Z vulkana na Lomboku rešili več kot 500 pohodnikov

Dva dni po tem, ko je indonezijski otrok Lombok prizadel potres, je bilo iz gore Rinjani uspešno rešenih več kot 500 pohodnikov.
Fotografija: Z indonezijskega vulkana Rinjani na otoku Lombok so uspešno na varno v dolino prepeljali več kot 500 pohodnikov, ki so po nedeljskem potresu ostali ujeti na gori. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Z indonezijskega vulkana Rinjani na otoku Lombok so uspešno na varno v dolino prepeljali več kot 500 pohodnikov, ki so po nedeljskem potresu ostali ujeti na gori. FOTO: AFP

Na vulkanu Rinjani, priljubljeni turistični destinaciji, je po nedeljskem potresu ostalo ujetih več sto popotnikov in njihovih vodičev. Tuji mediji poročajo, da so oblasti danes potrdile, da so z gore uspešno rešili več kot 500 pohodnikov in vodičev, poroča francoska tiskovna agencija AFP, CNN pa poroča o več kot 600 rešenih. Na gori naj bi ostalo še šest ljudi.

Pohodniki so na tritisočaku (3726 metrov visoki vulkanski gori Rinjani) obtičali, potem ko je v nedeljo indonezijski otrok Lombok prizadel potres z magnitudo 6,4, ki so ga čutili tudi na turistično priljubljenem Baliju. Potresu sta sledila še dva potresa in več kot 120 popotresnih sunkov, med njimi je najmočnejši dosegel z magnitudo 5,7. Epicenter potresa je bil nedaleč od omenjene gore Rinjani, kjer so bili ujeti pohodniki, saj je uničujočem potresu sledilo več zemeljskih plazov – letele so skale in blato, ki so blokirali poti na gori.

Večina pohodnikov se je v dolino lahko vrnila sama, potem ko so vodniki odkrili, da ena od poti ni blokirana. FOTO: Aulia Ahmad/AFP
Večina pohodnikov se je v dolino lahko vrnila sama, potem ko so vodniki odkrili, da ena od poti ni blokirana. FOTO: Aulia Ahmad/AFP


Med pohodniki je bilo več kot dvesto turistov iz 26 držav, med njimi pohodniki iz Francije, Amerike, Avstrije, Nemčije, Tajske, Nizozemske, Malezije ... »Sinoči je bilo rešenih 543 pohodnikov, na gori jih je ostalo še šest,« je za AFP dejal predstavnik za naravne nesreče Sutopo Purwo Nugroho.
 
Pohodniki so se lahko iz gore začeli spuščati v ponedeljek, ko so vodiči našli alternativno pot, ki je zemeljski plazovi niso uničili. Večina ujetih pohodnikov je prišlo v bazo v poznih večernih urah v ponedeljek. »Vsi so bili utrujeni, a v dobrem stanju, pregledala jih je tudi naša medicinska ekipa,« je za AFP povedal predstavnik agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami Gusti Lanang Wiswananada. Pri reševanju so s helikopterji pomagali indonezijski reševalci in vojska.


 
Povedal je še, da je en indonezijski pohodnik umrl na gori, skupaj pa naj bi potres zahteval najmanj 16 življenj. Med žrtvami potresa je tudi malezijski turist, ki je bil na poti na goro ravno v času tresenja tal. Uničenih je bilo več kot tisoč stavb, med njimi zdravstvena klinika. Številni so ostali brez strehe nad glavo.

Na pomoč so ujetim pohodnikom s helikopterji prihiteli indonezijski reševalci in vojska. FOTO: Aulia Ahmad/AFP
Na pomoč so ujetim pohodnikom s helikopterji prihiteli indonezijski reševalci in vojska. FOTO: Aulia Ahmad/AFP


Predsednik Joko Widodo je v ponedeljek, ko si je ogledal posledice potresa, dejal, da bo vsaka uničena posest dobila 50 milijonov rupljev (2974 evrov), s katerimi si bodo pomagali pri obnovi.
 
»Guverner province bo sporočil skupno škodo, pomoč pa bo dodeljena v gotovini, da bodo prebivalci sami popravili uničene zgradbe,« je poročala državna tiskovna agencija Tara.

Komentarji: