Kako razkužiti avto in higiena po nakupovanju

V avtu ne nosimo mask? Mogoče boste po prebranem drugačnega mnenja.
Fotografija: Ne glede na izbrano sredstvo površin ne drgnite premočno. Absolutno se izogibajte čiščenju z vodikovim peroksidom, saj boste poškodovali površine v avtomobilu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ne glede na izbrano sredstvo površin ne drgnite premočno. Absolutno se izogibajte čiščenju z vodikovim peroksidom, saj boste poškodovali površine v avtomobilu. FOTO: Leon Vidic/Delo

Epidemije, sploh takšnih razsežnosti, kot je v primeru covida-19, so na slovenskih tleh redkost. Zato je toliko večji izziv za vse, stroko in širšo javnost.

K zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom SARS CoV-2 lahko pripomore vsak med nami že z izvajanjem enostavnih preventivnih ukrepov.
 
image_alt
Ko možgani nimajo energije, se jim nič ne da

Bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je dobesedno ustavila svet. Države se z njo spopadajo na različne načine, med katerimi so tudi različni ukrepi, ki bi zajezili (pre)hitro širjenje okužbe.
 

Glavni preventivni ukrepi 


Dobra novica je gotovo ta, da lahko z nekaterimi enostavnimi opravili, kot je redno umivanje rok z milom, tudi sami pripomoremo k zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Kako, pojasnjujejo strokovnjaki z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
image_alt
Napredek v teku in tekaški staž

Poudarjajo, da moramo vsi skupaj in vsak posameznik delovati odgovorno in preventivno za skupno dobro. Izjemnega pomena je dosledno upoštevanje higienskih navodil, ki jih navajamo v nadaljevanju:
• Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
• Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
• Če zbolimo, ostanemo doma.
• Upoštevamo pravila higiene kašlja.
• Redno si umivamo roke z milom in vodo.
• Če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo. Vsebnost etanola v njem naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje oz. razkuževanje površin niso namenjena čiščenju oz. razkuževanju kože.
• Splošna uporaba zaščitnih mask je potrebna.
• V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
Ker obstaja možnost, da je embalaža kupljenih izdelkov okužena, pred pospravljanjem izdelkov v hladilnik oziroma omare priporočamo ... FOTO: Jože Suhadolnik
Ker obstaja možnost, da je embalaža kupljenih izdelkov okužena, pred pospravljanjem izdelkov v hladilnik oziroma omare priporočamo ... FOTO: Jože Suhadolnik

 

Ostanimo doma 


Širjenje bolezni covid-19 bomo upočasnili, če omejimo socialne stike. To seveda ni lahko, saj smo ljudje po naravi družabna bitja. Pa vendar, izkušnje iz držav, ki jih je novi koronavirus najbolj prizadel, kažejo, da so ravno socialni stiki prispevali levji delež pri širjenju bolezni. Predvsem zato, ker smo lahko prenašalci bolezni, ne da bi to vedeli. Ravno zato je pomembno, da ostanemo doma in se z ljudmi družimo le virtualno. Če pri sebi opazimo simptome covida-19, se seveda nemudoma izolirajmo tudi od drugih članov skupnega gospodinjstva. V takšnih primerih sta skrbna higiena in razkuževanje prostorov toliko pomembnejša. Kako še ravnamo v taki situaciji, si lahko podrobno preberemo na spletni strani NIJZ, kjer imajo zbrane vse strokovno preverjene informacije v zvezi z novo boleznijo in koronavirusom.
 

Kako razkužiti avtomobil


1. Umijte si roke in jih po možnosti zaščitite z rokavicami.
2. Za razkuževanje avtomobila lahko – brez strahu, da bi kar koli poškodovali – uporabite vsaj 70-odstotno razstopino alkohola. Kot alternativo lahko uporabite mešanico milnice. Ne glede na izbrano sredstvo površin ne drgnite premočno. Absolutno se izogibajte čiščenju z vodikovim peroksidom, saj boste poškodovali površine v avtomobilu. Razkužene usnjene površine je priporočljivo namazati z negovalnim sredstvom za usnje.
3. Deli notranjosti, ki jih je priporočljivo razkužiti: volanski obroč, prestavna ročica, ročna zavora, kljuke na vratih, gumbi za upravljanje infozabavnega sistema in klimatske naprave, gumbi oziroma ročice za vklop smernikov, brisalnikov, tempomata, naslon za roke, gumbi za nastavitev položaja sedeža, okvir vrat.
4. Deli zunanjosti, ki jih je priporočljivo razkužiti: okvir vrat, zunanja kljuka vrat, gumb za odpiranje prtljažnega prostora.
***
Navodila nam je poslala Škoda.
 

Higiena po nakupu


1. V trgovini upoštevajte navodila glede uporabe rokavic, razkuževanja in varnostne razdalje do drugih kupcev.
2. Nakupovalno vrečo ob prihodu domov odložite v predsobo.
3. Umijte si roke z milom in nakupovalno vrečo izpraznite na površini, ki jo lahko enostavno razkužite.
4. Izpraznjeno nakupovalno vrečo obesite nazaj v predsobo. Če je možno, jo lahko tudi operete.
5. Ker obstaja možnost, da je embalaža kupljenih izdelkov okužena, pred pospravljanjem izdelkov v hladilnik oziroma omare priporočamo:

– kupljene izdelke, ki so pakirani v plastični, stekleni ali kovinski embalaži, očistite z raztopino detergenta za posodo in vodo ali jo prebrišite z alkoholnim robčkom,
– vsebino papirnate embalaže lahko prestavite v čisto embalažo (npr. moka, riž, maslo …), embalažo pa vržete v smeti,
– trajne izdelke, ki ne potrebujejo hlajenja, lahko daste za nekaj dni v »karanteno« v ločen prostor, s čimer se bo morebitno prisoten virus na embalaži v tem času inaktiviral.
6. Po končanem pospravljanju si spet  umijte si roke z milom, površino, na kateri ste praznili nakup.
 

Komentarji: