ZDA zaradi preiskave vojnih zločinov s sankcijami nad tožilko

Zaradi preiskave vojnih zločinov ameriških vojakov v Afganistanu so ZDA uvedle sankcije proti tožilki Mednarodnega kazenskega sodišča.
Fotografija: Tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda je želela preiskati zločine ZDA, deležna je napadov in sankcij. FOTO: Luc Gnago/Reuters
Odpri galerijo
Tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda je želela preiskati zločine ZDA, deležna je napadov in sankcij. FOTO: Luc Gnago/Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes sporočil, da so ZDA uvedle sankcije proti tožilki Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Fatou Bensouda, ker nadaljuje preiskavo ameriških vojakov zaradi domnevnih vojnih zločinov v Afganistanu.

Pompeo je na novinarski konferenci dejal, da sankcije in vizumske omejitve grozijo tudi vsem, ki pomagajo Bensoudi pri tej preiskavi. »Danes smo naredili naslednji korak, ker ICC na žalost še naprej meri na Američane,« je dodal.

Ameriška administracija je junija uvedla gospodarske sankcije proti uslužbencem ICC, ki sodelujejo v preiskavi ameriških vojakov zaradi domnevnih vojnih zločinov v Afganistanu.

Pompeo je danes zatrdil, da so preiskave Američanov nezakonite, ker ZDA niso članica ICC.

Na odločitev administracije predsednika Donalda Trumpa se je že odzval predsednik skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta ICC, južnokorejski sodnik O-Gon Kwon. »Ostro zavračam takšne doslej ne videne in nesprejemljive ukrepe proti organizaciji, ustanovljeni z mednarodnopravno pogodbo. Služijo le slabitvi naših skupnih prizadevanj za boj proti nekaznovanosti za množična hudodelstva,« je zapisal v izjavi za javnost.

Napovedal je, da se bo v kratkem sestal urad skupščine in proučil ukrepe ZDA ter spregovoril o potrebnih korakih. Vse pogodbenice in deležnike v sistemu Rimskega statuta je med drugim pozval, naj ponovijo svojo neomajno zavezo k sledenju in obrambi načel in vrednot iz te mednarodne pogodbe ter k ohranitvi njene celovitosti.

Mednarodna skupnost je ICC ustanovila leta 2002 z namenom pregona vojnih zločinov, genocida in zločinov proti človečnosti, in sicer tam, kjer bi se storilci sicer lahko izognili roki pravice. ZDA se mu niso pridružile.

Preberite še:

Komentarji: