Na hrvaških volitvah prepričljiva zmaga HDZ

Predsednik poražene SDP namerava menda jutri ponuditi svoj odstop.
Fotografija: Parlamentarnih volitev na Hrvaškem se je danes do 16.30 udeležilo 34,04 odstotka volivcev, je sporočila hrvaška državna volilna komisija na svoji spletni strani. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Odpri galerijo
Parlamentarnih volitev na Hrvaškem se je danes do 16.30 udeležilo 34,04 odstotka volivcev, je sporočila hrvaška državna volilna komisija na svoji spletni strani. FOTO: Denis Lovrovic/AFP

Zagreb – HDZ je prepričljivo osvojila parlamentarne volitve na Hrvaškem. Po polovici preštetih glasov ima namreč HDZ 68 poslanskih mandatov, Restart na čelu s SDP 42, Domovinsko gibanje Miroslava Škora pa 15. Most neodvisnih list ima osem poslanskih mandatov in Zmoremo šest, kar je za obe stranki precejšen uspeh. Največje razočaranje je doživel zagrebški župan Milan Bandić, ki s svojo stranko ni prestopil parlamentarnega praga.

»Pred nami je preveč težav, s katerimi se bomo morali spopasti, da bi se danes veselili uspeha,« je dejal dozdajšnji predsednik sabora Gordan Jandroković. V SDP z mrkimi obrazi napovedujejo »analizo dogajanja«, je pa zato nekdanji predsednik Ivo Josipović dejal, da bo »bodoči mandatar skoraj gotovo kmalu znan«, presenetil pa je s čestitko zmagovalcem, se pravi HDZ, kar doslej ni bilo praksa rdečega tabora.

»Predsednik HDZ Andrej Plenković je prepričljiv zmagovalec. Veliko jih je dvomilo o pravilnosti njegove odločitve za predčasne volitve. Toda prav vse se mu je izšlo,« je komentiral poznavalec Zahodnega Balkana Borut Šuklje in dodal, da bo zdaj njegova mora sestavljanje koalicije.

Analitiki so si skoraj edini, da utegneta Plenković in Škoro po tednih žalitev in obtoževanj skleniti »mirovni sporazum« in zagotoviti parlamentarno večino.

Slovenski premier Janez Janša je včeraj po twitterju že čestital hrvaškemu kolegu in predsedniku stranke HDZ Andreju Plenkoviću za zmago na parlamentarnih volitvah. Čestitke za prepričljivo zmago, je tvitnil.


 

Predviden odstop predsednika SDP


HDZ, ki jo vodi premier Andrej Plenković, je slavila prepričljivo zmago na včerajšnjih volitvah, slabo se je odrezala levosredinska SDP. Njen prvi mož Davor Bernardić je napovedal, da je pripravljen prevzeti odgovornost za slab volilni rezultat stranke. Neuradno smo izvedeli, da namerava organom stranke na današnji seji predsedstva SDP ponuditi odstop. Njegovo mesto naj bi po naših neuradnih podatkih zasedla 49-letna zdravnica in evroposlanka Biljana Borzan. O predlaganem odstopu pa naj bi organi stranke razpravljali v prihodnjih dneh.

Začasni izidi volitev so precej različni od izidov predvolilnih raziskav, ki so večinoma kazale, da bo koalicija Restart na čelu s SDP imela rahlo prednost pred HD

FOTO: Denis Lovrovic/AFP
FOTO: Denis Lovrovic/AFP

 

Prvi neuradni delni izidi ob 21. uri


HDZ je na dosedanjih parlamentarnih volitvah dobila vsaj dva poslanska mandata iz volilne enote, v kateri glasujejo hrvaški državljani v tujini, kar pomeni, da bo verjetno imela 63 mandatov. Poslanci narodnostnih manjših so doslej praviloma sodelovali z vladajočo večino. Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem osmem sklicu hrvaškega sabora.

Iz urada hrvaškega predsednika Zorana Milanovića so potrdili, da se je predsednik države pogovarjal s hrvaškim premierom in predsednikom HDZ Andrejem Plenkovićem in predsednikom SDP Davorjem Bernardićem. Evropska poslanka SDP Biljana Borzan je že dejala, da bi, če bi bila na mestu predsednika stranke Bernardića, v primeru hudega poraza SDP odstopila.

FOTO: Damir Sencar/AFP
FOTO: Damir Sencar/AFP


Nižja udeležba kot pred štirimi leti


Današnje volitve je do 16.30 zaznamovala nekoliko nižja udeležba, kot je bila na predčasnih parlamentarnih volitvah septembra 2016. Volišča so zaprli ob 19. uri.

Na volitvah je sicer imelo pravico glasovanja nekaj več kot 3,8 milijona volilnih upravičencev. Volišča so se odprla zjutraj ob 7. uri, volitve pa so potekale v znamenju epidemije novega koronavirusa, ki se na Hrvaškem znova hitreje širi.

Zaradi nevarnosti okužbe so na voliščih veljali ustrezni epidemiološki ukrepi. Obvezno je bilo razkuževanje rok, nošenje maske je bilo le priporočeno, prav tako jo je bilo potrebno ob preverjanju identitete sneti. Volivce so tudi pozvali, naj s seboj prinesejo svoje kemične svinčnike, s katerimi bodo izpolnili glasovnice.

Komentarji: