Tudi Apple z novostmi, da bi pred ekranom preživeli manj časa

Udarili so tudi po Facebooku, ki mu bodo onemogočili avtomatsko sledenje uporabnikom, kar je nekoliko nenavadno glede na razkritje tujih časopisov. 
Fotografija: Apple z omejitvami za Facebooku. FOTO: Justin Sullivan/AFP
Odpri galerijo
Apple z omejitvami za Facebooku. FOTO: Justin Sullivan/AFP

San Francisco - Koliko časa na dan preživite, strmeč v ekran svojega mobilnega telefona? Predolgo? Ameriški gigant Apple, podobno kot prejšnji mesec tudi Google, je med novostmi predstavil orodja, ki bodo uporabnikom pomagala omejiti obdobja, ko so prilepljeni na tehnološko »igračo«. 

Aplikacija, imenovana Screen Time, bo lastnikom iPhonov in iPadov vseskozi pripovedovala, koliko časa so namenili posamezni aplikaciji, koliko obvestil so dobili, kolikokrat so dvignili in pridržali svojo napravo in kako se njihova uporaba primerja s povprečjem drugih uporabnikov. Gre za neposreden odgovor na kritike delničarjev, ki so opozorili na naraščajočo odvisnost od mobilnih telefonov. 

Uporabniki si bodo lahko nastavili tudi (samo)omejitve uporabe posameznih aplikacij, s storitvijo App Limits, za to, kdaj se bo omejitev končala, bodo dobili, kakopak, obvestilo. Kot so pri Applu pojasnili na predstavitvi, bo lahko uporabnik denimo omejil uporabo Instagrama na le eno uro na dan, pet minut pred iztekom omejitve bo uporabnika telefon na to obvestil, dal pa mu bo tudi možnost podaljšanja. Aplikacija bo staršem na lastnih napravah omogočala, da nadzorujejo otrokove aktivnosti in zgodovino brskanja po spletu. 

»Nekatere aplikacije nam vseskozi pošiljajo obvestila, ki nas pogoltnejo v konstanten strah, da bomo nekaj zamudili. Za nekatere izmed nas je to postala taka navada, da niti ne prepoznamo, kako nas pravzaprav vseskozi motijo,« je, kot navaja Guardian, poudaril Applov podpredsednik Craig Federighi na letni razvojni konferenci podjetja. 

Screen Time bo na voljo pri operacijskem sistemu iOS 12, ki ga bodo splavili do konca tega leta. Posodobitev bo po poročanju tujih medijev prinesla tudi nadgradnjo gumba »ne moti«, ki bo tako med drugim vključeval zatemnitev ekrana in umik vseh obvestil z zaklenjenega ekrana do jutranjih ur. Novi operacijski sistem bo uporabnikom omogočal nadzor nad prejemanjem obvestil, da bi bila ta čim manj moteča, pomagala bo tudi Applova Siri. 

Menite, da preveč uporabljate mobilni telefon? FOTO: Marcio Jose Sanchez/AP
Menite, da preveč uporabljate mobilni telefon? FOTO: Marcio Jose Sanchez/AP


Podobnost z Googlom


Prejšnji mesec je tudi Google predstavil podobne funkcije za dobrobit uporabnikov. Te denimo vključujejo možnost, da si uporabnik nastavi omejitve uporabe YouTuba, predvsem želijo mlade uporabnike opozoriti n spodbuditi, da pred ekranom preživijo manj časa. Google namenja nekaj dodatnih pravic staršem, denimo, da bodo lahko začasno prekinili dostop do spleta na vseh android napravah v omrežju doma. Android bo z novo aplikacijo prav tako uporabniku omogočal vpogled v dejavnost preko dneva.
 

Apple naliva grenko kupico tudi Facebooku

 

S posodobitvijo operacijskega sistema bo Apple tudi onemogočil Facebookova avtomatska orodja za sledenje spletnih uporabnikov. Federighi je bil jasen: »To bomo ukinili.« Dodal je, da bo njihov spletni brskalnik Safari uporabnike vprašal za dovoljenje za sledenje, kar denimo Facebook počne, ne da bi se uporabnik tega jasno zavedal.  

Kot je znano, številne spletne strani komentiranje omogočajo prek povezave s Facebookovim računom, v Safariju bo ta funkcija kot tudi gumb za delitve (share) avtomatsko izklopljena. Ta orodja spremljajo posameznike po različnih spletnih straneh, da jim tako ponudijo čim bolj ciljno usmerjene oglase. 

»Vsi smo videli te gumbe za všečke, delitve in komentarje. Kot se je pokazalo, ti beležijo vašo zgodovino, če kliknete nanje ali ne,« je dejal Federighi in nadaljeval, da se bo uporabniku tako ob zagonu brskalnika prikazalo vprašanje, če Facebooku dovoli uporabo piškotkov. 



Številni so aplavdirali Applovi potezi, da bi tako zasebnost ostala uporabnikova pravica, saj, kot se je izkazalo v aferi Cambridge Analytica, je ta vse prej kot samoumevna. Hvalevredna odločitev vsekakor prihaja v nerodnem trenutku za Apple, saj so ameriški mediji razkrili, da je imel tudi ta gigant prste v marmeladi, ko se je okoriščal z zasebnimi podatki, pridobljenimi z omenjenega družbenega omrežja, Očitno jim dvosmerna izmenjava podatkov ne ustreza ali pa poteze vlečejo s figo v žepu. 

Pri Applu bodo omejili tudi tako imenovani fingerprinting, ki ga lahko nekateri izkoriščajo za sledenje posameznikom na podlagi nastavitev posameznega računalnika, operacijskega sistema in drugo. 

Komentarji: