Vrh Trumpa in Putina bo v Helsinkih

Ameriški in ruski predsednik se bosta sestala 16. julija.
Fotografija: Vladimir Putin in Donald Trump se bosta srečala v Helsinkih. FOTO: AP
Odpri galerijo
Vladimir Putin in Donald Trump se bosta srečala v Helsinkih. FOTO: AP

Iz Kremlja in Bele hiše so sporočili, da se bosta Vladimir Putin in Donald Trump sestala 16. julija v Helsinkih. V Kremlju so zapisali, da bosta na srečanju govorila o sedanjih razmerah in perspektivi za razvoj rusko-ameriških odnosov. V Beli hiši so dodali, da bo beseda tekla tudi o temah, povezanih z nacionalno varnostjo.

Že včeraj so sporočili, da je bil »dosežen dogovor o vrhu, času in kraju. Voditelja se bosta sestala v tretji državi, zelo praktični tako za Rusijo kot za ZDA.« Svetovalec ruskega predsednika Juri Ušakov je po pogovoru z Johnom Boltonom, svetovalcem ameriškega predsednika za nacionalno varnost, dodal, da bodo podrobnosti sporočili v četrtek. Dodal je, da bo vrh Trump-Putin »pomemben mednarodni dogodek letošnjega poletja«, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Bolton se je danes za zaprtimi vrati srečal tudi s Putinom, pred tem pa z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in prvim namestnikom vodje ruskega varnostnega sveta Jurijem Averjanovom.

Putin je med rokovanjem z Boltonom pred kamerami izrazil upanje, da bo Boltonov obisk prispeval k izboljšanju odnosov med državama. Rusija si želi »obnoviti odnose na podlagi enakosti in medsebojnega spoštovanja«, je dodal. Dejal je še, da si Rusija nikoli ni želela konfrontacije in da mu je žal, da odnosi med ZDA in Rusijo niso najboljši, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O morebitnem vrhu med ZDA in Rusijo se govori že od marca FOTO: Reuters
O morebitnem vrhu med ZDA in Rusijo se govori že od marca FOTO: Reuters


Bolton je ob tem poudaril pomen nadaljevanja dialoga med državama. Dejal je, da so se predsedniki držav in njihovi svetovalci kljub razlikam sestajali tudi v preteklosti. »Verjamem, da je bilo to dobro za obe državi, dobro za stabilnost v svetu in tako meni tudi predsednik Trump,« je dodal.

O morebitnem vrhu med ZDA in Rusijo se govori že od marca, ko je Trump v telefonskem pogovoru Putinu čestital za ponovno zmago na volitvah in ob tem predlagal srečanje v Beli hiši. Državi sta se nato osredotočili na možnost srečanja v tretji državi.

Putin je 10. junija sporočil, da se je pripravljen srečati z ameriškim predsednikom in da bi vrh lahko bil na Dunaju. Ameriški časnik Wall Street Journal je poročal, da naj bi Putin avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza med obiskom na Dunaju v začetku meseca prosil za organizacijo vrha poleti v Avstriji. Tudi finski predsednik Sauli Niinistö je ta teden sporočil, da so vrh pripravljeni gostiti tudi Helsinki, kar se je nazadnje uresničilo.

Komentarji: