Avstrija zmanjšuje dodatek za slovenske otroke

Vlada na Dunaju poudarja, da gre za prilagoditev dodatkov glede na življenjske stroške v posameuznih državah.
Fotografija: Vlada Sebastiana Kurza namerava z ukrepom prihraniti več kot sto milijonov evrov. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Vlada Sebastiana Kurza namerava z ukrepom prihraniti več kot sto milijonov evrov. FOTO: Joe Klamar/AFP

Dunaj – Avstrijska vlada je predstavila predlog zakona o prilagoditvi otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji, ki bo med drugim vplival tudi na otroke v Sloveniji. Če ga bo avstrijski parlament potrdil, bo zakon začel veljati v začetku prihodnjega leta.

Avstrijska ministrica za družino Juliane Bogner-Strauss je ob tem poudarila, da bo Avstrija na račun znižanja otroškega dodatka za v tujini živeče otroke privarčevala več kot 100 milijonov evrov, ta denar pa bo namenila za socialne ugodnosti za otroke v Avstriji.

Ministrica je pojasnila še, da ne gre za splošno znižanje otroškega dodatka za vse v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji, temveč le za prilagoditev otroškega dodatka glede na življenjske stroške v posameznih državah članicah EU ali drugih. Tako se bo denimo otroški dodatek za otroke, ki živijo v Belgiji ali Švici, celo nekoliko zvišal, najbolj pa se bo znižal za otroke v Romuniji, Bolgariji in na Madžarskem. Znižal se bo tudi za otroke v Sloveniji.

Dunaj zavrača posmisleke Bruslja


Vlada na Dunaju ocenjuje, da bo ta ukrep vplival na okoli 130.000 otrok tujcev, zaposlenih v Avstriji, predvsem na Madžarskem, Slovaškem, Poljskem, v Romuniji in Sloveniji.

Leta 2016 je Avstrija za otroške dodatke v tujini živečih otrok namenila 273 milijona evrov, večinoma na Madžarsko. V Avstriji sicer za socialno pomoč trenutno namenijo 4,4 milijarde evrov. Povprečno znaša otroški dodatek okoli 150 evrov mesečno.

Več evropskih poslancev je na pobudo slovenske evroposlanke Romane Tomc (SDS/EPP) v zvezi z otroškimi dodatki v Avstriji naslovilo poslansko vprašanje na Evropsko komisijo. Ta je v odgovoru poudarila, da pogodba o EU prepoveduje vsakršno neposredno ali posredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva. A Dunaj pomisleke Bruslja zavrača.

Komentarji: