Srbi na predčasne volitve še letos

Srbski predsednik Vučić bo razpisal predčasne parlamentarne volitve za 17. december.
Fotografija: Aleksandar Vučić FOTO: Juan Medina/Reuters
Odpri galerijo
Aleksandar Vučić FOTO: Juan Medina/Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal, da bo razpisal predčasne parlamentarne volitve za 17. december. Hkrati bo razpisal tudi volitve v beograjsko skupščino in pokrajinske volitve v Vojvodini. Pojasnil je še, da mora volitve razpisati do 2. novembra, da bi lahko potekale 17. decembra.

Zahtevo za razpis predčasnih parlamentarnih volitev in volitev v beograjsko skupščino do konca leta so Vučiću prejšnji mesec predložili predstavniki proevropskega dela srbske opozicije.

Vučić je v pogovoru za srbsko televizijo Prva TV v četrtek zvečer izjavil, da bo volitve razpisal na zahtevo opozicije in da je izpolnil vse njihove zahteve.

»Zahtevali so in tudi dobili beograjske in parlamentarne volitve. Imeli bodo tudi vojvodinske,« je dejal Vučić.

image_alt
Potrpljenje EU do Srbije in Vučića je na koncu

Proevropska opozicija v srbskem parlamentu, ki je v zadnjih mesecih organizirala tudi proteste pod geslom Srbija proti nasilju, je septembra podpisala dogovor o predvolilnem sodelovanju. Cilj dogovora je sodelovanje vseh srbskih opozicijskih strank in gibanj za zagotovitev poštenih volitev ter zmaga nad trenutnim režimom s Srbsko napredno stranko (SNS) na čelu, ki jo je do pred kratkim vodil Vučić.

V svoji zahtevi po predčasnih volitvah je sicer vztrajala, da volitve v beograjsko skupščino in parlamentarne volitve potekajo ločeno od rednih lokalnih in pokrajinskih volitev v Vojvodini. To je zahtevala na podlagi izkušenj s preteklih predčasnih in rednih volitev po prihodu SNS na oblast leta 2012, ki so bile organizirane tako, da vladajoče stranke vselej nastopajo z enotno listo na vseh volitvah, pri čemer je vedno izpostavljeno ime Vučića kot nosilca liste.

Opozicija je v času volitev v zadnjem desetletju, ki so bile organizirane na krilih Vučićeve priljubljenosti, med drugim opozarjala na nepravične volilne pogoje, nepopoln in neurejen seznam volivcev ter neenakomerno zastopanost v medijih.

Preberite še:

Komentarji: