Zaradi težav z varovanjem zasebnosti bo Google+ ugasnili predčasno

Google je že drugič v dveh mesecih priznal, da mu neuspeli poskus družbenega omrežja povzroča težave. Od portala Google+ se bodo tako dokončno poslovili aprila.
Fotografija: Google+ bo aprila postal zgodovina. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
Odpri galerijo
Google+ bo aprila postal zgodovina. FOTO: Francois Lenoir/Reuters

Čeprav se zdi, da je neuspešni poskus spletnega velikana Google, da se vplete v bogato ponudbo družbenih omrežij, že povsem pozabljen, ima Google+ račun po vsem svetu še vedno okoli 52.5 milijona ljudi. A tudi ti se bodo morali od njega čez štiri mesece dokončno posloviti.

Google je oktobra napovedal, da bodo omrežje upokojili avgusta prihodnje leto, zdaj so ta rok prestavili že na april. Podjetje ima namreč velike težave z zaščito osebnih informacij na tej platformi, s katero so želeli tekmovati s Facebookom.  

Prejšnji mesec je napaka določenim aplikacijam, ki od uporabnika zahtevajo dostop do uporabniških profilov, izpostavila imena, naslove elektronske pošte, starost in druge osebne podatke več kot 50 milijonov uporabnikov, zato se je družba odločila, da pospeši postopek ugašanja portala. Kar šest dni v novembru so lahko aplikacije dostopale do teh podatkov, kljub drugačnim osebnim nastavitvam zasebnosti, preden so napako odpravili. So pa poudarili, da niso bila razkrita gesla ali finančne informacije.

(Za zdaj) pri podjetju še niso našli dokazov, da bi razvijalci aplikacij, ki so imeli dostop do podatkov, le-te kakorkoli zlorabili. Zdi se, da niso niti odkrili napake, so še pojasnili pri Googlu.

Že drugič v dveh mesecih je Google priznal obstoj napake na Google+. Oktobra so iz podjetja sporočili, da so odkrili napako pri varovanju zasebnosti, ki je prizadela okoli 500.000 uporabnikov. Napako so takrat prikrivali pol leta. Branili so se, da so ugotavljali, za kako obširno zadevo je sploh šlo.


Šef Googla pred kongresnike


Razkrita napaka bo zagotovo vplivala na zaslišanje glavnega moža Googla Sundara Pichaia, ki bo danes pričal pred kongresom. Nekateri kongresniki menijo, da bi morali sprejeti ostrejša pravila, da bi omejili moč spletnih velikanov, kot sta Google in Facebook. Slednji se je pod hudim plazom kritik znašel v začetku letošnjega leta, ko se je razkrilo, da so zasebne informacije okoli 87 milijonov uporabnikov delili s podjetjem Cambridge Analytica.

Preberite še:

Komentarji: