Ukrajino zapustilo 3,3 milijona beguncev

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 24. dan vojne.
Fotografija: Satelitsko podjetje Maxar je objavilo nove posnetke uničenega gledališča v Mariupolju. FOTO: Maxar Technologies/AFP
Odpri galerijo
Satelitsko podjetje Maxar je objavilo nove posnetke uničenega gledališča v Mariupolju. FOTO: Maxar Technologies/AFP

20. 36 Več kot 3,3 milijona beguncev zapustilo Ukrajino 

Ukrajinske oblasti so sporočile, da je državo zapustilo že več kot 3,3 milijona prebivalcev. Okoli dva milijona ljudi je razseljenih po državi. Iz največjih vojnih žarišč so evakuirali 190.000 civilistov. Humanitarni koridorji so bili odprti iz Kijeva in Luganskega, iz Mariupolja pa le delno, saj ruske oblasti niso dovoljevale prehoda avtobusov, je navedla namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk.

20.30 Gledališče v Mariupolju prej in potem 

Satelitsko podjetje Maxar je objavilo posnetke uničenega gledališča v Mariupolju. V ruševinah je še vedno ujetih več sto oseb. Gledaliče je bilo uničeno v napadu ruskih sil 16. marca.

Satelitski posnetek gledališča v Mariupolju 14. marca 2022. FOTO: Maxar Technologies/ Reuters
Satelitski posnetek gledališča v Mariupolju 14. marca 2022. FOTO: Maxar Technologies/ Reuters

Gledališče po uničenju 19. marca 2022. FOTO: Maxar Technologies/ Reuters
Gledališče po uničenju 19. marca 2022. FOTO: Maxar Technologies/ Reuters

19.40 Samo v Kijevu umrlo več kot 200 ljudi 

Oblasti v Kijevu so sporočile, da je v Kijevu od začetka invazije umrlo 228 ljudi, od tega štrije otroci. 

18.16 Lenarčič opozarja na katastrofalne razmere

16.17 »V kleti smo bili deset dni«

»Mariupolja ni več,« je za Reuters povedala 54-letna Ljudmila, ko je prispela v Zaporožje. »V kleti smo sedeli deset dni in je nismo zapustili. Nismo imeli ne vode ne elektrike,« je povedala učiteljica angleščine. Sergej je iz mesta zbežal z družino, psom in papigo. Za Reuters je povedal, da se ljudje tepejo za gorivo, da bi lahko ušli. Številni so na poti iz Mariupolja tudi umrli, je dodal. 

Satelitski posnetki Mariupolja. FOTO: Maxar Technologies/AFP
Satelitski posnetki Mariupolja. FOTO: Maxar Technologies/AFP

15.51 V dveh dneh v Kijevu in Lugansku ubitih deset civilistov 

V Kijevu in Lugansku je v zadnjih dveh dneh umrlo deset civilistov, med temi dva otroka, so sporočile ukrajinske oblasti. Ženska in dva otroka sta umrla, ko se je v napadu porušila hiša na območju Luganskega, iz ruševin so potegnili še tretjega otroka, ki pa je v stabilnem stanju. 

V Mariupolju primanjkuje hrane, vode in zdravil. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
V Mariupolju primanjkuje hrane, vode in zdravil. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

14.43 ZDA zdržujejo Kijev, pravi Lavrov

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal, da se čuti, kako ZDA zadržuje ukrajinsko delegacijo, da se ne strinja s pogoji, ki jih ima Rusija za končanje nasilja. Dokazov, da ZDA res vplivajo na uradni Kijev, ni podal, navajajo tuji mediji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer znova pozval k »pomenljivejšim« mirovnim pogajanjem. »Čas je za srečanje. Čas za pogovor,« je rekel in s tem nakazal, da ima v mislih neposredne pogovore z ruskim predsednikom Putinom.

13.49 Fifa namenila milijon dolarjev za žrtve v Ukrajini

Mednarodna nogometna zveza bo iz svojega sklada vzela milijon dolarjev, ki jih bo namenila za pomoč žrtvam vojne v Ukrajini. Kot so danes sporočili s Fife, je v Ukrajino že prispel prvi tovornjak s pomočjo, ki so ga predali tamkajšnji nogometni zvezi. Pri Fifi poudarjajo, da so bile v prvem paketu predvsem obveze in druge potrebščine, ki jih v Ukrajini trenutno najbolj primanjkuje. »Želimo prispevati svoj delež in pomagati ljudem v Ukrajini, pa tudi tistim, ki so zaradi vojne zapustili svoje domove,« je dejal predsednik Fife Gianni Infantino. »Fifa je s svojim skladom pripravljena na dogovor s tamkajšnjo nogometno družbo ter pomagati z najbolj nujnimi potrebščinami.«

13.40 Dostava pomoči onemogočena

Predstavniki Svetovnega programa za hrano (WFP) pri Združenih narodih (ZN) so opozorili, da zaradi obstreljevanja Mariupolja ne morejo dostaviti hrane in pomoči več tisoč ljudem, ki so ujeti v mestu. Koordinator za nujne primere pri WFP Jakob Kern je povedal, da je taktika preprečevanja dostave nujne pomoči nesprejemljiva za 21. stoletje. Dodal je, da so razmere v kraju tako resne, da vozniki tovornjakov ne želijo tvegati svojega življenja. Dostava pomoči naj bi bila onemogočena v mesta Mariupolj, Harkov in Sumi. 

13.33 Pogumni ruski kozmonavti

Ruski kozmonavti, ki so prispeli na Mednarodno vesoljsko postajo, so pokazali veliko mero poguma. Na postajo so namreč prišli v kombinezonih v barvi ukrajinske zastave, standardna uniforma kozmonavtov je sicer modre barve. Kozmonavte so na krovu lepo sprejeli. Pridružili so se ameriško-rusko-nemški posadki. V ruski vesoljski agenciji Roskozmos so nato zanikali, da so kozmonavti nosili rumene kombinezone v znamenje podpore Ukrajini, poroča agencija Reuters. »Včasih je rumena samo rumena,« so objavili na Telegramu in dodali, da so bili kozmonavti oblečeni v barvo moskovske tehnične univerze Bauman, na kateri so diplomirali.

Generalni direktor Roskozmosa Dmitrij Rogozin pa je na Telegramu zapisal, da kozmonavti »ne simpatizirajo z ukrajinskimi nacionalisti«.

13.32 Poljska za popolno ustavitev trgovanja z Rusijo

Poljski premier Mateus Morawiecki je danes EU pozval, naj uvede popolno prepoved trgovanja z Rusijo zaradi njene agresije na Ukrajino. Po poročanju poljske tiskovne agencije PAP je dejal, da si želi kar najhitrejše uvedbe popolne kopenske in pomorske trgovinske blokade Rusije. »Če bi Rusijo popolnoma odrezali, bi jo morda prisilili v razmislek, ali ne bi bilo bolje ustaviti te krute vojne,« je dejal. »Pokazati moramo odločnost in moč do Rusije, sicer bomo v prihodnosti plačali visoko ceno,« je še dejal poljski premier. EU je sicer od začetka agresije že uvedla več svežnjev sankcij proti Rusiji, v pripravi pa so še nove. O njih naj bi govorili na vrhu unije prihodnji teden.

Ukrajinski vojak v Mikolajivu. FOTO: Bulent Kilic/Afp
Ukrajinski vojak v Mikolajivu. FOTO: Bulent Kilic/Afp

12.30 Ruske sile popolnoma uničile vojašnico v Mikolajivu

V ruskem napadu je bila v petek popolnoma uničena vojašnica v mesto Mikolajiv na jugu Ukrajine. Bojijo se, da bo število smrtnih žrtev zelo veliko, vendar uradnih podatkov za zdaj ni. Poslopje je popolnoma uničeno, potem ko ga je zadelo šest ruskih raket. BBC, ki se sklicuje na belgijskega novinarja s kraja dogodka, poroča, da je žrtev najmanj 80, verjetno jih bo še več. Ukrajinske oblasti števila žrtev niso potrdile, ker gre za vojaški objekt, tako da poročil ni mogoče neodvisno preveriti. Agencija AFP medtem poroča, da je njihov poročevalec danes videl tri trupla. »Rusi so strahopetno napadli vojake, ki so spali,« je danes povedal guverner mikolajivske regije Vitalij Kim. Dodal je, da reševalna akcija še poteka, drugih podrobnosti pa ni navedel.

Po poročanju AFP, ki se sklicuje na vojake v mestu, je bilo v vojašnici nameščenih okoli 200 mladih ukrajinskih vojakov. Župan Mikolajiva Oleksander Senkevič je povedal, da ruske sile, ki nadzorujejo sosednji Herson, od tam stalno bombardirajo mesto z okoli pol milijona prebivalci. Pojasnil je, da se napadi vrstijo tako hitro, da sploh ne uspejo razglasiti alarma. Mikolajiv ima strateški položaj na jugu Ukrajine in je zadnje veliko mesto na črnomorski obali pred Odeso. Znano je po ladjedelnicah.

Mesto Mariupolj je tarča nenehnih napadov. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Mesto Mariupolj je tarča nenehnih napadov. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

11.26 V drugem valu iz Ukrajine prihajajo bolj travmatizirani ljudje

Begunci, ki zdaj bežijo pred rusko invazijo na Ukrajino, so »bolj travmatizirani«, kot so bili tisti, ki so pobegnili v prvi fazi vojne, so v petek sporočili ZN. Številni begunci, ki so se za odhod odločili zgodaj, so imeli za razliko od drugega vala beguncev stike zunaj države in načrt, kje bodo lahko bivali. Tiskovni predstavnik visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Matthew Saltmarsh je dejal, da ljudje, ki bežijo zdaj, potrebujejo več pomoči,. »To smo zagotovo opazili v zadnjih petih ali šestih dneh na Poljskem,« je Saltmarsh dejal novinarjem. »Tisti begunci, ki prihajajo, so bolj travmatizirani. Mnogi so bili v šoku. Mislim, da je pošteno reči, da imajo manj sredstev kot tisti, ki so prišli v prvi fazi te krize.«

Ukrajino je od 24. februarja, ko se je začela obsežna ruska invazija, zapustilo že 3,27 milijona ljudi, navaja UNHCR. Na Poljsko se je zateklo že okoli dva milijona beguncev, poroča poljska obmejna straža. »Pri mnogih smo opazili, da ob prihodu nimajo načrta,« je povedal Saltmarsh o nedavnih prišlekih in dodal, da to povečuje pritisk na poljske oblasti, ki so se že obrnile na več občin in regij in jih prosile, naj poiščejo namestitev in prostore za nove begunce.

image_alt
Med žrtvami vojn ni razlik. Med tistimi, ki jih začenjajo, tudi ne

10.57 Ukrajina potrdila, da je izgubila dostop do Azovskega morja

Potem ko je ruska vojska v petek sporočila, da se obroč okoli obleganega mesta Mariupolj oži, je danes ukrajinska vojska priznala, da so »začasno« izgubili dostop do Azovskega morja. »Okupatorji so na območju Donecka deloma uspešni, začasno so Ukrajini onemogočil dostop do Azovskega morja,« je zapisano v sporočilu ukrajinske vojske.

Rusija je sicer že od začetka marca trdila, da so njene sile ukrajinski vojski onemogočile dostop do Azovskega morja, ob katerem leži strateško pristanišče Mariupolj. Ruska stran je v petek sporočila tudi, da boji že potekajo v samem mestu Mariupolj. Danes je predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Vadim Denisenko povedal, da trenutno potekajo boji za jeklarno Azovstal, ki leži na obrobju mesta. »Ena največjih jeklarn v Evropi se uničuje,« je dejal.

10.17 Mesto skorajda uničeno

Poslanec Dimitrij Gurin, katerega starši so ujeti v Mariupolju, je za BBC dejal, da v mestu zmanjkuje vode in hrane. Rusi po njegovih besedah obstreljujejo visoke stavbe, tako da ljudje ne morejo ven. Izrazil je pesimizem glede možnosti za vzpostavitev humanitarnih konvojev in dejal, da poskuša ukrajinska stran doseči dogovor o vsaj začasnem premirju. Glede na fotografije, ki jih je videl, od mesta ni ostalo praktično nič. Po ocenah, ki so jih dali v kabinetu župana, je 30 odstotkov stavb popolnoma uničenih, 50 odstotkov pa močno poškodovanih. 

V mestu naj bi bilo še vedno ujetih okrog 300.000 ljudi, saj evakuacijskih poti niso vzpostavili. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
V mestu naj bi bilo še vedno ujetih okrog 300.000 ljudi, saj evakuacijskih poti niso vzpostavili. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

09.10 Rusija trdi, da je v Ukrajini prvič uporabila hipersonične rakete

Rusija je danes sporočila, da so v Ukrajini v petek prvič uporabili hipersonične rakete. Z njimi naj bi po lastnih trditvah uničili skladišče orožja na območju Ivano-Frankivska na zahodu Ukrajine. »Letalski raketni sistem kinžal s hipersoničnimi raketami je uničil veliko podzemno skladišče raket in letalskega orožja, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Hipersonične rakete spadajo med novo orožje, ki ga razvija Rusija, predsednik Vladimir Putin pa jih je ob predstavitvi označil za nepremagljive. Na preizkusih leta 2018 naj bi rakete kinžal - beseda v ruščini pomeni bodalo - zadele vse cilje v oddaljenosti več kot tisoč kilometrov. Nameščene so na letalih mig-31. Rusija je sicer hipersonično orožje začela razvijati za izogibanje obrambnim sistemom, kot je ameriški protiraketni ščit v Evropi.

ZN so objavili fotografijo, ki prikazuje humantirani koridor v Sumiju. FOTO: Afp
ZN so objavili fotografijo, ki prikazuje humantirani koridor v Sumiju. FOTO: Afp

08.58 Hudi boji v Mariupolju in Harkovu

BBC poroča, da bi se ruske čete v Mariupolju lahko prebile skozi ukrajinske oklepne kolone. V mestu, ki je pred vojno imelo okrog 450.000 prebivalcev, naj bi bilo sicer še vedno ujetih okrog 300.000 ljudi, saj evakuacijskih poti niso vzpostavili. Tudi v bunkerju pod gledališčem, ki je bilo pred dnevi tarča hudega obstreljevanja, naj bi bilo več sto ljudi. Okrog 130 so jih včeraj uspeli rešiti. Če bi Mariupolj padel, bi imela Rusija zagotovljen kopenski koridor, ki se razteza po večini južne obale in navzgor do vzhodnih ukrajinskih regij. Tudi v Harkovu potekajo hudi boji, a Ukrajinci za zdaj uspevajo odbijati napade. 

08.22 Zelenski o Putinovem nagovoru

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se je v nagovoru odzval na petkovo dogajanje v Moskvi, ko je ruski predsednik Vladimir Putin na prireditvi ob osmi obletnici ruske zasedbe polotoka Krim na stadionu Lužniki pred zbrano množico »posebno vojaško operacijo v Ukrajini« označil za herojsko. Zelenski je dejal, da 100.000 ljudi pred stadionom in 95.000 ljudi na njem ustreza številu ruskih vojakov, ki sodelujejo v napadu na Ukrajino. »Zdaj pa si predstavljate, da je na stadionu 14.000 trupel, poleg več deset tisoč ranjenih in pohabljenih,« je dodal. Toliko ruskih vojakov naj bi bilo namreč po ukrajinskih trditvah od 24. februarja ubitih ali ranjenih v vojni v Ukrajini.

Dejal je, da je to edini način, da Rusija omeji škodo zaradi svojih dejanj po njeni invaziji na Ukrajino. FOTO: Via Reuters
Dejal je, da je to edini način, da Rusija omeji škodo zaradi svojih dejanj po njeni invaziji na Ukrajino. FOTO: Via Reuters

07.42 Vzpostavili naj bi nov humanitarni koridor

Guverner vzhodne ukrajinske regije Lugansk je napovedal, da naj bi danes odprli humanitarni koridor za evakuacijo. Sergej Gajdaj je dejal, da so se tako dogovorili z ruskimi silami. Evakuacijo naj bi omogočili ob 9. uri po lokalnem času, ni pa povedal, kam bodo odšli prebivalci regije. »Rusi nadaljujejo s kaotičnim in nerednim obstreljevanjem naših mest. A ob 9. uri naj bi se vzpostavil režim tišine, da bi evakuirali prebivalce regije in v mesta dostavili zdravila, hrano in vodo,« je zapisal. Upa, da bodo Rusi dogovor o humanitarnem koridorju spoštovali.

image_alt
Premoženje bogatejših Rusov preverjajo tudi v Sloveniji

06.30 Putin mora pred sodišče

Nekdanji britanski premier Gordon Brown je po poročanju BBC dejal, da bi se moral ruski predsednik Vladimir Putin zaradi svojih dejanj v Ukrajini soočiti z mednarodnim kazenskim sodiščem. Nekdanji vodja laburistov je sicer eden od 140 akademikov, odvetnikov in politikov, ki so podpisali peticijo za oblikovanje pravnega sistema po vzoru nürnberških procesov, na katerih je mednarodna skupnost sodila nacističnim vojnim zločincem po drugi svetovni vojni.

Mednarodno kazensko sodišče že preiskuje ruskega voditelja zaradi domnevnih vojnih zločinov, a nekateri pravijo, da so pooblastila omejena. Brown je dejal, da bi se z omenjenim sistemom zaprla vrzel v mednarodnem pravu, s katero bi se Putin lahko izognil odgovornosti za storjene zločine. 

Poškjodovana stavba v mestu Kramatorsk. FOTO: National Police of Ukraine via Reuters
Poškjodovana stavba v mestu Kramatorsk. FOTO: National Police of Ukraine via Reuters

05.00 Zelenski znova nagovoril Moskvo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto v nočnem nagovoru pozval h konstruktivnim mirovnim pogovorom z Moskvo. Dejal je, da je to edini način, da Rusija omeji škodo zaradi svojih dejanj po njeni invaziji na Ukrajino. »Čas je, da se srečamo, čas je za pogovor, čas je za obnovitev ozemeljske celovitosti in pravice za Ukrajino. V nasprotnem primeru bodo izgube Rusije tolikšne, da bo potrebovala več generacij, da si opomore.«

Ta teden so sicer potekali pogovori med Kijevom in Moskvo, ki pa doslej še niso obrodili sadov. Rusija medtem še naprej napada ukrajinska mesta, pri čemer so, kot ocenjujejo opazovalci, vse pogosteje tarča civilisti. Razmere so najhujše v Mariupolju, ki ga ruske sile oblegajo že več tednov. Zelenski je povedal, da so izpod ruševin gledališča, ki so ga v sredo bombardirale ruske sile, rešili 130 ljudi, med katerimi je več huje ranjenih. Dodal je, da za zdaj nimajo podatkov o smrtnih žrtvah.

image_alt
Vlasta Jeseničnik: Novinarji ves čas hodimo po robu

Ukrajinski predsednik je tudi povedal, da je po humanitarnih koridorjih doslej na varno odšlo okoli 180.000 ljudi, od tega 9000 v Mariupolju. »Vendar pa okupator še naprej blokira dostavo humanitarne pomoči. To je znana taktika. To je vojni zločin. Rusija bo zanj odgovarjala. 100-odstotno,« je dejal Zelenski v videonagovoru, objavljenem na družbenih omrežjih.

Preberite še:

Komentarji: