Hawkingov doktorat s podpisom in voziček na dražbi

Z vozičkom je nekoč Hawking čez prst povozil princa Charlesa in se pri tem pošalil, da bi raje povozil takratno premierko Margaret Thatcher.
Fotografija: Knjiga Kratka zgodovina časa s prstnim odtisom avtorja Stephena Hawkinga. FOTO: Frank Augstein/AP
Odpri galerijo
Knjiga Kratka zgodovina časa s prstnim odtisom avtorja Stephena Hawkinga. FOTO: Frank Augstein/AP

Dražbena hiša Christie's zainteresiranim ponuja 22 predmetov, ki so pripadali marca umrlemu teoretskemu fiziku Stephenu Hawkingu. Med drugim prodajajo njegove znanstvene razprave, natisnjeno doktorsko disertacijo (spletna verzija je javnosti dostopna od lanskega leta) in tudi znameniti invalidski voziček, ki je postal sinonim za fizika, ki so mu pri 22 letih diagnosticirali amiotrofično lateralno sklerozo (ALS).

Na prodaj je njegov voziček. Sredstva bodo namenili v humanitarne namene. FOTO: Matt Dunham/AP
Na prodaj je njegov voziček. Sredstva bodo namenili v humanitarne namene. FOTO: Matt Dunham/AP


Thomas Venning, vodja oddelka za knjige in rokopise pri dražbeni hiši, pojasnjuje, da znanstveni članki odražajo razvoj njegovih misli in briljantne inteligence. Na dražbi se je znašla ena od petih kopij doktorata iz leta 1965 Lastnosti vesolja, ki se širi.

Zanj, menijo, bi lahko iztržili od 112.000 do 170.000 evrov. Venning je dodal, da je teza, ki jo je Hawking podpisal – v njegovi tresoči pisavi je že opazna njegova bolezen –, del njegove osebne zgodbe. »Ko smo mu diagnosticirali ALS, je ravno prispel na Cambridge, da bi začel doktorski študij. Ker je bil potrt, je za nekaj časa celo opustil študij. Teza je tako plod njegove ponovne posvetitve znanstvenemu delu, kar je nato ohranil za vse življenje.«

Poster, ki ga je imel v lasti Hawking, je eden izmed 22 predmetov, ki jih bodo prodajali na dražbi. FOTO: Frank Augstein/AP
Poster, ki ga je imel v lasti Hawking, je eden izmed 22 predmetov, ki jih bodo prodajali na dražbi. FOTO: Frank Augstein/AP


Bolezen je fizika sčasoma povsem paralizirala. S svetom je komuniciral prek računalnika za generiranje glasu, premikal pa se je z visokotehnološkimi vozički. Voziček bi, kot ocenjujejo, lahko prodali za od 10.000 do 16.000 evrov. Sredstva bodo namenili dvema humanitarnima skladoma, Hawkingovi fundaciji in Zvezi za nevrodegenerativne bolezni.

FOTO: Frank Augstein/AP
FOTO: Frank Augstein/AP


Venning je pri tem povedal, da je z vozičkom nekoč čez prst povozil princa Charlesa in se pri tem pošalil, da bi raje povozil takratno premierko Margaret Thatcher, v satirični seriji Monty Python pa je z vozičkom povozil fizika Briana Coxa.



Hawking je bil v prvi vrsti znanstvenik, v drugi pa popularizator znanosti, je pa sprejemal svoj zvezdniški status. Večkrat se je pojavil tudi kot lik v Simpsonovih, tako je na dražbi scenarij za eno izmed epizod legendarne animirane serije, na kateri je njegov prstni odtis.

Na voljo bo tudi jopič. FOTO: Frank Augstein/AP
Na voljo bo tudi jopič. FOTO: Frank Augstein/AP


Hawkingova hči Lucy je dejala, da dražba oboževalcem omogoča, da dobijo del njegovega izjemnega življenja. Njegovi otroci si želijo, da bi znanstveno delo postalo del državne lastnine na voljo vsem državljanom.

Doktorsko delo. FOTO: Frank Augstein/AP
Doktorsko delo. FOTO: Frank Augstein/AP

Preberite še:

Komentarji: