Prvi vesoljski sprehod samo astronavtk

Prva ženska, ki je opravila vesoljski sprehod, je bila sovjetska kozmonavtka Svetlana Savicka. 
Fotografija: Na sliki je Peggy Whitson. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Na sliki je Peggy Whitson. FOTO: Nasa

Ameriška vesoljska agencija Nasa je za 29. marec napovedala prvi vesoljski sprehod izključno astronavtk, 35 let po tem, ko je prva ženska opravila izhod v vesolje.

Astronavtki Anne McClain in Christina Koch bosta zamenjali bateriji na zunanji strani Mednarodne vesoljske postaje. S tal jima bosta pomagali direktorica poletov Mary Lawrence in Kristen Facciol iz kanadske vesoljske agencije, ki trenutno dela v Nasinem vesoljskem centru v Teksasu.

Astronavtke so bile v preteklosti že večkrat na vesoljskih sprehodih, a tokrat bo prvič, da bosta v paru samo astronavtki. Prva ženska, ki je opravila vesoljski sprehod, je bila sovjetska kozmonavtka Svetlana Savicka, in sicer 25. julija 1984. Astronavtka Peggy Whitson pa je opravila največ sprehodov med vsemi ženskami, in sicer deset. Od leta 1998 so, kot je zapisano na spletni strani Nase, opravili 213 vesoljskih sprehodov. Šlo je za vzdrževalna dela ali namestitve nove opreme na zunanji strani postaje.

Nick Hague, Christina Koch in Aleksej Ovčinin FOTO: Nasa
Nick Hague, Christina Koch in Aleksej Ovčinin FOTO: Nasa


Anne McClain je trenutno na postaji skupaj s kanadskim astronavtom Davidom Saint-Jacquesom in kozmonavtom Olegom Kononenkom. Kochova bo na postajo odpotovala 14. marca, ko bosta prispela tudi astronavt Nick Hague in kozmonavt Aleksej Ovčinin. Slednja bi morala na postajo prileteti že lani jeseni, a se je zapletlo pri izstrelitvi, ko je eksplodirala raketa. McClainova bo še pred zgodovinskim podvigom žensk 22. marca opravila vesoljski sprehod skupaj s Hagueom, nato pa bosta 8. aprila iz postaje stopila še Hague in Saint-Jacques, so še navedli na spletni strani Nase.

Komentarji: