi.

Izrael se na navedbe o napadu na taborišče Nuseirat še ni odzval, poroča britanski BBC.

Medtem je Marvan al Sultan, direktor indonezijske bolnišnice na severu Gaze, ki je bila v ponedeljek tarča napadov izraelska vojske, sporočil, da je na območju ustanove še vedno slišati »občasno streljanje«. Izraelski napad na bolnišnico je ob tem označil za smrtonosen. Po njegovih besedah je v bolnišnici še okoli 500 bolnikov, v pripravi pa naj bi bila evakuacija tistih, ki potrebujejo operacijo. Premestili naj bi jih na jug enklave. Za ta namen naj bi v bolnišnico prispela dva avtobusa. »Še vedno čakamo, nihče ne ve, kaj se bo zgodilo,« je dejal.

Izraelska vojska pa je danes sporočila, da sta bila v spopadih na severu Gaze v ponedeljek ubita dva vojaka, stara 20 in 26 let. S tem je število mrtvih izraelskih vojakov na območju Gaze naraslo na 383.

7.42 Gazo ogroža lakota

Svetovni program je pozval k prekinitvi sovražnosti in poudaril, da potrebuje plin, gorivo in povezljivost, da bi s partnerji lahko pomagali 2,2 milijonoma ljudi, ki v Gazi potrebujeta preskrbo s hrano.

7.23 Vse glasnejša namigovanja na premirje, Izrael še brez komentarjev

Vodja skrajnega palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije je po več tednih pogajanj, v katerih posreduje Katar, nakazal skorajšnji dogovor z Izraelom. »Smo blizu dogovora o premirju,« je danes sporočil v izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije. Med drugim naj bi se obetala tudi izpustitev talcev.

Pogajanja med stranema, ki sta od začetka oktobra vpeti v vnovičen krog nasilja in spopadov, že več tednov potekajo pod okriljem Katarja, kjer ima Hamas svoj politični urad in kjer tudi biva Hanije. Osredotočena so na iskanje dogovora, ki bi omogočil izpustitev približno 240 talcev, ki so jih 7. oktobra zajeli pripadniki Hamasa.

V zadnjih dneh se je zvrstilo več optimističnih napovedi glede pogovorov. Katarski premier Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani je denimo že v nedeljo dejal, da glede dogovora, po katerem bi v zameno za izpustitev nekaj talcev uvedli začasno prekinitev ognja, ostaja nerešenih le še nekaj »manjših« tehničnih vprašanj.

Ismail Hanije prebiva v Katarju. FOTO: Aziz Taher/Reuters
Ismail Hanije prebiva v Katarju. FOTO: Aziz Taher/Reuters

Hanije je sedaj sporočil, da je njegova skupina »podala svoj odgovor bratom v Katarju in posrednikom in smo blizu dogovora o premirju«. Francoska tiskovna agencija AFP navaja tudi besede drugih virov iz Hamasa pa tudi Islamskega džihada, še ene islamistične skupine, ki je sodelovala v napadih 7. oktobra, da so pristali na pogoje za prekinitev ognja.

Podrobnosti niso znane in Izrael se zaenkrat še ni odzval. Med drugim naj bi v skladu z dogovorom uvedli petdnevno prekinitev ognja in izpustili med 50 in 100 zajetih civilistov. V zameno pa bi Izrael iz svojih zaporov osvobodil okrog 300 Palestincev. Sporazum naj bi omogočil tudi prihod do 300 tovornjakov hrane in zdravstvene opreme v Gazo.

Da je blizu dogovor o izpustitvi talcev, je v ponedeljek dejal tudi ameriški predsednik Joe Biden. »Mislim, da je,« je odgovoril na vprašanje, če meni, da so blizu dogovora. Bela hiša je javila le, da so pogajanja v zaključni fazi, podrobnosti pa ni želela razkriti, češ da bi to lahko ogrozilo uspešen zaključek. Med talci je sicer večina izraelskih civilistov, med njimi tudi mlajši otroci in starejši. Doslej je Hamas izpustil štiri.

Preberite še:

Komentarji: