Zaradi monsunskega deževja v Nepalu in Indiji več deset mrtvih

Številni so umrli v poplavah in zemeljskih plazovih, ki so posledica deževja. S poplavami se soočajo tudi v ruski regiji Irkutsk.
Fotografija: Posledice monsunskega deževja v vasi Kasuarbori v Indiji. FOTO: Biju Boro/AFP
Odpri galerijo
Posledice monsunskega deževja v vasi Kasuarbori v Indiji. FOTO: Biju Boro/AFP

Močno monsunsko deževje v zadnjih dneh je v Nepalu sprožilo več zemeljskih plazov in povzročilo poplave, zaradi katerih je umrlo najmanj 50 ljudi, več deset jih še pogrešajo. V Indiji je medtem umrlo najmanj 35 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obilno deževje je od četrtka v Nepalu prizadelo več okrožij, predvsem na vzhodu in jugu države. V poplavah in zemeljskih plazovih, ki so posledica deževja, je umrlo najmanj 50 ljudi, 33 pa jih še pogrešajo. Prizadetih je bilo več tisoč ljudi, rešiti so jih morali več kot 1100.

Po napovedih nepalskih oblasti se bodo vodostaji rek na običajno raven vrnili v ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Naravne nesreče prizadele več kot 1,5 milijona Indijcev


Monsunsko deževje težave povzroča tudi v sosednji Indiji, in sicer predvsem na severovzhodu države. V petih tamkajšnjih zveznih državah je po navedbah lokalnih oblasti umrlo najmanj 35 ljudi, največ, 19, v zvezni državi Uttar Pradesh, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Deževje in z njim povezane naravne nesreče so prizadeli več kot 1,5 milijona Indijcev. Več kot 20.000 so jih morali preseliti v začasna prebivališča, ki so jih vzpostavile oblasti.

Zaščitni ukrepi proti poplavam v bližini mesta Muzafarpur v Indiji. FOTO: AFP
Zaščitni ukrepi proti poplavam v bližini mesta Muzafarpur v Indiji. FOTO: AFP


Po napovedih vremenoslovcev bo na tem območju deževalo še v prihodnjih dneh, na kar se reševalne službe že pripravljajo.
Monsunsko obdobje traja od junija do septembra. Lani je v južni Aziji deževje skupno terjalo več kot 1200 življenj, najhuje pa je bila prizadeta indijska zvezna država Kerala.

S poplavami pa se od konca junija soočajo tudi v ruski regiji Irkutsk na jugovzhodu države, kjer je v poplavah umrlo 25 ljudi, osem pa jih pogrešajo. Doslej je moralo zdravniško pomoč poiskati več kot 4300 ljudi, od tega 91 v zadnjih 24 urah, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

V Mumbaiu se borijo tudi proti komarjem in malariji. FOTO: Indranil Mukherjee/AFP
V Mumbaiu se borijo tudi proti komarjem in malariji. FOTO: Indranil Mukherjee/AFP

Komentarji: