Energoatom opozarja na nevarnost uhajanja radioaktivnih snovi iz nuklearke

Od poldneva jedrska elektrarna »deluje s tveganjem kršitve standardov sevalne in požarne varnosti«, je sporočil ukrajinski operater.
Fotografija: Nuklearka v Zaporožju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Odpri galerijo
Nuklearka v Zaporožju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

V ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju obstaja nevarnost uhajanja radioaktivnih snovi, je danes sporočil ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom. V zadnjem dnevu so ruske sile po njegovih navedbah znova obstreljevale območje nuklearke. Ruska stran pa trdi, da je za obstreljevanje odgovorna ukrajinska vojska.

»Zaradi občasnega obstreljevanja je bila poškodovana infrastruktura elektrarne, obstaja nevarnost uhajanja vodika in radioaktivnih snovi, velika pa je tudi nevarnost požara,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Telegramu sporočil Energoatom.

image_alt
Vzporedna vojna s sankcijami

Od poldneva (od 9. ure po srednjeevropskem času) jedrska elektrarna »deluje s tveganjem kršitve standardov sevalne in požarne varnosti«, je sporočil ukrajinski operater.

Ruska vojska je po navedbah Energoatoma v zadnjem dnevu »večkrat obstreljevala« območje te največje jedrske elektrarne v Evropi, ki leži na jugu Ukrajine. Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je za obstreljevanje odgovorna ukrajinska vojska, ki je v zadnjem dnevu »trikrat obstreljevala območje elektrarne«.

»Skupaj je bilo izstreljenih 17 izstrelkov,« je ministrstvo zapisalo v sporočilu.

Zelenski včeraj spet posvaril pred morebitno katastrofo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zvečer znova posvaril pred morebitno katastrofo v oblegani jedrski elektrarni, potem ko je zaradi izpada električne energije v četrtek prišlo do izredne zaustavitve dveh reaktorjev.

Največjo jedrsko elektrarno v Evropi so v četrtek zaradi poškodbe daljnovodov prvič v njeni 40-letni zgodovini odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja. V petek so daljnovode popravili, ukrajinske oblasti pa so potrdile, da je bilo napajanje obeh reaktorjev ponovno vzpostavljeno.

Največjo jedrsko elektrarno v Evropi so v četrtek zaradi poškodbe daljnovodov prvič v njeni 40-letni zgodovini odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja. V petek so daljnovode, ki naj bi jih v napadih poškodovale ruske sile, popravili. Ukrajinske oblasti so v petek zvečer potrdile, da je bilo napajanje obeh reaktorjev ponovno vzpostavljeno. »Danes ob 21.15 je bil drugi od blokov, ki se je včeraj ustavil, priključen na električno omrežje,« je sporočil ukrajinski operater Energoatom.

Rusija je predstavila precej drugačno različico dogodkov in trdi, da je bila oskrba z električno energijo obnovljena že čez dan, poroča DPA.

Rusija na konferenci ZN o jedrski razorožitvi preprečila sprejetje skupne izjave

 Rusija je v petek ob koncu desete pregledne konference Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) preprečila sprejetje skupne izjave. Obsodila je »politični« jezik v osnutku dokumenta, s katerim bi konferenca izrazila zaskrbljenost zaradi spopadov v okolici ukrajinskih jedrskih elektrarn, zlasti v Zaporožju.

Kljub mesecu dni pogajanj in večurni petkovi preložitvi sklepnega dela konference Združenih narodov ni bilo mogoče doseči dogovora, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predsedujoči konferenci, argentinski veleposlanik pri ZN Gustavo Zlauvinen.

Rusija je nasprotovala delu besedila, ki izraža »resno zaskrbljenost« zaradi vojaških dejavnosti v okolici ukrajinskih jedrskih elektrarn – vključno z nuklearko v Zaporožju, ki jo je Rusija zasedla na začetku vojne v Ukrajini, poroča britanski BBC.

Ruski predstavnik na konferenci Igor Višnjevecki je obsodil pomanjkanje »uravnoteženosti« v končnem osnutku besedila, ki obsega več kot 30 strani.

Preberite še: