Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Žvižgač, ki je razkril ukrajinski škandal, je menda uslužbenec Cie

Zakonodaja žvižgače v ZDA ščiti, a zelo možno je, da bo njegova identiteta razkrita.
Žvižgač, ki je razkril Trumpove pogovore, je domnevno uslužbenec Cie.  FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Žvižgač, ki je razkril Trumpove pogovore, je domnevno uslužbenec Cie.  FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
STA
27. 9. 2019 | 08:31
27. 9. 2019 | 09:32
2:40
Žvižgač, ki je prijavil telefonski pogovor ameriškega predsednika Donalda Trumpa z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, kar je zamajalo temelje Trumpovega predsedniškega mandata, je uradnik ameriške obveščevalne agencije Cia, ki je bil napoten v Belo hišo, je poročal ameriški časnik New York Times.

Po navedbah časnika gre za uslužbenca, ki je delal v Beli hiši, a se je nato vrnil v Cio. Pri tem se časnik sklicuje na tri vire, ki so seznanjeni z identiteto žvižgača.

Pritožba, v kateri je opisano, da Trump zlorablja svoja pooblastila za pritisk na ukrajinsko oblast, da bi našel škodljive informacije o demokratičnem političnem tekmecu Joeju Bidenu, nakazuje, da je žvižgač analitik in da pozna podrobnosti ameriške zunanje politike do Evrope. Prav tako izkazuje prefinjeno razumevanje ukrajinske politike in poznavanja zakonodaje, piše časnik.

Gre za prve podatke o identiteti žvižgača; pred tem so namreč informacije navajale, da gre bodisi za žensko bodisi za moškega v množici skoraj milijon obveščevalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.Identiteto žvižgača varujejo ameriški zakoni, ki podpirajo uradnike, ki ob upoštevanju predpisanih postopkov poročajo o velikih kršitvah svojih kolegov ali nadrejenih. Pričakovati je, da bo žvižgač za zaprtimi vrati pričal v kongresu, kar bo povečalo možnost za razkritje njegove identitete.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predstavniškega doma ameriškega kongresa je v četrtek objavila poročilo žvižgača, ki opozarja, da je Bela hiša poskušala prikriti vse podrobnosti telefonskega pogovora med Trumpom in Zelenskim.

Iz poročila žvižgača tudi izhaja, da prepis julijskega telefonskega pogovora ni bil shranjen v računalniškem sistemu, ki ga običajno uporabljajo za tovrstne informacije. Namesto tega je bil shranjen v ločenem sistemu, kjer se shranjujejo zaupne informacije s posebno občutljivo vsebino.

V poročilu žvižgač navaja, da je od več predstavnikov ameriške administracije prejel informacije, da poskuša predsednik ZDA izkoristiti svojo moč, da bi spodbudil vpletanje tuje države v predsedniške volitve v ZDA leta 2020.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine