Kaj so otrokovi cilju v športu?

Fotografija: Kids playing soccer
Odpri galerijo
Kids playing soccer

Niso vsi starši bivši športniki, veliko jih je med nami, ki se nikoli niso ukvarjali s športom, otroci pa se hočejo. Kako lahko svetujemo otoku, pomagamo, jih podpiramo...

Knjiga Šepetalec Športnim otrokom je kot nalašč za take starše.

Tu je še en povzetek iz knjige.

 

Če ciljev otrok še ne pozna oziroma jih ne zna jasno artikulirati, potem se o tem z njim pogovarjajmo in mu pomagajmo najti jasno sliko o ciljih. Morda ni odveč, če otroku pomagate njegove cilje tudi zapisati. Na ta način boste otroku pokazali, kako lažje cilje spremljati in se učiti postavljati nove.


Kaj je za otroka v športu zabavno?
Vrste in oblike zabave za otroke spreminjajo s kladno z njegovim razvojem in starostjo. Verjamem, da pomeni uživati in se zabavati v športu nekaj spodbudnega, idealnega.


Kaj jih notranje motivira?
To lahko pomeni vrsto različnih dejavnikov. Včasih je to napredovanje, včasih zabava, včasih iskanje vloge v socialnem prostoru, včasih kaj popolnoma tretjega. Če boste otroku pomagali ugotoviti, kateri dejavniki ga motivirajo in vodijo naprej, bo otrok spoznal pomen in vlogo prepoznave notranje motivacije, ki je pomembna za vse, kar počnemo v življenju.
Na ta način bomo na neformalen način otroku predstavili in podpirali vloge, ki so v športu izjemnega pomena. Prav tako se bo otrok naučil razumevati, da ima vsak od nas določeno vlogo, namen in odgovornost, kar pa bo podporno pri vseh ostalih življenjskih izkušnjah.

Soccer coach discussing strategy with players on field
Soccer coach discussing strategy with players on field


Pohvalite prizadevanje
Vsi imamo radi, da nekdo prepoznava naše napore in prizadevanja pri delu ali kakršnem koli početju. Zato otroka pohvalite za njegova prizadevanja in napor, ki ga daje športu. Bolj ko boste pri pohvali specifični, bolj bo otrokovo razumevanje pohvale plodnejše.


Promovirajte aktiven in zdrav način življenja
To kar se otrok navzame in nauči v otroštvu ima še kako velik vpliv tudi kasneje v življenju. Živeti zdravo in aktivno življenje je kvalitetna osnova vsakemu človeku. Otroku pomagajte postaviti okvir, primer športnika – vzornika. Presenečeni boste, da ga vaš otrok verjetno že ima, zato dajte poudarek na lastnostih, ki jih vzornik mora imeti, da je lahko zanj vzornik.


Kot starši otroka športnika:
Navijajte za vse tekmovalce
Ohranjajte pozitiven pristop
Zahvalite se organizatorjem tekmovanj in prostovoljcev, ki pri organizaciji sodelujejo

Izogibajte se pretiranim pogovorom o številkah in rezultatih. Na tekmovanjih se z vašim otrokom udeležujte razglasitev rezultatov, če vaš otrok prejme nagrado ali pa ne.

 

Več iz te teme:

Komentarji: