To so posnetki s površja nebesnega telesa, od Zemlje oddaljenega 280 milijonov kilometrov

Skale in kamenčki ter nekaj prahu. Nič posebnega, če ne bi govorili o fotografijah, ki sta jih japonska roverja posnela na površju asteroida.
Fotografija: Fotografija tik pred skokom roverja 1B FOTO: Jaxa
Odpri galerijo
Fotografija tik pred skokom roverja 1B FOTO: Jaxa

Roverja Minerva II-1, ki sta se od matične sonde Hajabusa 2 ločila 21. septembra in srečno pristala na površju asteroida Rjugu, sta posnela več zanimivih fotografij, ki jih je zdaj objavila japonska vesoljska agencija Jaxa.

Sonda je do asteroida prispela junija, po skoraj triinpolletnem potovanju. Oktobra bo na površju vesoljskega kamna pristal tudi nemško-francoski lander Mascot, nato se bo na površje spustila tudi Hajabusa 2, ki bo pobrala nekaj vzorcev in jih, kot upajo, tudi srečno prinesla na Zemljo. To so možni kraji za pristanek, so na twitterju zapisali na japonski agenciji. Asteroidi dajejo vpogled v nastajanje osončja, so ostanki z začetka formiranja našega sistema, stari 4,6 milijarde let.

Fotografije poskakujočih roverjev kažejo skalnat relief, zato je pristajanje na takšnih nebesnih telesih vse prej kot lahka naloga. Roverja 1A in 1B poskakujeta po površju, kjer je nizka gravitacija, snemata fotografije in merita temperaturo in druge lastnosti. Podatke pošiljata sondi, ta pa nato Zemlji. 

Posnetek površja po pristanku roverja 1B FOTO: Jaxa
Posnetek površja po pristanku roverja 1B FOTO: Jaxa


Takšen pogled na površje pa je imel rover 1A. FOTO: Jaxa
Takšen pogled na površje pa je imel rover 1A. FOTO: Jaxa


Roverju 1A je uspelo fotografirati tudi svojo senco. FOTO: Jaxa
Roverju 1A je uspelo fotografirati tudi svojo senco. FOTO: Jaxa

Preberite še:

Komentarji: