Zaročenka umorjenega novinarja: Svet še vedno ni ukrepal

Džamal Hašodži je izginil oktobra lani.
Fotografija: FOTO: Mohammed Al-shaikh AFP
Odpri galerijo
FOTO: Mohammed Al-shaikh AFP

Zaročenka umorjenega savdskega novinarja Džamala Hašodžija Hatice Cengiz je javnost opomnila, da osem mesecev po umoru še nikogar ni doletela resna kazen zaradi zločina. »Ne morem verjeti, da svet še vedno ni ukrepal zaradi tega,« je, kot navaja Reuters, izjavila v čustvenem govoru v ameriškem kongresu na konferenci o svobodi medijev in človekovih pravicah.

Cengizova je bila zadnja, ki je Hašodžija, novinarja in kolumnista ameriškega časnika Washington Post, videla živega. Novinar je izginil 2. oktobra lani, ko je na savdskem konzulatu v Istanbulu poskušal urediti papirje za njuno poroko. Novinarja, velikega kritika kronskega princa Mohameda bin Salmana, so predstavniki savdske tajne službe ubili, njegovo truplo razkosali in se ga znebili.

»Še vedno ne vemo, zakaj je bil ubit. Ne vemo, kje je njegovo truplo,« je poudarila Cengizova. Pozvala je k uvedbi sankcij proti Savdski Arabiji in k izpustitvi vseh političnih zapornikov. Do zdaj se je ameriški predsednik Donald Trump izogibal sankcijam proti Savdski Arabiji, saj velja za pomembno zaveznico v sporu z Iranom.

Ameriški preiskovalci so sklenili, da so novinarja ubili ljudje iz najvišjih krogov savdske vlade. Uradni Riad zanika, da bi bil v umore vpleten kronski princ.

Komentarji: