Weinstein tudi uradno obtožen posilstva (FOTO)

Nekdanjemu filmskemu producentu Harveyju Weinsteinu grozi do 25 let zaporne kazni.
Fotografija: Harvey Weinstein je zavrnil možnost pričanja pred veliko poroto. FOTO: AP
Odpri galerijo
Harvey Weinstein je zavrnil možnost pričanja pred veliko poroto. FOTO: AP

New York - Newyorška velika porota je uradno potrdila obtožnici posilstva in hudega spolnega kaznivega dejanja proti nekdanjemu filmskemu producentu Harveyju Weinsteinu, za kar mu grozi do 25 let zaporne kazni. Weinstein je pred tem v sredo zavrnil možnost pričanja pred veliko poroto.


 

Velik politični pritisk


Newyorški javni tožilec Cyrus Vance mlajši, ki je leta 2015 zavrnil sprožitev postopka proti radodarnemu demokratskemu političnemu donatorju Weinsteinu zaradi spolnega napada na italijansko manekenko, čeprav je imela policija njegovo priznanje napada posneto, je Weinsteinu pred uradnim izrekom obtožnice ponudil zagovor pred veliko poroto.

Odvetnik Benjamin Brafman brani slavne in bogate. FOTO: Reuters
Odvetnik Benjamin Brafman brani slavne in bogate. FOTO: Reuters


Odvetnik Benjamin Brafman, ki brani slavne in bogate, kot je bil pred leti nekdanji izvršni direktor IMF Dominique Strauss Kahn, je dejal, da Weinstein ponudbe ne bo izkoristil. Z obtožbami in identitetama žensk, ki ga obtožujeta, se je seznanil menda šele v petek in se ni imel časa pripraviti na zagovor.

Brafman je ob tem dejal, da bi bil zagovor izguba časa, ker je Vance skupaj s člani velike porote pod tako velikim političnim pritiskom, da je obtožnica neizogibna. Vance je odvrnil, da so takšni Brafmanovi napadi na proces in na žrtve povsem pričakovana taktika, vendar jo bo porota na sodnem procesu hitro spregledala.

Vance dejansko je pod hudim političnim pritiskom, ker leta 2015 ni ukrepal in guverner New Yorka Andrew Cuomo je proti njemu uvedel preiskavo.

Newyorški javni tožilec Cyrus Vance mlajši je pod velikim političnim pritiskom. FOTO: AP
Newyorški javni tožilec Cyrus Vance mlajši je pod velikim političnim pritiskom. FOTO: AP

 

Javilo se je več kot sto žensk


66-letni Weinsten se še ni izrekel o krivdi, vendar pa Brafman pravi, da se bo za nedolžnega izrekel kmalu. Brafman napoveduje, da bo od sodišča takoj zahteval, naj zavrže obtožnico kot popolnoma neutemeljeno.

Weinsteina so začele ženske pred sedmimi meseci obtoževati spolnih napadov in doslej se jih je nabralo že skoraj 100. FOTO: AFP
Weinsteina so začele ženske pred sedmimi meseci obtoževati spolnih napadov in doslej se jih je nabralo že skoraj 100. FOTO: AFP


Weinsteina so začele ženske pred sedmimi meseci obtoževati spolnih napadov in doslej se jih je nabralo že skoraj 100. Brafman je obtožbo posilstva označil za absurdno, saj gre za žensko, s katero je imel desetletje dolgo spolno razmerje, ki se je začelo pred domnevnim napadom leta 2013 in se potem še nadaljevalo.

Komentarji: