Prvi kitajski satelit, ki je vesolju vrtel pesem

V članku iz rubrike Kje so naše ladje tokrat o satelitu Dong Fang Hong 1 in razvoju kitajskega vesoljskega programa.
Fotografija: FOTO: Kitajska akademija za vesoljsko tehnologijo
Odpri galerijo
FOTO: Kitajska akademija za vesoljsko tehnologijo

Kitajsko zdaj že lahko štejemo med vesoljske velesile, saj uspešno pošilja odprave na Luno, Mars in tudi v zemeljsko orbito ter pospešeno gradi nove rakete.

Svoj prvi satelit pa je izstrelila 24. aprila 1970. Imenoval se je Dong Fang Hong 1 (na zahodu ga pogosto imenujejo kar Kitajska 1), kar v prevodu pomeni Vzhod je rdeč. Satelit je torej dobil ime po skladbi, ki je bila himna med kulturno revolucijo v 60. letih prejšnjega stoletja, prav to pesem je preprosti satelit z radijskim oddajnikom tudi predvajal.



Prenos je trajal dvajset dni. Iz krogle so se širile štiri dvometrske antene, za stabilizacijo se je zelo hitro vrtel, in sicer dvakrat v sekundi oziroma 120-krat v minuti. Njegovi glavni nalogi sta bili testiranje tehnologije in meritve v atmosferi.

Izstrelili so ga z raketo Dolgi pohod 1. Družina teh raket se je do danes že močno razširila. Imenujejo se po vojaškem podvigu med državljansko vojno, ki je trajala od oktobra 1934 do oktobra 1935, ko so se komunistični vojaki podali na 10.000 kilometrov dolgo pot, da bi se izognili spopadu z nacionalisti. Tako kot v drugih državah se je razvoj vesoljskih raket začel z razvojem balističnih raket, pri tem je Kitajski do političnega spora pomagala Sovjetska zveza.



Satelit so razvijali v istoimenskem programu, ki so ga uradno začeli avgusta 1965 kot projekt 651, nasledil je projekt 581, ko je kitajska komunistična stranka želela kmalu slediti Sovjetom in Američanom in jih tudi prekositi, saj so hoteli v orbito poslati precej večji satelit od Sputnika 1 in Explorerja 1.

image_alt
Tudi kitajska sonda uspešno v orbiti sosednjega planeta


Sprva so načrtovali, da bi satelit izstrelili že oktobra 1959, vendar je kitajskim inženirjem primanjkovalo znanja pri razvoju raket. Satelit Dong Fang Hong 1 je razvil dekan kitajske akademije za vesoljsko tehnologijo Qian Xuesen, izdelali so pet povsem enakih satelitov, a že izstrelitev prvega je bila uspešna.



Opravili so jo z izstrelišča Jiuquan v puščavi Gobi v Notranji Mongoliji, ki so ga postavili leta 1958.

Satelit, ki je imel življenjsko dobo 20 dni, je sodeč po zadnjih dostopnih podatkih še vedno v orbiti.

image_alt
Prvi francoski satelit v orbiti in tam bo še stoletja


Preberite še:

Komentarji: