Trideset let legendarne igralne konzole gameboy

Pred natanko tridesetimi leti je Nintendo na japonski trg prvič poslal gameboy, ki danes velja za eno najbolj priljubljenih igralnih konzol vseh časov.
Fotografija: Skupaj so pri Nintendu prodali 118 milijonov kopij gameboya in njegovega naslednika gameboy colour (na fotografiji).. FOTO: David Gray
Odpri galerijo
Skupaj so pri Nintendu prodali 118 milijonov kopij gameboya in njegovega naslednika gameboy colour (na fotografiji).. FOTO: David Gray

Nintendo je staro japonsko podjetje. Letos bo praznovalo 130 let obstoja. V tem času so v Nintendu počeli vse možno: začeli so z izdelavo igralnih kart, sredi prejšnjega stoletja so upravljali taksi službe in ljubezenske hotele … Sledili so potrebam trga, vendar se jim strategija ni obrestovala: ko je trend minil, so zašli v krizo. Zato so jo opustili in se osredotočili na igrače. Bilo je sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja, torej tik pred računalniško revolucijo. Nintendo je postal eden vodilnih igralcev na področju videoiger.

Pred natanko tridesetimi leti so na japonski trg prvič poslali gameboy, ki danes velja za eno najbolj priljubljenih igralnih konzol vseh časov. Leta 1989 je pomenil veliko revolucijo v svetu igričarstva. Pred njim so lahko ljudje na prenosnih igralnih konzolah igrali le eno igro, znatno pa se je podaljšal tudi čas igranja, saj je monokromatski zaslon povečal avtonomijo baterije.

Gameboy je zaznamoval generacijo, ki je odraščala v devetdesetih. FOTO: David Gray
Gameboy je zaznamoval generacijo, ki je odraščala v devetdesetih. FOTO: David Gray


Strokovnjaki za zabavno elektroniko so že teden pred tridesetim rojstnim dnevom pisali hvalospeve gameboyu, obujali spomine na igranje Super Maria, formule 1, batmana, tetrisa, donkey konga in mnogih drugih iger ter ugotavljali, zakaj se je ta igralna konzola uveljavila, medtem ko so druge hitro končale na pogorišču zgodovine – lynx, NEC turboexpress, Sega game gear … Slednji je bil prva konzola, ki jo je kot otrok dobil Andrew Webster, novinar spletnega portala Verge. »Tehnično gledano sem imel boljšo napravo od gameboya. Imela je izjemno bleščeč in svetel zaslon s pisano grafiko, ki je omogočala, da sem občudoval sliko od koder koli, tudi iz temi,« je zapisal Webster. Kljub temu je bil ljubosumen na prijatelje s sorazmerno nefunkcionalnim gameboyem.

»Imel je grd zaslon z zelenkastim odtenkom in morali ste ga igrati v dobri svetlobi, da bi videli, kaj se dogaja. Vendar pa je imel tudi ogromno zbirko neverjetnih iger. To je bila naprava, ki je bila namenjena za igranje, ne za ogled,« je sklenil novinar.

Gameboy advance (na fotografiji) je na trg prišel leta 2001. FOTO: Delov arhiv/EPA
Gameboy advance (na fotografiji) je na trg prišel leta 2001. FOTO: Delov arhiv/EPA


Zato ne čudi, da je gameboy danes tretja najbolje prodajana igralna konzola vseh časov. Pred njo so le prav tako Nintendova serija konzol ds in Sonyjevi playstationi. Skupaj so pri Nintendu prodali 118 milijonov kopij gameboya in njegovega naslednika gameboy colour z barvnim zaslonom (prodajati so ga začeli leta 1998).

Komentarji: