Župan skladiščnik

Namen te zgodbe ni norčevati se iz težkih razmer pri sosedih, naj nam bo v pomoč pri razumevanju razsežnosti bizarnosti lokalne samouprave pri nas.
Fotografija: Irska Foto Stine Fossheim Stifos - Stock.adobe.com
Odpri galerijo
Irska Foto Stine Fossheim Stifos - Stock.adobe.com

Irska je že dolgo priljubljeno pribežališče bolj ali manj mladih možganov, ki zaradi slabih razmer in neperspektivnosti uidejo iz Hrvaške. Trumam Hrvatov, ki živijo in delajo na Irskem, se je prejšnji teden pridružil tudi Petar Krmpotić, nekdanji župan hrvaškega mesta Gospić in nekdanji vodja kluba vladajoče stranke HDZ v tem mestu z okoli šest tisoč prebivalci.

Mož z dolgoletno kariero v lokalni politiki je zaradi članstva in vplivnega položaja v vladajoči HDZ zasedal številne pomembne funkcije. Med drugim je bil predsednik upravnega odbora univerze Nikola Tesla. Leta 2013 je postal župan, a mu leta 2017 ni uspelo osvojiti še enega mandata. Od takrat je mestni svetnik HDZ in vodja mestnega kluba te stranke, kar je uradno še danes, ko že peti dan dela v irskem mestu Kildare kot skladiščnik v nakupovalnem središču.

Drugi mestni svetniki so v zadregi, ker ne vedo, kdo bo zasedel svetniško mesto današnjega irskega skladiščnika. Hrvaški mediji pišejo, da je Krmpotić v življenjepisu »sijajno politično kariero« kar zamolčal. Ker bo kot skladiščnik zaslužil med 1800 in 2200 evri, z nadurami lahko tudi do tri tisoč evrov, si bo nekdanji župan brez težav lahko plačal mesečno najemnino za sobo v hostlu v višini 700 evrov.

S tremi ali štirimi mesečnimi plačami iz skladišča na Irskem si prekaljeni politik iz Like doma lahko kupi kakšno zapuščeno hišo z lepim kosom zemljišča.

Namen te zgodbe ni norčevati se iz težkih razmer v sosednji državi. Tudi v Sloveniji imamo številne občine in njim pripadajoče organe, ki bi za golo preživetje že jutri lahko zbežali v tujino. Resnost občin in njihovih županov bi morda lahko testirali kar tako, da jim ponudimo službo skladiščnika na Irskem. Župan, ki to službo zavrne, naj obdrži svojo občino, druge občine pa ukinemo in smo naredili prvi korak k racionalizaciji lokalne uprave.

Komentarji: