6 pravil športne prehrane

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Glavni prehranski problem, s katerim se v praksi srečajo ambiciozni športniki, je preskrba z energijo (iz hrane). Športniki namreč potrebuje več energije in nekaterih posameznih hranil. Poznamo razmeroma preprosta priporočila za športno prehrano, ki veljajo tudi za ženske. A kljub temu da dostopnost do hrane danes vsaj v zahodnem svetu ni večja težava, raziskave opozarjajo, da se v praksi pojavljajo veliki odmiki od priporočil športne prehrane.

Športno aktivni ljudlje, pamet v roke in energijo na krožnik. Zdravje je vaše, vzemite si čas in najprej uredite osnovno prehrano. Za vse dodatne ure telesnih naporov pa si »privoščite« dodaten energijski vnos, primeren za vašo telesno aktivnost. Če se med športnimi priporočili ne znajdete, se posvetujte s kvalificiranim strokovnjakom za športno prehrano.

6 pravil športne prehrane

› Prvo pravilo športne prehrane je, da dodatni energijski vnos prilagodimo trajanju in intenzivnosti telesne aktivnosti in pri tem upoštevamo značilnosti športnice.

› Tako kot pri organizaciji športne vadbe tudi pri organizaciji športne prehrane govorimo o njeni periodizaciji in individualizaciji.

› Glavno priporočilo športne prehrane je, da ob vadbi primerno povečamo vnos ogljikovih hidratov. Poleg njihove primerne količine v obrokih normalne prehrane je pomembno, da jih dodamo v prehrano po vsaki daljši vadbi, ko izpraznimo zaloge glikogena.

› Nekaj primerov kakovostnih virov ogljikovih hidratov: sadje, zelenjava, polnovredna žita, riž, stročnice in seveda krompir.

› Športnice, ne pozabite na kakovostne vire beljakovin: dokaj lahko dostopni so živalski viri, od mesa do jajc in mlečnih izdelkov, tisti, ki uporabljajo rastlinske vire, pa potrebujejo nekaj več znanja za njihovo pravilno kombiniranje.

› Ne pozabite na prehrano, ki vsebuje maščobe. So dober energijski vir, zagotavljajo graditelje za obnovo celičnih mebran, pripomorejo k vzdrževanju hormonske slike in so nujne za absorbiranje maščobotopnih vitaminov. Naravno jih vsebujejo živila, ki so živalski vir beljakovin, in različni oreški in hladno stiskana rastlinska olja. Izogibajte se predelani hrani, ki velikokrat vsebuje transmaščobe.

Več iz te teme:

Komentarji: