»Core energetics« je oblika telesne psihoterapije

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Zgolj ukvarjanje s telesom še ne prinese zdravja. Močno telo ne prinese avtomatično zdravega duha. »Core energetics« je celostni pristop k zdravljenju in združuje delo s telesom, psihoterapijo in spiritualnost. Osnova vsega je seveda energija.

Pred dobrim desetletjem sem začutil potrebo po koreniti spremembi mojega življenja. Začel sem z odločitvijo, da ne bom več pil alkohola. Povečal sem frekvenco športnih aktivnosti. Sledilo je lepo, vendar tudi težko in stresno obdobje. V treh letih poroka, dve selitvi, rojstvi dveh hčera, menjava moje in ženine službe, zagon njene psihoterapevtske prakse. Zdelo se je, da se stvari v življenju izboljšujejo, le telo je imelo svoje odzive na vse to.

Kolapsi ali vazovagalne sinkope so nenadne izgube zavesti pri sicer povsem zdravem človeku. Spremljali so me vse to obdobje, na koncu sta se pojavljala že dva na leto. Da imam resen problem, sem spoznal ob zadnjem takem dogodku, ko sem prišel k sebi na tleh kopalnice in med vrati zagledal prestrašeno štiriletno hčer. Začelo me je močno skrbeti.

ni podpisa
ni podpisa

Core energetics

Udeležil sem se predstavitvenih delavnic telesne psihoterapije »core energetics«. Ob prvi priložnosti sem se javil za delo. Sedel sem na stolu ob terapevtu, vsi pa smo z zaprtimi očmi sledili vizualizaciji. Po krajšem notranjem potovanju sem izgubil občutek za čas. Začutil sem, da se komaj še držim na stolu. Vrtelo se mi je. Občutek sem imel, da mi bo razneslo glavo. Skrčil sem se in se trudil, da bi vzdržal. V bistvu pa ni šlo. Čutil sem, da drsim v kolaps.

Ob meni je bil terapevt, ki sem mu popolnoma zaupal. S svojo navzočnostjo in glasom me je vodil čez izkušnjo. Tokrat ni bilo kolapsa. Imel sem podporo. Dobil sem razlago, kaj se dogaja z energijo v telesu in zakaj se to sploh dogaja. Bil sem šokiran! Pred menoj se je odprl povsem nov, popolnoma neznan svet.

Closeup image of hands of young people with on stack. Group of mixed race friends on the beach with their hands stacked.
Closeup image of hands of young people with on stack. Group of mixed race friends on the beach with their hands stacked.

Poleg želje po razumevanju ozadja svojih težav me je izredno privlačil sam način dela. Navdušen sem bil nad izražanjem negativnih delov sebe. Delo z udarjanjem in brcanjem mi je bilo kot nekomu, ki se ukvarja z borilnimi veščinami, zelo blizu. Še bolj kot samo fizično izražanje različnih čustev in občutkov pa me je navdušilo, kako enostavno smo prehajali iz destruktivnih stanj jeze in negativnosti v stanja ljubezni, odpuščanja, resnice in kreativnosti. Najgloblje se me je dotaknilo spoznanje, kakšne travme povzročamo moški v svoji nevednosti in zanikanju. Predvsem ženskam, kot partnerji in očetje.

Vpisal sem študij »Core energetics«. Intenzivne delavnice vsaka dva meseca, redna tedenska psihoterapija. Reševal sem težave, predvsem pa poglobljeno spoznaval sebe in odnose z drugimi. Opazoval sem težave in travme drugih »sotrpinov«. Čudil sem se našim spremembam. Ozaveščati in sprejemati sem začel temne in božanske obraze, vidike osebnosti, ki jih imamo vsi. Poleg teoretičnega spoznavanja zakonitosti povezav med telesom, umom in dušo sem začel predvsem čutiti. Čutiti ves spekter čustev, občutkov. In jih izražati. Presenečen, da za čutenje vse te pestrosti življenja ni treba v ringu nastavljati telesa nasprotniku ali leteti z jadralnim padalom.

ni podpisa
ni podpisa

John Pierrakos, ameriški psihiater grškega rodu, je temelje za svoj telesno-psihoterapevtski pristop opisal v knjigi Core Energetics – Developing the Capacity to Love and Heal. Leta 1980 je združil vsa svoja znanja in izkušnje ter v New Yorku ustanovil inštitut za usposabljanje terapevtov core energetics. Hitro razvijajoča se metoda se je naprej širila po drugih državah ZDA, v Mehiko in Kanado, v Brazilijo, Avstralijo, v Evropi v Švico, Nemčijo in na Nizozemsko.

Core energetics je oblika telesne psihoterapije. To je predvsem psihoterapija in to pomeni, da je odnos med terapevtom in človekom, ki išče pomoč, absolutno privilegiran nad vsemi drugimi tehnikami. Hkrati imamo na voljo široko paleto telesnih tehnik, s katerimi v okviru terapevtskega odnosa raziskujemo in vplivamo na čustvene in telesne težave. Spremembe se dogajajo na telesnem, čustvenem, miselnem in spiritualnem delu bitja. Po tem se ta psihoterapija tudi razlikuje od drugih psihoterapevtskih modalitet, ki delo s telesom uporabljajo samo delno in občasno.

Pogovor, fizični dotik in pretočno telo

Poleg pogovora, ki je naraven del vsake psihoterapije, spodbujamo raziskovanje telesnih izkušenj. V terapiji se večkrat pojavi tudi fizični stik. Dotik je kot terapevtsko sredstvo izjemno dragocen del psihoterapije, še posebno v naši slovenski družbi, ki je telesno »mrzla« družba in je dotik bodisi nezavedno prepovedan bodisi neupravičeno povezan s seksualnostjo.

Poleg psihološkega dela smo posebej pozorni na to, kako se osebna stiska izrazi skozi telo. Psihološke težave povezujemo s senzacijami v telesu in za telesne težave iščemo povezave v duševnih procesih. Zanima nas, kako se strah, frustracija, bes, stres, impotenca, konflikt, nezadovoljstvo ... kažejo na telesni strukturi, telesni drži in gibljivosti telesa.

ni podpisa
ni podpisa

Core energetics je celostni pristop k zdravljenju in združuje delo s telesom, psihoterapijo in spiritualnost. Osnova vsega je seveda energija. Čeprav poenostavljeno povedano, je to osnovni koncept zdravja: v tradicionalni kitajski medicini bi rekli, da smo zdravi takrat, ko je pretok čija močan in neoviran. Pogoj za to je sproščeno in »pretočno« telo, kar je znamenje pretočnosti tudi na vseh drugih nivojih našega bitja – čustvenem, miselnem in spiritualnem. Čustveno pretočen človek zaznava in sprejema svoje občutke, zna ravnati z njimi. Če je človek še miselno gibek, ne bo imel trdega, zategnjenega in bolečega telesa. Lahko bo imel občasne bolečine na nekaterih delih mišičnega oklepa, vendar bo njegovo telo na splošno mehko, pretočno.

Veliko ljudi je prepričanih, da imajo avtomatično zdravo telo in zdrav duh v zdravem telesu, ker se ukvarjajo s športom. Vendar to ni res. Zgolj ukvarjanje s telesom še ne prinese zdravja. Ogromna mišična masa ne pomeni hkrati tudi notranje trdnosti, še manj čustvene pretočnosti. Skrb za telo je pomembna, a ne smemo pozabiti, da smo ljudje tudi čustvena, spiritualna in odnosna bitja. Ko preveč športamo, lahko pozabljamo ravno na to. Veliko teles športnikov je nepretočnih, zbitih. Pogosto tudi čustveno. In tu se ponavadi pokažejo vsakdanje težave.

ni podpisa
ni podpisa

Reševanje lastnih težav

Pri terapiji core energetics govorimo o toku vitalne življenjske energije. In kjer je tok, je tudi izvir. Utripajoče jedro oziroma utripajoči življenjski center, ki je v centru naše biti, imenujemo core. To je izvir naše življenjske sile, prostor stika z božanskim, ki išče načine, kako se širiti in rasti. Ko smo v stiku s tem, smo do sebe ljubeči, počutimo se ljubljeni in znamo ljubezen tudi dajati. Smo hvaležni, ustvarjalni in svobodni.

Okoli tega jedra je v energijskih plasteh zgrajena periferija in gradi druge dele osebnosti. Najprej srečamo masko. To je naš socialni jaz, območje med nami in drugimi, prilagojena in družbeno sprejemljiva podoba. Masko zgradimo kot zaščito. Skriva naš pravi jaz. Maska duši živahnost življenjske energije, zmanjšuje vitalnost in preprečuje pristno izražanje.

Za masko srečamo prvo plast našega pravega jaza. To so temne in negativne lastnosti. Nižji jaz so neprijetni občutki, egoistične želje, senca naše svetle biti. Življenjsko energijo ustavljamo s tem, ko si ne dovolimo ozavestiti čustvenih bolečin in negativnih čustev. Vse to v nas stagnira in gradi plasti obrambe, ki postane mišični oklep. Ko ozavestimo in sprostimo te obrambe, si dovolimo priznati in izraziti osnovne rane in temne strani, poženemo ustavljeno energijo spet v gibanje. Tako pridemo nazaj v stik z našim višjim jazom. To so svetle in pozitivne lastnosti, občutki vitalnega, živega in magičnega. To je prostor človekove notranje modrosti. Postanemo bolj resnični in začnemo dostopati do tega, kdo v resnici smo: ljubeča, radostna bitja, povezana z življenjem. To je pot odkrivanja najglobljih potencialov in oblikovanje življenja v skladu z življenjskim poslanstvom.

Team Huddle Harmony Togetherness Happiness Concept
Team Huddle Harmony Togetherness Happiness Concept

S terapijo core energetics sem se srečal, ko sem si končno priznal, da vseh svojih težav ne zmorem reševati sam in da na svoji poti potrebujem pomoč. Po tisti delavnici aprila 2011 kolapsa nisem doživel nikoli več. Lanskega septembra sem pustil »varno« javno službo, zamenjal svoj prvi poklic profesorja fizike in vso energijo usmeril v delo v psihoterapevtski praksi in nadaljevanje študija. Od takrat sledim povsem novim ciljem in izzivom v življenju. Vsi so poravnani s tem, kdo v resnici sem.

Predvsem pa sledijo poti mojega srca.

 Opis individualne terapije

Kako poteka individualna terapija? Telesna psihoterapija je v prvi vrsti psihoterapija. To pomeni, da zdravljenje poteka najprej skozi odnos med psihoterapevtom in človekom, ki potrebuje pomoč. Ko zgradimo zaupanje in se razvije občutek varnosti, dodajamo terapevtskemu pogovoru različne oblike telesnega dela. Način dela prilagajamo vsakemu posamezniku glede na njegove potrebe, pretekle rane in cilje, ki jih želi doseči. Na voljo imamo široko paleto tehnik, od preprostega opazovanja dihanja do kompleksne ekspresije potlačenih občutkov, ki v resnici ustvarjajo različne čustvene in telesne težave. Kot diagnostično in terapevtsko sredstvo uporabimo tudi dotik. Telesna psihoterapija ni samo sedenje in pogovarjanje, ampak širjenje zavedanja in iskanje rešitev skozi opazovanje, gibanje in izražanje. Eno glavnih načel pri delu je, da telo nikoli ne laže in da vedno pripoveduje resnico. Telo je hiša naše duše in naš dokončni zaveznik.
 

Več iz te teme:

Komentarji: