Weinstein sklenil 25-milijonsko poravnavo s svojimi žrtvami

Milijonsko vsoto si bo razdelilo več kot 30 igralk in bivših Weisteinovih uslužbenk, ki so 67-letnika tožile zaradi posilstva, spolnega napada in drugih kaznivih dejanj.
Fotografija: Harvey Weinstein zapušča sodišče v New Yorku, 11. decembra 2019. FOTO: David Dee Delgado/AFP
Odpri galerijo
Harvey Weinstein zapušča sodišče v New Yorku, 11. decembra 2019. FOTO: David Dee Delgado/AFP

Nekdanji hollywoodski filmski producent Harvey Weinstein je sklenil poravnavo v višini 25 milijonov dolarjev z več kot 30 ženskami, ki so ga obtožile spolnih napadov, so poročali ameriški mediji.

S poravnavo, ki jo mora potrditi še sodišče, bodo tožnice opustile civilne tožbe proti filmskemu mogotcu. V skladu s predlaganim dogovorom Weinsteinu ne bo treba priznati krivde za spolne zlorabe in žrtev izplačati iz lastnega žepa, je poročal New York Times, ki se sklicuje na odvetnike, vpletene v pogajanja.Milijonsko vsoto si bo razdelilo več kot 30 igralk in bivših Weisteinovih uslužbenk, ki so 67-letnika tožile zaradi posilstva, spolnega napada in drugih kaznivih dejanj. Kot je poročal časnik, bodo stroške krile zavarovalnice, ki zastopajo Weinsteinov filmski studio, ki je v stečaju. Osnutek dogovora so potrdile vse vpletene strani.


Izrekel se za nedolžnega v vseh točkah obtožnice


Proti Weinsteinu vzporedno teče tudi kazenski postopek. Sojenje se bo začelo prihodnji mesec, obtožnica pa ga bremeni posilstva ženske leta 2013 in prisilnega spolnega odnosa z drugo žensko leta 2006.

Weinstein se je izrekel za nedolžnega v vseh točkah obtožnice. Če bo spoznan za krivega, mu grozi dosmrtna zaporna kazen.
Weinstein po plačilu milijona dolarjev varščine na sojenje čaka na prostosti, vendar mu je newyorški sodnik v sredo zaradi kršenja pogojev izpusta zvišal varščino na dva milijona dolarjev.


Na sodišču je bil videti šibkega zdravja


Sodnik je sledil zahtevi tožilstva, ki je Weisteinu očitalo, da je več kot 50-krat posegel v svojo napravo za spremljanje gibanja na gležnju in zaradi tega nadzorniki po več ur niso vedeli, kje točno je. Weistein je bil v sredo na sodišču na Manhattnu videti precej šibkega zdravja, pri hoji si je pomagal s hoduljo.

Po navedbah njegove odvetnice bo Weinstein danes operiran na hrbtenici. »V bolečinah je, imel bo operacijo, 6. januarja bomo nazaj na sodišču,« je povedala odvetnica Donna Rotunno.

Preberite še:

Komentarji: