Je v zgodovinskih knjigah napačen datum?

Pompeje naj bi Vezuv uničil šele oktobra in ne avgusta.
Fotografija: Zapis na steni, ki postavlja na glavo datum, kdaj je izbruhnil vulkan Vezuv. FOTO: Ciro Fusco/ANSA/AP
Odpri galerijo
Zapis na steni, ki postavlja na glavo datum, kdaj je izbruhnil vulkan Vezuv. FOTO: Ciro Fusco/ANSA/AP

Dolgo je veljalo, da je vulkan Vezuv izbruhnil 24. avgusta leta 79. Nedavno odkriti zapis pa kaže, da so bili Pompeji najverjetneje uničeni po 17. oktobru tistega leta.

Avgustovski datum so zgodovinarji določili na podlagi zapisov Plinija mlajšega, ki je opisal smrt svojega znanega strica Plinija starejšega, ki je bil takrat poveljnik flote v zalivu nasproti Pompejev.

Zdaj so med izkopavanji na območju Regio V v neki hiši odkrili z ogljem napisane besede »16 dni pred novembrom«, kar po modernem koledarju pomeni 17. oktober. Zapis, domnevno je bil avtor neki delavec, se ne bi ohranil dolgo, če ga ne bi potem pokopal vulkanski pepel, zato predvidevajo, da je vulkan izbruhnil 24. oktobra.

Arheologi so sicer že dlje časa menili, da avgust ni pravi mesec, saj so v ruševinah našli tudi sadje, ki dozori šele jeseni. Zapis to teorijo torej potrjuje.

Ali to pomeni, da se je Plinij zmotil? Pismo Tacitu o stričevi smrti je napisal okoli dvajset let po izbruhu, prav tako originalni zapisi niso preživeli skoraj dva tisoč let. Moderni prepisi so nastali na podlagi različnih kopij in prevodov v poznejših stoletjih, ti pa so nosili najrazličnejše datume od avgusta do novembra, a za najbolj verjetnega je obveljal 24. avgust. K zmedi je zagotovo pripomoglo drugačno zapisovanje datumov takrat in danes.

Na do zdaj neraziskanem arheološkem območju so sicer te dni odkrili tudi hiše s čudovitimi freskami in mozaiki.

Komentarji: