Umrl je kozmonavt Aleksej Leonov – prvi vesoljski sprehajalec

Leta 1965 je kot prvi opravil vesoljski sprehod.
Fotografija: Aleksej Leonov FOTO: Roskozmos
Odpri galerijo
Aleksej Leonov FOTO: Roskozmos

Iz ruske vesoljske agencije Roskozmos so sporočili, da je umrl Aleksej Leonov. Legendarni sovjetski kozmonavt številka 11 je bil prvi človek, ki je leta 1965 opravil vesoljski sprehod. Po dolgi bolezni je umrl v moskovski bolnišnici, star je bil 85 let.

Leonov je bil tesni prijatelj Jurija Gagarina, ki je leta 1961 postal prvi človek v vesolju. Štiri leta kasneje je zgodovino pisal Leonov, ko je 18. marca 1965 za 12 minut in devet sekund zapustil vesoljsko plovilo Voskhod 2 (Sončni vzhod).

Polet v vesolje in izstop iz plovila sta bila uspešna, povratek pa se je skoraj končal s tragedijo. Leonov je v kapsuli skupaj s kozmonavtom Pavlom Beljajevim strmoglavil v sibirskih gozdovih.

Leta 1960 je bil eden izmed 20 sovjetskih vojaških pilotov, ki so jih izbrali v prvo skupino kozmonavtov. Med prvim vesoljskim sprehodom je bil za plovilo privezan z nekaj več kot pet metrov dolgo vrvjo. Ker se mu je ob koncu sprehoda skafander že tako napihnil, da je moral odpreti ventile, mu je komaj še uspelo pravočasno priti v notranjost plovila. Izbrali so ga, da bi bil prvi Sovjet, ki bi pristal na Luni, a načrti so se jim, kot je znano, izjalovili.

Postavil je še en mejnik. Poveljeval je sovjetski polovici odprave apollo-sojuz leta 1975, in sicer odpravi sojuz 19. To je bila prva skupna ameriško-sovjetska odprava, vsekakor simbolična zmaga sodelovanja med državama, ki sta bili zagrizeni terkmici v osvajanju vesolja. Od leta 1976 do leta 1982 je bil šef kozmonavtov in namestnik direktorja centra Jurija Gagarina za urjenje novih vesoljskih popotnikov.

Za zasluge je kar dvakrat prejel najvišje sovjetsko odlikovanje in postal heroj Sovjetske zveze.
 
***
Avtorica je zaposlena v Delovnici.

Komentarji: