Magnet, ki je vrgel s tečajev jeklena vrata

Tako močni magneti bi bili lahko uporabni tudi za zadrževanje plazme v fuzijskih reaktorjih. 
Fotografija: Japonska ekipa mora po aktivaciji magneta zamenjati le uničeno tuljavo, drugi deli (razen vrat laboratorija) pa ostanejo nepoškodovani. FOTO: Šodžira Takejame
Odpri galerijo
Japonska ekipa mora po aktivaciji magneta zamenjati le uničeno tuljavo, drugi deli (razen vrat laboratorija) pa ostanejo nepoškodovani. FOTO: Šodžira Takejame

Ekipa japonskih znanstvenikov v laboratoriju v Tokiu kroti zver med magneti – elektromagnet, ki razvije gostoto polja nepredstavljivih 1200 tesel. Ko so ga nazadnje vklopili, je vrgel s tečajev kovinska vrata laboratorija in pri tem ustvaril magnetno polje, kakršnemu v zgodovini našega planeta skoraj ni para.

Najmočnejši magnet, ki ga je dano izkusiti povprečnemu prebivalcu planeta, je v napravah za magnetno resonanco, ki zmorejo od ene do treh tesel. Močni industrijski magneti razvijejo do 1,5 tesle, laboratorijski do 40, na površju nevtronske zvezde pa vlada magnetno polje z gostoto 100 milijonov tesel. No, v vesolju obstajajo tudi magnetne nevtronske zvezde oziroma magnetarji s še tisočkrat gostejšim magnetnim poljem, kar pa se izmakne celo najbolj divji človeški domišljiji.

Japonski znanstveniki pod vodstvom Šodžira Takejame so v reviji Review of Scientific Instruments pojasnili, kako so dosegli tako močno magnetno polje. Posebno elektromagnetsko navitje so nabili s 3,2 megadžula energije, pri čemer se je notranja stena navitja s hitrostjo petih kilometrov na sekundo sesula sama vase in magnetno polje stisnila na zelo majhno prostornino. Pri reakciji se je v stotinki sekunde ob popolnem uničenju tuljave sprostilo rekordnih 1200 tesel, Takejama pa je prepričan, da bi lahko z močjo petih megadžulov dosegel 1800 tesel.

Takšne in celo večje vrednosti (do 2800 tesel) so ameriški in ruski znanstveniki dosegli že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, le da magnetnega polja niso ustvarili z električnim tokom, ampak so si pomagali s kemičnimi eksplozivi. Šlo je torej za magnete za enkratno uporabo, saj je od njih po aktivaciji ostal samo kup prahu.

Japonska ekipa mora po aktivaciji magneta zamenjati le uničeno tuljavo, drugi deli (razen vrat laboratorija) pa ostanejo nepoškodovani. Takejama je za revijo Live Science razložil, da magnet uporabljajo za proučevanje lastnosti elektronov v skrajnih razmerah. Tako močni magneti bi bili lahko uporabni tudi za zadrževanje plazme v fuzijskih reaktorjih (za primerjavo: najmočnejši centralni magnet v eksperimentalnem fuzijskem reaktorju Iter v Franciji bo ustvaril magnetno polje gostote 13 tesel). 

Komentarji: