Ločiti moramo prevladujoč vpliv plina na ceno elektrike

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen se danes znova odpravlja v Kijev.
Fotografija: Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen bo v letnem nagovoru spregovorila o dosežkih v preteklem letu in načrtih komisije za prihodnje. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Odpri galerijo
Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen bo v letnem nagovoru spregovorila o dosežkih v preteklem letu in načrtih komisije za prihodnje. FOTO: Johanna Geron/Reuters

10:10 Prepričana je, da je napočil čas za evropsko konvencijo, ki bi se ukvarjala s spremembami pogodb. »Spremeniti moramo način, kako delamo stvari in kako odločamo o njih,« je dejala. Med državami članicami sicer ni veliko volje, da bi šli v zapleten in politično kočljiv proces spreminjanja pogodb. Ursula von der Leyen je končala svoj govor, razpravo pa so začeli evropski poslanci.   

9:58 Evropska komisija bo vztrajala pri spoštovanju vladavine prava in zaščitila proračun EU z mehanizmom pogojevanja. Intenzivneje naj bi se lotili tudi boja proti korupciji. »Če želimo biti verodostojni, ko zahtevamo od držav kandidatk, da okrepijo svoje demokracije, moramo izkoreniniti korupcijo doma,« je dejala. Zato bodo prihodnje leto predlagali nov zakonodajni okvir za boj proti korupciji.   

9:54 »Želim si, da ljudje Zahodnega Balkana, Ukrajine, Moldavije in Gruzije vedo: ste del naše družine, vaša prihodnost je naša Unija in naša Unija ni popolna brez vas,« je dejala.

9:47 »Če govorimo o čipih za virtualno realnost ali solarnih panelih – dvojno tranzicijo bodo poganjale surovine. Litij in redke rudnine že zamenjujejo plin in nafto v srcu našega gospodarstva,« je povedala. Opozorila pa je, da na svetovnem trgu prevladuje ena država (Kitajska), zato ne bi smeli pasti v enako odvisnost kot pri nafti in plinu. Napovedala je nova trgovinska partnerstva z državami po svetu in evropski akt o kritičnih surovinah

9:38 »Vodik bi lahko bil prelomnica za Evropo,« je ocenila Ursula von der Leyen. Napovedala je ustanovitev evropske vodikove banke, ki bo zagotavljala poroštva za nakupe vodika.

9:34 Napovedala je ureditev sistema, ki bo omogočil zagotavljanje pomoči energetskim podjetjem, ki se znajdejo v težavah, ker je trg z elektriko nestabilen. Tudi ureditev trga, po katerem je cena elektrike odvisna od cene plina, ni več pravičen do potrošnikov, ki bi morali imeti koristi od poceni obnovljivih virov. »Moramo ločiti prevladujoč vpliv plina na ceno elektrike,« je dejala.

9:28 »EU se mora rešiti odvisnosti od ruskih energentov,« je dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Rusiji, ki ni zanesljiv dobavitelj, je očitala manipulacije na energetskih trgih. »Tudi valovi vročine in suša so okrepili težave. Tako so cene plina narasle za več kot desetkrat v primerjavi z obdobjem pred pandemijo.« Evropska komisija predlaga zmanjšanje porabe elektrike. Vpeljana bo tudi kapica za prihodke za podjetja, ki proizvajajo elektriko z nižjimi stroški. Ocenila je, da bodo z ukrepom države EU zbrale 140 milijard evrov.  

9:21 »Solidarnost Evrope z Ukrajino bo ostala neomajna,« je povedala. EU je od prvega dne na strani Ukrajine: z orožjem, denarjem, dobrodošlico beguncem. Opisala je, kako močno delujejo sankcije proti Rusiji. »Ruska vojska jemlje čipe iz pomivalnih strojev in hladilnikov, da popravijo svojo vojaško opremo, saj so ostali brez polprevodnikov,« je pojasnila. Ruska industrija propada, sankcije bodo ostale, je napovedala. »To je čas, da pokažemo odločnost, ne da popuščamo,« je dejala.   

9:15 »Putinu ne bo uspelo. Ukrajina in Evropa bosta zmagali,« je dejala. To ni le vojna Rusije proti Ukrajini, temveč tudi vojna proti našemu gospodarstvu, vrednotam in prihodnosti, je opozorila.

9:10 Ursula von der Leyen je opozorila, da je EU rešitve na finančno krizo iskala več let. Ko je udarila pandemija, smo potrebovali več tednov. Ponosni bi morali biti, da smo se ob ruskem napadu na Ukrajino odzvali enotno, odločno in takoj, je dejala.

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen bo v letnem nagovoru o stanju v EU spregovorila o dosežkih v preteklem letu in ciljih komisije za prihodnje. V ospredju nagovora v evropskem parlamentu bodo po pričakovanjih ukrepi Unije za soočanje z visokimi cenami elektrike in vojna v Ukrajini. Sledila bo razprava z evropskimi poslanci.

Evropska komisija bo predstavila prve zakonodajne predloge, ki bodo prišli na mizo držav članic za odločanje. Uvedena naj bi bila posebna dajatev za energetska podjetja, ki z visokimi cenami fosilnih goriv kujejo visoke dobičke.

Uveden bo tudi poseben sistem, po katerem bodo prihodki proizvajalcev elektrike iz cenejših virov (jedrske energije, premoga, vetra …) omejeni, denimo na 180 ali 200 evrov za megavatno uro. Razliko do višje cene na trgu, ki jo prejmejo, bodo države uporabile za pomoč podjetjem in gospodinjstvom. Cenovne kapice za uvoženi plin v Bruslju še ne bodo predlagali.

Komentarji: