Uspešna izstrelitev slovenske rakete (VIDEO)

Raketa s pogonom na amonijevim perklorat je poletela 11 kilometrov visoko in je dosegla hitrost 2970 kilometrov na uro. 
Fotografija: Amaterska eksperimentalna raketa z amonijevim perkloratnim raketnim pogonom je poletela 11 kilometrov visoko. FOTO: Andrej Vrbec
Odpri galerijo
Amaterska eksperimentalna raketa z amonijevim perkloratnim raketnim pogonom je poletela 11 kilometrov visoko. FOTO: Andrej Vrbec

Andrej Vrbec, član Astronavtsko-raketarskega kluba Vladimir M. Komarov, je na vojaškem poligonu pri poljskem mestu Drawsko-Pomorskie uspešno izstrelil svojo doma narejeno stomilimetrsko eksperimentalno raketo z amonijevim perkloratnim raketnim pogonom.



Raketa je dosegla višino več kot 11 kilometrov in največjo hitrost 825 metrov na sekundo ali 2970 kilometrov na uro, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Andrej Vrbec FOTO: Osebni arhiv
Andrej Vrbec FOTO: Osebni arhiv
»Z amatersko raketno tehniko se ukvarjam že približno 12 let. Konstruiranje, izdelava in testiranje take rakete, kot sem jo izstrelil na Poljskem, traja približno šest mesecev. Poleg izdelave samih komponent je treba vsak ključni del temeljito preizkusiti na tleh, saj tako povečamo verjetnost, da bo polet uspešen,« je pojasnil. »Še največ časa zahteva razvoj raketnega motorja, saj ga je treba pred poletom preizkusiti s statičnimi testi. Če delovanje ni zadovoljivo, je napake treba odpraviti in preizkuse ponavljati,« je še dodal Vrbec.

Ker v Sloveniji izstreljevanje raket, ki dosegajo velike višine, zaradi majhnosti države in goste poseljenosti ni možno, se je Vrbec povezal s poljsko Zvezo graditeljev amaterskih raket. Zveza je zelo dobro organizirana in sodeluje s poljsko vojsko in tako nekajkrat na leto omogoči uporabo vojaškega poligona pri mestu Drawsko-Pomorskie.

Andrej Vrbec je bil, preden se je začel ukvarjati z amatersko raketno tehniko, aktiven tekmovalec v raketnem modelarstvu in več kot deset let tudi član državne reprezentance. Svojo modelarsko pot je začel z majhnimi, preprostimi raketami in napredoval do vedno večjih in zahtevnejših projektov. Njegov največji uspeh je iz leta 2015, ko je izstrelil dvostopenjsko raketo, ki je uspešno poletela 17,5 kilometra visoko. Poganjalo jo je raketno gorivo na osnovi sladkorja in za zdaj na svetu še niso izstrelili rakete s takšnim gorivom, ki bi poletela više, so še poudarili pri zvezi.



Komentarji: