Za pogrešane po izbruhu vulkana na Belem otoku ni veliko upanja

Ko je ognjenik izbruhnil, je bilo na njem okrog 50 ljudi. Doslej so uradno potrdili pet smrtnih žrtev, a bo številka najbrž narasla.
Fotografija: Vulkan na Belem otoku, ki je okoli 50 kilometrov oddaljen od Severnega otoka, je eden najaktivnejših novozelandskih vulkanov.
FOTO: AFP
Odpri galerijo
Vulkan na Belem otoku, ki je okoli 50 kilometrov oddaljen od Severnega otoka, je eden najaktivnejših novozelandskih vulkanov. FOTO: AFP

Na novozelandskem Belem otoku je ob 14.11 po lokalnem času (oziroma ob 2.11 po srednjeevropskem) izbruhnil vulkan, ki je po zadnjih podatkih zahteval vsaj pet življenj, verjetno pa bo število žrtev naraslo. Gre za nenaseljen otok, imenovan tudi Whakaari, ki je priljubljena točka turistov. Uradno pogrešajo še osem oseb.



Ko je vulkan na otoku izbruhnil, jih je bilo na njem okoli 50. Seizmologi so na možnost izbruha opozarjali, a so se, kot poroča BBC, turisti pred erupcijo kljub temu nahajali znotraj roba njegovega kraterja. Na tem območju so jih videli tik pred erupcijo. 

Po poročanju policistov so doslej rešili 34 ljudi, za pet oseb so uradno potrdili smrt, opozarjajo pa, da bi lahko bilo mrtvih veliko več. 31 ljudi se zdravi v bolnišnici. Policija namreč meni, da praktično ni možnosti, da bi na otoku še lahko bil kdo izmed preživelih. Vulkan na otoku, ki je okoli 50 kilometrov oddaljen od Severnega otoka, je sicer eden najaktivnejših novozelandskih vulkanov. Med ranjenimi oziroma pogrešanimi so državljani ZDA, Avstralije, Kitajske, Malezije in Nove Zelandije.

Na posnetku kraterja vulkana malo pred izbruhom je še mogoče videti turiste. FOTO: GNS Science/Reuters
Na posnetku kraterja vulkana malo pred izbruhom je še mogoče videti turiste. FOTO: GNS Science/Reuters




Kljub aktivnemu vulkanu je otok priljubljena turistična točka. Po besedah novozelandske premierke Jacinde Ardern so bili na njem v času izbruha tako novozelandski kot tuji turisti. Eden od umrlih naj bi bil mlad vodič, ki je na otok pripeljal skupino turistov. Avstralski premier Scott Morrison je povedal, da so »pretreseni zaradi nesreče,« ob tem oblasti delajo vse, da bi pomagale žrtvam in njihovim sorodnikom. 



Kot je povedala premierka, reševanje poteka, a je padanje vulkanskega pepela za zdaj preprečilo dostop do kraterja. Oblak pepela je dosegel višino več kot 3,3 kilometra. Profesorica z aucklandske univerze Jan Lindsay je dejala, da se je pred kratkim stopnja opozorila zaradi možnosti izbruha vulkana dvignila s prve na drugo. 

»Pod površjem je bilo nemirno, tega smo se vsi zavedali. Vulkan ima konstantno aktiven hidrotermalni sistem. Če se pod gmoto gline in blata nenadoma naberejo plini, lahko hitro pride do izbruha,« je dodala Lindsayeva. 

Zaradi izbruha vulkana ni bil moten ali prekinjen letalski promet nad tem območjem. FOTO: Afp
Zaradi izbruha vulkana ni bil moten ali prekinjen letalski promet nad tem območjem. FOTO: Afp


Iz Avstralije so potrdili, da je bilo v času erupcije na otoku več kot 20 njihovih državljanov. Otok, ki ga je leta 1769 odkril James Cook, so obiskali turisti s križarke Ovation of the Seas. Vulkan je v zadnjem obdobju večkrat izbruhnil. Nazadnje leta 2016, a tedaj ni bil nihče ranjen. Vsako leto ga po poročanju New Zealand Heralda obišče približno 10.000 ljudi. 

Zaradi izbruha vulkana sicer ni bil moten ali prekinjen letalski promet nad tem območjem. Predstavniki civilne zaščite so prebivalce blizu Belega otoka pozvali, naj ostanejo znotraj domov. 

Komentarji: