Zelena luč za izvolitev novega predsednika Katalonije

Potem ko Torra v prvem glasovanju v soboto ni bil izvoljen, je skrajno leva stranka CUP prižgala zeleno luč za njegovo v ponedeljek predvideno izvolitev na položaj predsednika Katalonije.
Fotografija: 55-letnega Torro je za novega kandidata za predsednika predlagal Puigdemont, ki v Nemčiji čaka na odločitev o izročitvi Španiji. FOTO: Pau Barrena/AFP
Odpri galerijo
55-letnega Torro je za novega kandidata za predsednika predlagal Puigdemont, ki v Nemčiji čaka na odločitev o izročitvi Španiji. FOTO: Pau Barrena/AFP

Barcelona – V ponedeljek bo v katalonskem parlamentu potekal drugi krog glasovanja o novem kandidatu za regionalnega voditelja, ki ga je predlagal nekdanji predsednik Carles Puigdemont, ko se je sam odpovedal vnovični kandidaturi.
Skrajno leva stranka CUP je danes prižgala zeleno luč za predvideno izvolitev Quima Torre na položaj predsednika Katalonije v tamkajšnjem parlamentu. Kot je namreč sporočila po današnjem posvetovanju, se bodo njeni štirje poslanci vzdržali glasovanja.

Potem ko Torra v prvem glasovanju v soboto pričakovano ni bil izvoljen, ker bi za to potreboval absolutno večino glasov vseh poslancev, v drugem krogu za izvolitev potrebuje le še navadno večino 66 glasov. To mu je stranka CUP, ki si sicer prav tako prizadeva za neodvisnost Katalonije, z današnjo odločitvijo tudi omogočila.»CUP ne bo blokiral oblikovanja nove vlade, tako da bo ohranil svoje štiri vzdržane glasove,« je po posvetovanju sporočila stranka. Njeni štirje poslanci so se namreč vzdržali že na sobotnem glasovanju, s čimer so Torri tudi onemogočili zahtevano absolutno večino glasov 68 poslancev.

Kot so še sporočili po srečanju, vladni program, ki sta ga predstavili največji neodvisnosti naklonjeni stranki Skupaj za Katalonijo in ERC, po njihovem prepričanju ni dovolj ambiciozen na socialnem področju in v prizadevanjih za neodvisno republiko Katalonijo.
Potem ko Torra v prvem glasovanju v soboto pričakovano ni bil izvoljen, ker bi za to potreboval absolutno večino glasov vseh poslancev, v drugem krogu za izvolitev potrebuje le še navadno večino 66 glasov. FOTO: Juan Medina/Reuters
Potem ko Torra v prvem glasovanju v soboto pričakovano ni bil izvoljen, ker bi za to potreboval absolutno večino glasov vseh poslancev, v drugem krogu za izvolitev potrebuje le še navadno večino 66 glasov. FOTO: Juan Medina/Reuters

55-letnega Torro je za novega kandidata za predsednika predlagal Puigdemont, ki v Nemčiji čaka na odločitev o izročitvi Španiji. Ko bo izvoljen, bo Torra lahko oblikoval svojo vlado, kar naj bi prineslo ukinitev neposrednega nadzora nad Katalonijo s strani Madrida. Španska vlada je nadzor uvedla zaradi referenduma in razglasitve neodvisnosti Katalonije 27. oktobra lani.
Če Torra ne bi bil izvoljen, bi to pomenilo nove predčasne volitve. Rok za izvolitev novega predsednika regije se namreč po volitvah, ki so potekale decembra lani, izteče 22. maja.

Kot je sicer v soboto obljubil Torra, si bo neutrudno prizadeval za neodvisnost Katalonije in vrnitev oblasti v roke Puigdemonta, ki je po njegovih besedah "legitimni predsednik", navaja francoska tiskovna agencija AFP.
 

Komentarji: