Zaušnica avstrijskemu zniževanju otroških dodatkov

V evropskem parlamentu močno nasprotovanje diskriminatornemu ukrepu Dunaja.
Fotografija: Otroški dodatek prejema tudi približno 11.000 slovenskih otrok. FOTO: iStockphoto
Odpri galerijo
Otroški dodatek prejema tudi približno 11.000 slovenskih otrok. FOTO: iStockphoto

Bruselj – V odboru evropskega parlamenta so danes zavrnili predloge, ki bi Avstriji in drugim članicam lahko omogočili, da skladno s pravom EU uvedejo indeksiranje otroških dodatkov za delavce iz drugih članic.

Kot je znano, je Avstrija na nacionalni ravni sprejela zakonodajo, ki omogoča indeksiranje (skladno z življenjskimi stroški) dodatkov za otroke, ki so ostali v delavčevi domovini. To evropska komisija  obravnava kot nedopustno diskriminacijo državljanov in žuga Dunaju s postopkom, ker da krši pravo EU.  

V parlamentarnem odboru so obravnavali prenovo uredbe koordinaciji sistemov socialne varnost. Amandma, ki bi omogočila indeksiranje je predlagalo nekaj delegacij Evropske ljudske stranke (EPP) iz bogatih članic s številnimi priseljenci iz EU (Avstrija, Danska, Nemčija.).

Poslanec avstrijske ljudske stranke Heinz Becker je po poročanju agencije APA opozoril, da so poslanci zapravili priložnost za več pravičnosti. Otroški dodatke po njegovih besedah ni del plače ali zavarovanje, »marveč prispevek k dejanskim življenjskim stroškom«.

Amandmaju je nasprotovalo okoli tri četrtine članov odbora.  

Sedem članic EU, med njimi tudi Slovenija, se je že prejšnji pritožili pri evropski komisiji glede avstrijske indeksacije otroških dodatkov. Po avstrijskih podatkih je leta 2016 prejemalo dodatek 11.000 otrok v Sloveniji.

»Spoštovati je potrebno evropske pogodbe, ki so jih države članice podpisale. To pomeni, da so poskusi v smeri diskriminacije državljanov EU nedopustni,« je povedala članica odbora iz Slovenije Romana Tomc (SDS). V EU da ne bi smelo biti delitve na državljane prvega in drugega razreda.

O stališču bodo sicer še morali glasovati na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta. Uredba bo nato sprejeta v pogajanjih z državami članicami.
 
 

Preberite še:

Komentarji: