Samsung bo začel izdelovati še manjše čipe: telefoni bodo hitrejši in vzdržljivejši

Samsung je že dolgo največji svetovni prodajalec pomnilniških čipov, s to inovacijo pa je še povečal prednost pred konkurenco.
Fotografija: Ni še znano, kdaj bodo na trg prišle prve naprave s 7-nm čipi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ni še znano, kdaj bodo na trg prišle prve naprave s 7-nm čipi. FOTO: Reuters

Samsung je v Južni Koreji februarja začel graditi novo tovarno za proizvodnjo čipov, ki bo izdelovala čipe v sedemnanometrski (7-nm) velikosti s tehnologijo ekstremne ultravijolične litografije (EUV). Očitno so bili v tem tehnološkem gigantu takrat že močno prepričani, da dan, ko bodo začeli izdelovati omenjene čipe, ni več daleč.

Ta dan je bil 17. oktober, le malo zatem, ko je enako novico objavil Samsungov veliki rival TSMC iz Tajvana. Oboji so zatrdili, da že pospešeno razvijajo 5-nm čipe, kar je po mnenju mnogih strokovnjakov blizu meje, do katere se čipe še da zmanjšati. Pri njihovi izdelavi pravilo manj je več drži tako močno kot le redkokje drugod, saj manjši čipi pomenijo manjšo porabo energije, večjo zmogljivost in manjšo porabo prostora. Kot poroča spletni portal extremetech, bodo 7-nm čipi 40 odstotkov učinkovitejši in 20 odstotkov zmogljivejši kot dosedanji 10-nm čipi ter bodo porabili polovico energije manj.

Kaj to pomeni v praksi? Da bodo pametni telefoni še hitrejši in vzdržljivi. Samsung je že dolgo največji svetovni ponudnik pomnilniških čipov, s to inovacijo pa so še povečali prednost pred konkurenco. Južni Korejci in Tajvanci so s tem pri življenju ohranili tudi Moorov zakon (poimenovan po Intelovem soustanovitelju in raziskovalcu Gordonu Mooru), ki pravi, da se na približno vsako leto in pol podvoji zmogljivost procesorjev. Kljub temu je jasno, da se ta trend ne more nadaljevati v nedogled.


Zmogljivejši čip kot nalašč za napredne tehnologije


Največja razlika med Samsungom in TSMC je, da prvi čipe lahko uporabi v lastni strojni opremi, drugi pa ne. Pri Samsungu napovedujejo, da bodo svoje naprave s pomočjo novega čipa lažje opremili z umetno inteligenco, lažje bodo vzpostavili mobilno omrežje 5g, učinkoviteje povezovali pametne naprave med sabo …

Čip Exynos 9810 Octa, ki je v <a href=Samsungovem galaxy notu s9, meri 10 nanometrov." img_id="1386672"/>
Čip Exynos 9810 Octa, ki je v Samsungovem galaxy notu s9, meri 10 nanometrov.


Ni pa še znano, kdaj bodo na trg prišle prve naprave s 7-nm čipi. Nekateri spletni mediji omenjajo letnico 2020, a točnih podatkov ni. Možno je tudi, da bo galaxy S10 prihodnje leto že vseboval ta čip.


Apple ne bo zaostajal za Samsungom


TSMC po drugi strani pričakuje, da bo letos s prodajo čipov zaslužil kar petino svojih prihodkov. Pri Tajvancih kupujejo številna svetovno znana podjetja na čelu z Applom. Sodelovati so začeli že leta 2011, kmalu pa je to kalifornijsko podjetje postalo najpomembnejša stranka TSMC. Zato je le vprašanje časa, kdaj se bodo novi čipi pojavili tudi v »jabolkih«. Tako Apple kot tudi Huawei v svojih napravah že uporabljata 7-nm procesorje, le da ti niso izdelani z EUV tehnologijo. Ta bo po Samsungovih besedah med drugim zmanjšala stroške produkcije.

Preberite še:

Komentarji: