Hudo: “Slovenian Alps in a time-lapse video”

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Avtorica kratkega filma “Slovenian Alps in a time-lapse video” Jerneja Fidler Pompe je blogerka, ki pod psevdonimom Exploring Slovenia odkriva lepote slovenskih gora in jih bralcu predstavi v izvirnih foto zapisih, albumih s fotografijami s poti in kratkimi filmi. Če se sicer trudi predstavljati predvsem aktualno vsebino in hribovske ture, všečne tako za goreče avanturiste, družine z otroki in starejše, je njen zadnji tri-minutni film nastajal kar leto in pol in predstavlja slovenske hribe skozi vse letne čase. Idejo za film v pretežno time-lapse tehniki je dobila na spletu. Najlepši landscape filmi, po njenem mnenju, vsebujejo vsaj kak element time-lapse tehnike in prav to je tisto, kar jih naredi privlačne. Njen film je kot sestavljenka živih lepih fotografij z oblaki, ki se prelivajo čez lepo pokrajino, kombinira pa jih tudi s posnetki gamsov in sicer gorskega doživetja.

O nastajanju filma:

Ker o time-lapse tehniki na začetku nisem kaj dosti vedela, sem se v ta projekt podala v stilu trial-and-error. Sproti sem se učila, ogromno posnetkov zavrgla, najboljše pa združila v končni posnetek, ki je sestavljen iz kar štiridesetih krajših posnetkov. Skozi leto in pol snemanj sem spoznala, da so sicer najboljši vremenski pogoji za hribovske avanture, torej sonček brez oblačka, ironično najslabši za snemanje time-lapse posnetkov. Prav oblaki so tisti, ki time-lapse posnetku vdahnejo življenje. Torej v hribe sem hodila praktično v vseh pogojih in letnih časih, pri minus 15, plus 40, vetru in dežju, poiskala prostor za kamero in čakala. Ko so se oblaki premikali hitro, je bilo dovolj deset minut, v nasprotnem primeru pa tudi eno uro. Včasih sem jo pustila tudi kar ob poti, vendar od tu izvirajo potem že druge anekdote. Enkrat mi je tako kamera padla po bregu navzdol in se skrila v globok sneg, jaz pa prepričana, da jo je vzel mimoidoči par, za njima in preiskat njun nahrbtnik. Še zdaj zardevam ob misli. Če bi kdo rad vedel več o posamičnih posnetkih, je treba poudariti, da je bil prav vsak odsek iz končnega posnetka zagotovo predstavljen v besedi in sliki na Facebook strani Exploring Slovenia, najboljše hribovske ture na blogu Exploring Slovenia, najlepše slike pa na Instagramu.

Več o Jerneji:

Poleg tega, da zadnji skoraj dve leti ustvarja pod imenom Exploring Slovenia, je tudi (predvsem?) mama dveh nadobudnih otrok. V hribe se zato najraje odpravi v družbi vsaj enega člana družine, najlepše pa je, ko se nabere cela razširjena družina, njena in moževa, in jo skupaj mahnejo kam gor. Po izobrazbi je ekonomistka, po duši pa umetnica, zadnjih trinajst let pa se pretežno ukvarja s pisanjem, odnosi z javnostmi, fotografijo in bloganjem.

Priporočamo:

https://www.facebook.com/nejafp?fref=ts

https://exploringslovenia.com/

 

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: