Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Jabolčna pita s skuto

Naša pita je tako zelo primerna sladica po hudem treningu, kjer smo izgubili veliko količino kalorij, nič narobe ne bo, če si jo omislimo nekaj ur pred vadbo ali pa se preprosto z njo pocrkljamo.
Foto: Tanja Drinovec
Foto: Tanja Drinovec
16. 2. 2020 | 09:50
16. 2. 2020 | 10:06
3:37
Če smo naše shrambe jeseni med drugim napolnili z zdravimi jabolki, se prav mogoče dogaja, da se tu pa tam najde že kakšno gnilo jabolko. Za pospešeno čiščenje in skrb, da ne bomo metali zdravja v smeti bo kot nalašč in prav prišla dobra stara jabolčna pita.



Krasna sladica, ki posladka in razveseli običajno še tako kislo in čemerno dušo na recimo nedeljsko popoldne.
Naša družinska jabolčna pita že kar nekaj časa potuje čez generacije, za Poletov recept pa sem jo preuredila v bolj zdravo in lahkotnejšo različico. V krhko testo smo vkomponirali zdravo mandljevo in pirino moko namesto običajne. Nekaj sladkorja pa smo nadomestili z javorjevim sirupom. O jabolkih ne bomo zgubljali preveč besed, ker že vemo, da vsebujejo veliko količino vitaminov in mineralov. Seveda pa vemo vsi tudi koga odžene eno jabolko na dan.

Naša pita je tako zelo primerna sladica po hudem treningu, kjer smo izgubili veliko količino kalorij, nič narobe ne bo, če si jo omislimo nekaj ur pred vadbo ali pa se preprosto z njo pocrkljamo. Pita marsikoga ponese s spomini v čase svojih babic.
 

Za pekač 25x35 cm potrebujemo:


Testo:
300 g pirine moke
15o g mandljeve moke
300 g masla
150 g rjavega sladkorja
2 jajci
Ščepec soli
Vaniljev sladkor

Foto: Tanja Drinovec
Foto: Tanja Drinovec


Nadevi:
Marelična marmelada
Skutni nadev:
400 g skute
3 jajca
Sladkor po okusu
Rum
Limonina lupinica
Vaniljev sladkor
Malo ruma
2 žlici kisle smetane
 
Jabolčni nadev:
1,5 kg sočnih jabolk
Limonin sok
Javorjev sirup ali sladkor po okusu
Cimet, klinčki (mleti)
Za premaz:
Malo sladke smetane
Jajce

Foto: Tanja Drinovec
Foto: Tanja Drinovec

 

Priprava:


Iz sestavin za testo zgnetemo gladko testo in ga pustimo v hladilniku, da se malo ohladi. Očiščena olupljena jabolka naribamo na rezine in pokapljamo z limoninim sokom, posladkamo in posujemo z začimbami. Zmešamo še skutino zmes iz vseh sestavin.
Dobro polovico testa zvaljamo in z njim obložimo pomaščen pekač.

Prebodemo ga nekajkrat in pokapljamo s sladko smetano. Testo premažemo z marmelado. Nanj nato vlijemo skutin nadev. Čezenj pa potresemo še naribana začinjena jabolka. Iz preostalega dela testa zvaljamo in izrežemo trakove, ki jih navzkrižno položimo čez jabolka. Trakove še premažemo s stepenim jajcem, ki smo mu dodali nekaj sladke smetane.
Pito pečemo pri temperaturi 175 stopinj približno 45 minut, da se lepo zapeče z jabolki.
 
Foto: Tanja Drinovec
Foto: Tanja Drinovec



***
Tanja Drinovec, študij arhitekture je uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi čez prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine