ZDA za začasno izključitev Venezuele iz OAS

Države članice OAS je k začasni izključitvi Venezuele v ponedeljek pozval ameriški državni sekretar Mike Pompeo.
Fotografija: Ameriški državni sekretar Mike Pompeo med nagovorom generalne skupščine OAS. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo med nagovorom generalne skupščine OAS. FOTO: AFP

Washington – Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je predstavnike držav Organizacije ameriških držav (OAS) na generalni skupščini v Washingtonu pozval, naj Venezueli zaradi nespoštovanja ustave začasno odvzamejo članstvo. Pompeo je zbrane nagovoril tudi k sprejetju sankcij proti Venezueli.

Kot je v nagovoru generalne skupščine povedal Pompeo, bi OAS z začasnim odvzemom članstva jasno sporočila Venezueli, da nepoštene in nesvobodne volitve niso sprejemljive, navaja tiskovna agencija Reuters. Kot je še dejal ameriški državni sekretar, bi odvzem članstva trajal, dokler Venezuela ne začne ponovno spoštovati ustavnega reda, ne izvede svobodnih in poštenih volitev ter dokler na prostost ne bodo izpuščeni politični zaporniki.



Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je ZDA obtožil kršenja mednarodnega prava ter gospodarske, trgovinske, politične in medijske agresije proti Venezueli. Zatrdil je, da nobena država nima moralne pravice (ne)priznati sedanje venezuelske oblasti. Na Pompeov poziv generalni skupščini se je odzval tudi venezuelski predsednik Nicolás Maduro. Komentiral je, da je OAS »neuporabna organizacija, ki služi za vmešavanje ZDA v notranje zadeve drugih držav v regiji«. Madurovo stališče nikakor ni novo, Venezuela je namreč zaradi »ameriškega imperializma« lani aprila že začela postopek izstopa iz organizacije.
 

Venezuelci množično zapuščajo državo


ZDA so po svojem zgledu 34 držav OAS pozvale k sprejetju sankcij proti venezuelski oblasti. Po predsedniških volitvah, ki so v Venezueli potekale 20. maja in kjer je ob bojkotu opozicije in številnih nepravilnostih zmagal Maduro, so ZDA uvedle dodatne sankcije proti njegovi vladi. Te so povzročile (ponovno) vzajemno izključevanje diplomatov. Dodatne sankcije proti venezuelski oblasti je uvedla tudi Evropska unija, ki enako kot ZDA in štirinajst držav Latinske Amerike predsedniških volitev ne priznava.



Začasni izključitvi Venezule iz OAS so naklonjene Argentina, Brazilija, Čile, Kanada, Mehika in Peru. Medtem ko sta o situaciji v Venezueli včeraj razpravljala Mike Pompeo in brazilski zunanji minister Aloysio Nunes Ferreira, bo konec junija Brazilijo in Ekvador obiskal tudi podpredsednik ZDA Mike Pence. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, bo obisk namenjen krepitvi odnosov z državama, ki vsakodnevno sprejemata osebe, ki zapuščajo obubožano Venezuelo. Kot beleži Visoki komisariat Združenih narodov za begunce, je iz Venezuele v zadnjih štirih letih odšlo več kot pol milijona ljudi. Največ, približno 180.000, jih je sprejela sosednja Kolumbija.  
 

 

Komentarji: