Švedska napovedala rekordno vojaško pomoč Ukrajini

Volodimir Zelenski je po obisku bojišč na vzhodu države dejal,da potrebujejo topništvo, sisteme zračne obrambe in orožje daljšega dosega.
Fotografija: Tudi švedski obrambni minister Pal Jonson je priznal, da so razmere v Ukrajini težke. FOTO: Lehtikuva Via Reuters
Odpri galerijo
Tudi švedski obrambni minister Pal Jonson je priznal, da so razmere v Ukrajini težke. FOTO: Lehtikuva Via Reuters

Švedska je danes napovedala novo vojaško pomoč Ukrajini v rekordni vrednosti 7,1 milijarde švedskih kron oziroma okoli 633 milijonov evrov za boj proti ruski agresiji. Sveženj pomoči, ki med drugim vključuje topniško strelivo in sisteme zračne obrambe, je največji doslej, kar ga je Švedska namenila Kijevu od začetka vojne.

»Razlog, da še naprej podpiramo Ukrajino, je vprašanje človeškosti in dostojnosti. Rusija je začela nezakonito, neizzvano in neopravičljivo vojno,« je na današnji novinarski konferenci dejal švedski obrambni minister Pal Jonson.

Sveženj pomoči za Ukrajino sestavljajo topniško strelivo, sistemi zračne obrambe, protitankovske rakete, čolni in podvodno orožje, kot so mine in torpedi, ter usposabljanja za ukrajinske vojake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za 15. sveženj pomoči Švedske Ukrajini od začetka ruske agresije in je največji doslej. Napoved o novi pomoči je prišla nekaj dni pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino 24. februarja. Obrambni minister Jonson je ob tem priznal, da so razmere v Ukrajini težke, in zagotovil podporo Švedske Kijevu, dokler bo potrebno.

Razmere na fronti zelo težke

Ukrajinska vojska se po izgubi ključnega mesta Avdijivka sooča z izredno težkimi razmerami na celi fronti z Rusijo zaradi zamud v dobavi pomoči iz tujine, je bil v ponedeljek kritičen ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Prepričan je, da Rusija izkorišča te zamude v svoj prid, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina še vedno računa na mednarodno podporo. FOTO: Handout AFP
Ukrajina še vedno računa na mednarodno podporo. FOTO: Handout AFP

»Razmere so izredno težke na več delih frontne črte, kjer so ruske enote zbrale največje rezerve,« je dejal Zelenski v ponedeljek po obisku bojišč na vzhodu države. Izpostavil je, da Ukrajina potrebuje topništvo, sisteme zračne obrambe in orožje daljšega dosega.

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer konec tedna Zelenskemu izrazil prepričanje, da bo kongres ZDA kmalu odobril dodatno pomoč, ki je predmet političnih preigravanj med demokrati in republikanci v Washingtonu. Podobno je danes ocenil ukrajinski premier Denis Šmihal, ki je na obisku na Japonskem.

Ne moreš biti utrujen, ko se boriš za svojo prihodnost, je dejal Zelenski. FOTO: Handout AFP
Ne moreš biti utrujen, ko se boriš za svojo prihodnost, je dejal Zelenski. FOTO: Handout AFP

Šmihal meni, da bo kongres kmalu odobril pomoč in da bo lahko Ukrajina nadaljevala svoj boj z mednarodno podporo, ob tem pa je zavrnil ugibanja glede pomanjkanja podpore v svetu.

»Ne moremo govoriti o utrujenosti, saj gre za eksistenčno vojno – ne moreš biti utrujen, ko se boriš za svojo prihodnost, za svoje življenje ... za svetovni varnostni red,« je dejal.

V Ukrajini kljub silovitim bojem že več mesecev ni bilo bistvene spremembe na frontnih črtah. Konec tedna pa so se ukrajinske sile umaknile iz Avidijvke v regiji Doneck, kjer so se mesece borili z ruskimi vojaki, ki so naposled prevzeli nadzor nad mestom.

Preberite še:

Komentarji: