Popravljanje instrumenta, ki ni bil narejen za popravila

Mednarodna vesoljska postaja: Astronavta Luca Parmitano in Drew Morgan pred zahtevno nalogo.
Fotografija: Luca Parmitano je fotografiral robotsko roko, med tem pa ga je v objektiv ujel njegov ruski kolega.  FOTO:  Esa/Nasa/Roskozmos
Odpri galerijo
Luca Parmitano je fotografiral robotsko roko, med tem pa ga je v objektiv ujel njegov ruski kolega.  FOTO:  Esa/Nasa/Roskozmos

Italijanski astronavt Luca Parmitano je minuli teden opravil prvi izhod iz mednarodne vesoljske postaje, ko sta z ameriškim kolegom Drewom Morganom popravila alfa magnetni spektrometer (AMS). Jutri ju čaka drugi v seriji petih, gre pa za eno najzahtevnejših del na postaji, saj spektrometer ni bil predviden za popravila.

AMS so po celi vrsti zapletov, saj se je projekt začel že leta 1994, na postajo dostavili ob zadnjem poletu raketoplana Endeavour maja 2011. Odtlej je mali znanstveni instrument uspešno ulovil več kot 100 milijard kozmičnih delcev, ki so pripotovali z različnih koncev vesolja. Prvih šest let je deloval brezhibno, aprila 2017 pa se je pokvarila ena od štirih črpalk za hladilno tekočino. Zdaj deluje le še ena, če se pokvari še ta, bo instrument izgubljen.

Robotska roka, ki jo je slikal evropski astronavt. FOTO: Esa/Nasa
Robotska roka, ki jo je slikal evropski astronavt. FOTO: Esa/Nasa


Pri Nasi in Esi so zato pripravili program popravil, ki so poleg tehnične zahtevnosti tudi precej tvegana, saj bi ostri robovi instrumenta lahko poškodovali zaščitne skafandre. Poleg tega instrument ni opremljen z nastavki, kamor bi se astronavta pritrdila, skupaj pa ga držijo vijaki, za katere ni bilo predvideno, da jih bodo odvili v vesolju.

Ob prvem izhodu sta astronavta, ki sta popravila vadila več mesecev v posebnem bazenu v centru v Houstonu, pripravila vse potrebno za rezanje jeklene cevi hladilnega sistema. Parmitano (na fotografiji) je bil med delom pritrjen na kanadsko robotsko roko, medtem pa ga je iz notranjosti postaje fotografiral ruski kozmonavt Oleg Skripočka.

Luca Parmitano nekoliko bolj od daleč. FOTO: Esa/Nasa
Luca Parmitano nekoliko bolj od daleč. FOTO: Esa/Nasa


Astronavta bosta jutri rezala cev, ob tretjem izhodu pa bosta namestila nov hladilni sistem. Astronavti v vesolju še nikoli niso rezali in znova povezovali cevi za tekočine.
–––––––––––
Avtorica je zaposlena v Delovnici.

Preberite še:

Komentarji: