Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zaradi tajfuna na Japonskem odredili evakuacijo 7,3 milijona ljudi

Zaradi tajfuna Hagibis so letalske družbe odpovedale več kot 1600 letov.
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
STA
12. 10. 2019 | 10:54
12. 10. 2019 | 15:41
2:54
Vzhodnemu in osrednjemu delu Japonske grozi močan tajfun Hagibis, zaradi česar so oblasti odredile neobvezno evakuacijo za 7,3 milijona ljudi. Že preden je dosegel kopno, so močne padavine in veter ter poplave, ki ga spremljajo, zahtevale eno smrtno žrtev. Odpovedali so več kot 1600 letov, navajajo tuje tiskovne agencije.

Meteorologi so opozorilo pred obilnim deževjem izdali za sedem prefektur, med drugim za Tokio in Shizuoko. Opozorili so pred plazovi blata, naraslimi rekami, močnimi vetrovi in nevihtami.

FOTO: Str/Afp
FOTO: Str/Afp


Oko tajfuna je kopno doseglo ob 19. uri po lokalnem času (ob 12. uri po srednjeevropskem) na polotoku Izu, več kot 100 kilometrov jugozahodno od Tokia, je sporočila japonska meteorološka agencija. Stopnjo so znižali z »zelo močne« na »močno«, a je še vedno pričakovati vetrove, ki v sunkih dosegajo 216 kilometrov na uro.

Vendar pa so že več ur, preden je dosegel kopno, njegovi zunanji deli zahtevali smrtno žrtev v mestu Ichihara vzhodno od prestolnice. Moškega so našli v avtomobilu, ki ga je prevrnil veter. Iz mesta Chiba poročajo o petih lažje poškodovanih. Hagibis je že prinesel obilno deževje, pri čemer je poplavilo poseljena območja v osrednjem delu države. V Hakoneju, ki leži vzhodno od Tokia, je v zadnjih 24 urah padlo 600 milimetrov dežja, je poročala japonska televizija NHK.

FOTO: Odd Andersen/Afp
FOTO: Odd Andersen/Afp


Ob tem je v regiji Kanto in prefekturi Shizuoka brez elektrike ostalo 122.000 gospodinjstev, je sporočilo podjetje za distribucijo elektrike Tokyo Electric Power. Odredili so neobvezno evakuacijo za 7,3 milijona ljudi, v zasilna bivališča pa se je zaenkrat zateklo okoli 50.000 ljudi.

19. tajfun v letošnji sezoni je primerljiv s tajfunom, ki je leta 1958 v osrednjem in vzhodnem delu države zahteval 1200 smrtnih žrtev, so pojasnili na meteorološki agenciji. Odpovedani sta bili dve tekmi svetovnega prvenstva v ragbiju, predvideni za danes. Težave pa tajfun povzroča tudi organizatorjem dirke formule 1 za veliko nagrado Japonske.

Hagibis prihaja nad Japonsko mesec dni po tistem, ko je deželo vzhajajočega sonca prizadel tajfun Faxai, ki je zahteval eno življenje, okoli 130 ljudi je bilo poškodovanih.

FOTO: Odd Andersen/Afp
FOTO: Odd Andersen/Afp

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine