Bo pirit vendarle postal zlato?

Pirit ima optoelektronske lastnosti, ki ga uvrščajo med materiale, iz katerih bi lahko izdelovali sončne celice.
Fotografija: Močno povečan kristal pirita. FOTO: Taltech/Esa
Odpri galerijo
Močno povečan kristal pirita. FOTO: Taltech/Esa

Na fotografiji je zelo povečan mineral železov kršec ali pirit, ki zavaja z barvnim odtenkom in se izdaja za zlato. Mineral je le malo vreden, a ima lastnosti, zaradi katerih ga znanstveniki proučujejo, da bi našli nov material za izdelavo sončnih celic. Material bi lahko odigral pomembno vlogo v osvajanju vesolja, pravijo pri Esi.

Evropska vesoljska agencija sodeluje s tehnološko univerzo v Talinu, kjer izdelujejo mikrokristale, morda ključne za prihodnja oporišča na Luni. »Ta bodo morala biti trajnostna in se bodo morala oskrbovati z materiali, ki so na dosegu roke. Na površju Lune sta tako železo kot žveplo, iz katerega bi lahko izdelovali pirit,« je povedal Esin inženir Advenit Makaya.

Po razlagi Taavija Raadika s talinske univerze želijo razviti tehnologijo, da bodo mikrokristali pirita rasli in da jih bodo potem uporabili kot plast na sončnih celicah, kjer bi vsak mikrokristal deloval kot samostojna celica. Nekatere študije opozarjajo, da bo pot do učinkovitih piritovih sončnih celic še dolga, saj kljub optoelektronskemu potencialu materiala merijo le majhno pretvorbo sončne energije v električno.

Bi pa seveda to bil odličen material ne samo v vesolju, ampak tudi na zemlji, saj ga je v izobilju, ni strupen in še poceni je. Več vesoljskih agencij si želi na Luni postaviti stalno postajo, zato natančno proučujejo tam dosegljive materiale, iz katerih bi izdelovali denimo gorivo, iščejo tudi območja, kjer bi lahko pridobivali vodo. 

Več iz te teme:

Komentarji: