Klofuta za golf žogice

Objavljeno
01. avgust 2017 12.08
Posodobljeno
01. avgust 2017 12.08
Mirko Kunšič
Mirko Kunšič
Pataf (klofuta) za golf žogice
»Daj ji močan pataf ! Boš videl, kam jo bo odneslo, daj Patrik !, « je govoril Jernej Saksida prijatelju, 25 letnemu Patriku Markaču iz Vrtojbe, na udarjališču  Royal Bled golf kluba. Tam  so v soboto organizirali že drugič turnir LDET profesionalcev, ki z drajverji, palicami za začetni udarec, ki z nizkimi koti omogočajo najdaljše polete žogic.
Po izločanju med prijavljenimi tekmovalci se je Primorec uvrstil najprej med 16 in nato med 8 najboljših. V serijah morata  igralca v določenem času morala udariti vsak po 6 žogic. In tisti, ki udari najdlje se pomika po tekmovalni piramidi  navzgor.
Med posameznimi uvrstitvami so bili krajši odmori, takrat  so uvrščeni vadili na terasi prenovljene Kraljeve klubske hiše. Da bi ogreti v nadaljevanju zadevali 42 gramske golf žogice, kjer najhitrejši zamahi dosegajo tudi hitrosti večje od 200 km na uro.
Na koncu vadbišča je bil zakoličen določen prostor, območje za žogice, ki štejejo. Ob tako silovitih udarcih, kakršne »proizvedejo« tekmovalci, jih veliko zgreši idealne linije in raztros  zunaj merilnega območja je velik.
Za tretje in četrto mesto sta udarjala Anglež Bryan Roberts in Patrik Markač, ki so mu merilci namerili daljšo razdaljo, zato je bil  s 360.6 yardov prepričljivo tretji. Finalni par, Anglež, Matt Nicholls, ki vodi na lestvici letošnjih turnirjev, je udarjal v paru s kolegom Alexom Robertsonom. Njegovih 379,1 yardov ali 341,19 metrov je bilo dovolj za prvo zmago v tej seriji turnirjev.
Letos so serijo devetih turnirjev začeli na Danskem. Finalni bo novembra zunaj Evrope. Prvi štirje si razdelijo denarne nagrade. Prvo mesto je vredno 1250 evrov, 2. 750, 3. In 4. pa vsak po 525 evrov.
Tudi ti turnirji so priložnost za posameznike, ki si želijo v svetu golfa izboriti nekaj drobtinic in hkrati popularizirati tudi golf, kot več kot 600 let staro igro.
Primorski »dolgoprogaš« Patrik je letos dosegel na turnirju na Madžarskem tretje mesto. Izenačitev na Bledu pa mu je vzpodbuda, da se bo s prijateljema, ki mu pomagata, Jernejem Saksidom in Andražem Pavlico, odpeljal sredi junija na turnir v Bolgarijo.