Bach: Slovenija je športni gigant

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je obisk v Sloveniji dopoldan začel z odprtjem Slovenskega olimpijskega izobraževalnega centra v Ljubljani in v svojem govoru med drugim poudaril, da je Slovenija glede na število prebivalcev pravi športni gigant.

"Pripravil sem precej sofisticiran govor, a potem, ko sem videl ta muzej, bom govoril kar iz srca, ne pa bral s papirja," je po prisrčnem odprtju centra povedal Bach in dodal, da je vesel vrnitve v Slovenijo, ki jo je leta 1994, takrat je bil v zibelki smučarskih poletov v Planici, obiskal kot predsednik evalvacijske komisije Moka, ko je Slovenija skupaj z avstrijsko Koroško in italijansko Furlanijo-Julijsko krajino prvič v okviru zamisli izvedbe olimpijskih iger treh dežel kandidirala za ZOI 2002.

Bach ni mogel mimo uspehov slovenskega športa. "Tukaj se počutim doma. Slovenija je dežela športa, morda pa je pomembna povezava tudi, da ste prvo olimpijsko medaljo osvojili prav v sabljanju," je dejal vodja mednarodnega olimpijskega gibanja, ki se je leta 1976 z reprezentanco Nemčije veselil olimpijskega zlata prav v sabljanju. Ob tem je dokazal, da se je na obisk Slovenije dobro pripravil in spomnil na številne uspehe slovenskega športa, na Leona Štuklja, Mira Cerarja, pa na uspehe Petra Prevca v zadnji zimi in druge.

Navdušen je bil tudi nad izobraževalnim centrom, nekakšnim večfunkcijskim olimpijskim muzejem, ki je namenjen tudi izobraževanju mladih in raznim srečanjem in sejam. "Tukaj so odlično predstavljeni uspehi slovenskega športa. Ko je Slovenijo pred leti obiskal nekdanji predsednik Moka Juan Antonio Samaranch, je dejal, da je Slovenija morda mala država, a velika v športu. Imel je prav. Sam pa dodajam, da je Slovenija glede na število prebivalcev in na zadnje uspehe na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 in Londonu 2012 pravi športni gigant."

Izpostavil je tudi, da Slovenija postaja pomemben steber olimpijskega gibanja, ne le zaradi športnih uspehov, ampak tudi zaradi doslednega izpolnjevane agende 2020, saj jo je Olimpijski komite Slovenije po njegovem mnenju lepo implementiral na slovenski ravni, zato se ne boji za nadaljnje uspehe slovenskega športa. "Imate postavljene temelje za novih 25 let uspehov," je še dejal ob skorajšnji 25-letnici samostojnosti slovenske države.

Bach je predstavnikom Olimpijskega komiteja Slovenije obljubil tudi, da bo Mok še naprej podpiral njegove dejavnosti, prav za konec pa slovenskim športnikom zaželel veliko uspehov na poti do olimpijskih iger v Rio de Janeiru in igrah samih.

Več iz te teme:

Komentarji: