Raziskovalci gredo med ljudi

Evropska noč raziskovalcev: Slovenija sodeluje s projekti Humanistika, to si ti!, Varni z znanostjo in Noč ima svojo moč
Fotografija: Znanstveniki bodo na poljuden način pojasnjevali pomen raziskovanja in inovacij. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Znanstveniki bodo na poljuden način pojasnjevali pomen raziskovanja in inovacij. FOTO: Roman Šipić

Evropska noč raziskovalcev je pravzaprav dan, in to jutrišnji, ko se bo zvrstilo na stotine dogodkov po vsej Evropi od Husavika na Islandiji pa do Limassola na Cipru, in sodi med najbolj priljubljene pobude evropske komisije. Prireditev od leta 2005 poteka vsako leto septembra z namenom, da bi najširši javnosti poljudno in zanimivo predstavili raziskovalno delo evropskih znanstvenikov.

V tem vseevropskem projektu sodeluje vsako let več znanstvenoraziskovalnih ustanov, ki z organizacijo zanimivih in raznolikih dogodkov pritegnejo številne obiskovalce. V preteklem letu je v projektu sodelovalo več kot 21.000 evropskih raziskovalcev, dogodkov, ki so jih organizirali, pa se je udeležilo 1,1 milijona obiskovalcev. Letos jih organizatorji v več kot 340 evropskih mestih pričakujejo še več.



Za javnost bodo svoja vrata odprli številni muzeji, laboratoriji in raziskovalna središča, kjer bodo obiskovalci lahko s pomočjo znanstvenikov uporabili najsodobnejše tehnologije in instrumente, sodelovali pri poskusih, na tekmovanjih in kvizih, poslušali predavanja in razprave ter si ogledali dokumentarne filme. Številni znanstveniki z vseh področij pa bodo tudi zapustili svoje laboratorije in se z instrumenti ter drugo opremo odpravili na javne prostore, v nakupovalna središča, knjižnice, na trge in neprometne ulice, v parke in pred zgodovinske spomenike, kjer bodo poskušali obiskovalcem na poljuden način pojasniti, kakšen je pomen raziskovanja in inovacij.


Med 55 projekti trije slovenski


Vse dogodke financira evropska komisija s sredstvi okvirnega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 v okviru sheme Dejavnosti Marie Skłodowska Curie. Za 55 projektov, ki jih bodo izvajali v Evropski uniji in tudi nekaterih sosednjih državah v letih 2018 in 2019, so namenili 12 milijonov evrov. Izmed skupno 128 prijav so bili izbrani tudi trije slovenski projekti, in sicer Humanistika, to si ti!, Varni z znanostjo ter Noč ima svojo moč.



Prvi je projekt Univerze v Ljubljani, zanj so pridobili 238.000 evrov, koordinira pa ga Filozofska fakulteta. Za projekt Noč ima svojo moč je konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije pridobil 175.000 evrov, konzorcij partnerjev Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer pa je za projekt Varni z znanostjo pridobil 158.000 evrov.

»Univerza v Ljubljani se z veseljem pridružuje temu izjemnemu evropskemu dogodku, saj želi najširšim množicam predstaviti raziskovalno delo, ki nastaja v njenih predavalnicah in laboratorijih,« je ob tem dejala prorektorica univerze prof. dr. Branka Kalenić Ramšak ter poudarila: »Raziskovanje je namenjeno predvsem ljudem, tudi v svojem najbolj abstraktnem delu, zato mora krožiti in se oplajati z refleksijo tistih, ki pri takšnem delu neposredno ne sodelujejo. Dogodek ima tudi povezovalni pomen znanstvenoraziskovalnih institucij, saj znanost ne sme poznati meja.

21.000 raziskovalcev je lani sodelovalo pri Evropski noči raziskovalcev. FOTO: Uroš Hočevar
21.000 raziskovalcev je lani sodelovalo pri Evropski noči raziskovalcev. FOTO: Uroš Hočevar


Univerza v Ljubljani v Evropski noči raziskovalcev sodeluje s svojim najbolj širokim spektrom raziskovalnih področij, ki jih na 26 fakultetah goji v humanistiki in naravoslovju, umetnosti, tehniki in družboslovju. Družbi želimo pokazati, kako kljub izredno skopo odmerjenemu financiranju v zadnjih letih na vseh omenjenih področjih dosegamo izjemne rezultate in si prizadevamo za kakovost in izboljšanje življenja vseh. Hkrati pa želimo družbo ozavestiti, kako pomembna mora biti pri tem univerzitetna avtonomija, ki jo država mora spoštovati. Scientia potentia est, znanost je moč – tega sporočila se moramo zavedati prav vsi.«

Projekt Humanistika, to si ti! z organizacijo več kot 40 dogodkov, ki bodo potekali v Ljubljani, Murski Soboti in Kopru, opozarja na pomen povezovanja in refleksije prostora, v katerem ljubljanska univerza deluje, hkrati pa po prorektoričinih besedah zaznamuje začetek praznovanja stoletnice te ustanove, ki bo prihodnje leto.


Pred stoto obletnico ljubljanske univerze


»V duhu sodelovanja, avtonomne in svobodne intelektualne misli ter povezovanja z okoljem bomo praznovali tudi 100-letnico ustanovitve najstarejše, največje in najboljše slovenske univerze. Zato je letošnji vseevropski in vseslovenski dogodek odličen uvod v tako zamišljeno praznovanje Univerze v Ljubljani, ki bo skušala doma in v tujini skozi vrsto dogodkov na temelju stoletne tradicije predstaviti svojo vizijo za prihodnost,« je povedala Branka Kalenić Ramšak.

Osrednja prireditev s številnimi aktivnostmi bo jutri od 10. do 22. ure na Novem trgu v Ljubljani, svoja vrata pa bo odprla tudi Hiša Evropske unije v Ljubljani, kjer pripravljajo dogodek na temo Proaktivna družbena vloga znanosti: kako opolnomočiti znanstvenike in raziskovalce za komuniciranje, mobilnost in karierne priložnosti evropskega raziskovalnega prostora.

Za zaključek bodo na Novem trgu študenti oddelka za klasično filologijo uprizorili komedijo Paulus, delo koprskega humanista Petra Pavla Vergerija starejšega, sledil pa bo koncert raziskovalcev z različnih oddelkov Filozofske fakultete, ki se bodo predstavili s svojimi glasbenimi skupinami D Brincl bend, Jana Rošker z gosti in Melanholiki.

Komentarji: