Ciklokros se vrača!

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Po letih čakanja se tekmovalno kolesarstvo vrača v Ilirsko Bistrico. 17. decembra 2016, bo na Črnih njivah nad Ilirsko Bistrico potekala kolesarska dirka v ciklokrosu, ki bo štela za pokal Slovenije in Zimsko ligo.

Kolesarjenje, kot oblika rekreacije in naravi prijaznega transporta, v zadnjem desetletju doživlja nesluten razcvet. Nič drugače ni niti v Sloveniji. Kolesarjenje je postalo del našega vsakdana in tekom leta se zvrsti nešteto kolesarskih maratonov, profesionalnih in amaterskih dirk ter ostalih druženj. Večina teh dogodkov razumljvo poteka v toplejšem delu leta, z eno izjemo – tekmovanjih v ciklokrosu.

Gre za v Sloveniji dokaj neznano zvrst kolesarskega športa, ki pa ima predvsem v državah zahodne Evrope dolgo tradicijo. Najbolj priljubljene so dirke te vrste na Nizozemskem in v Belgiji, kjer so ob progah zbere na tisoče glasnih navijačev. Kaj jih pritegne? Prav gotovo to, da je ciklokros pravi gladiatorski boj. Je pritiskanje pedalov do skrajnih meja. Je dirkanje v včasih nemogočih razmerah kot so blato, sneg, led. Je kolesarska dirka do zadnjega atoma moči, kolo ob kolesu, ramo ob rami, v visokem ritmu od štarta do cilja.

Ciklokros dirke potekajo v krogih, kar pomeni, da tekmovalce gledalci vidijo večkrat. Krogi so dolžine 2 – 3 km, na njih se menja več podlag. Del proge je obvezno speljan preko ovir, ki zahtevajo sestop s kolesa in nadaljevanje poti ob kolesu ali kar s kolesom na rami. Dirke potekajo 45 minut, nakar kolesarje do cilja čaka še dodaten krog dirkanja.

Tekmuje se lahko z vsemi tipi koles, a pravo ciklokros kolo je v bistvu zahtevnim razmeram prilagojena cestno kolo (specialka,) z zavitim cestnim krmilom in nekoliko širšimi ter bolj profiliranimi gumami. V zadnjih letih so takšna kolesa dobila tudi učinkovitejše disk zavore.

V Slovenji smo ciklokros obudili pred nekaj leti. Kolesarska zveza Slovenije prireja pokal Slovenije v ciklokrosu (rezerviran za ciklokros kolesa) in Zimsko ligo v ciklokrosu. Del teh dveh tekmovanj bo tudi kolesarska ciklokros dirka Črne njive nad Ilirsko Bistrico. Organizatorji bomo tam pripravili 2 km dolgo progo, na kateri bodo 17. decembra potekale dirke v treh kategorijah. Najprej se bodo v časovno krajši dirki pomerili fantje in punce do 15. leta starosti, nato bodo sledili mladinci in ženske ter za konec še moški (združeni kategoriji elite in master).

Ob ugodnem vremenu na na Črnih njivah pričakujemo vsaj 60 tekmovalcev iz cele Slovenije, katerim se bo (vsaj tako upamo) priključil še kakšen gost iz Hrvaške ali Italije. Z nekaj sreče bo konkurenco tudi kakšno  znano ime.

Poleg tekmovalnega poskušamo člani turno kolesarska sekcije planinskega društva Snežnik organizirati še  bogat spremljevalni program, s katerim želimo na to za domačine priljubljeno izletniško točko privabiti številne gledalce. Tako bomo pripravili teste koles, poskrbeli pa bomo tudi za hrano, pijačo in razvedrilo.  Zelo aktivni bomo tudi oglaševanjem same prireditve. Poleg nepogrešljivih plakatov in letakov, smo pripravili tudi promocijski video. Ta je na voljo za ogled na Vimeu in Youtubu, v tednih pred dirko pa se bo predvajal  tudi na lokalnih tv postajah.

Prireditev ima tudi lastno spletno strani, na kateri so za tekmovalce, obiskovalce in vse ostale zainteresirane  na voljo vse informacije. Aktivni smo in bom tudi na družbenih omrežjih – facebooku, twitterju in instagramu. Vse z enim sami ciljem – pripraviti prireditev, ki bo ostala vsem v lepem spominu vsem udeležencem in in na katero se bodo radi vračali tudi v prihodnje.

Spletna stran: www.ciklokros.si

Email: info@ciklokros.s

Več iz te teme:

Komentarji: