Kolesarjenje za telebane, sedmič

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Pripravite se: to je  za začetnika najpomembneje. In zato potrebujete nekaj osnovne opreme, poleg kolesa. Osnova našega zapisa je članek Tori Bortman na spletni strani Bicycling.


Kolesarska majica
Zadaj je lahko malo daljša, da pokrije in ščiti hrbet,  in spredaj krajša, da se ne guba okoli trebuha, naj ne bo preohlapna, saj to onemogoča aerodinamiko, narejena naj bo iz materiala, ki dobro diha in se hitro suši. Zadrga spredaj naj bo po vsej dolžini, da lahko z odpenjanjem regulirate telesno temperaturo, zadaj morajo biti žepi za kolesarske potrebščine. Žive barve oblačil povečujejo varnost! V Sloveniji je kar nekaj izdelovalcev kolesarskih oblačil, najbolj znana sta Banem in Žolna sport, kjer vam naredijo majice po vaši zamisli. Ponudba tujih znamke v specializiranih trgovinah je dobra, zadovoljiva pa tudi v velikih nespecializiranih trgovinah. Žal je pa včasih v nekaterih  izdelkih veliko preveč »plastike«.Če naročate po spletu iz Azije vedite, da nekaj malega tvegate z izbiro materiale, barv, pa tudi tega ne veste, kje so bile stvari spravljene, s čim so jih pršili,  in kako so potovale do vas. Nizka cena in zdravje ne gresta vedno skupaj.


Kolesarske hlačke
Oprijete naj bodo, iz kakovostne  lajkre, na notranji stani pod presredkom pa naj bo všita podloga, ki vas bo ščitila pred otiščanci in odrgnjeno kožo. Vložki so cela znanost. Dobre hlače stanejo nekaj več, a tudi dalj časa trajajo. Priporočamo naramnice, tudi za ženske, čeprav to povzroča težave pri zasebnih opravkih. Hlače brez naramnic so morda za najbolj vroča poletja, hrbet je namreč na prepih zelo občutljiv. Tudi v vročem vetru. Dobre hlače izdelujejo tudi v Sloveniji. Banem in Žolna sport. Tudi pri njiju velja, da je poceni manj dobro kot dražje. Tisto, kar je dražje, pa je še vedno precej ceneje od dragega tujega. Nekoliko že, a ne veliko slabše.
Naš nasvet: pred vožnjo sem tam spodaj namažite z niveo ali soleo ali podobnim. Pomaga. Če vas hlačke vedno žulijo, ste ali kupili slabo robo, ali pa imate sedež napačno nastavljen, največkrat previsoko. Ali pa je sedež slab ali neprimeren.

Čevlji
Če imate navadna pedala, kar se pri začetnikih rado zgodi (»Se bojim, da bom zapet v pedala padel«), potem naj ima obuvalo čim trši podplat. Če so pedala narejena za vpenjanje, potrebujete čevlje s pripenjalci (blokeji) na sprednjem delu podplata, te naj vam nastavijo v trgovini – seveda morate imeti s seboj kolo. Čevlji naj ne bodo popolnoma po meri, nekaj prostora okli prstov prav pride. Za resno kolesarjenje so taki čevlji osnovna zahteva, stanejo pa toliko, kot tekaške copate, morda za spozna je več. Za popolno kolesarjenje se dobi tudi posebne vložke, narejene po nogi.
Pri nas kolesarskih čevljev ne delajo, čeprav bi jih v Alpini zagotovo znali narediti. Prepričani smo, da dobre. Nekaj so že skušali pred leti, za gorsko kolo. Tam pri cenah okoli 100 evrov je verjetno še nekaj prostora v tržni niši. In med čevljem za smučarski tek in za kolesarjenje je precej podobnosti.

Čelada
Ta je zakon, brez nje s kolesom niti do trgovine! Preverite, če ima model, ki vam je všeč na nalepki na notranji strani zapisane vse standarde o varnosti, ne glede na to, ali stane 30 ali 300 evrov. Dobra čelada reši življenje, zato poglejte, če vam lepo sede na glavo in če je zadaj in ob staneh dovolj globoka in debela, da se ob padcu ne boste z obrazom drgnili ob podlago. Čelada naj bo vedno na glavi, tudi med vzponi, ko je vroče. Vroče je zaradi klanca, vročine in napora, in ne zaradi čelade. Tudi me počasno vožnjo navkreber lahko kakovostno pikirate na pisker. »Kolesar se je med vožnjo na Vršič poškodoval kljub temu, da je imel čelado. Pripeto na balanci, žal.«
V bifejih se s čelado na glavi ne sedi. Vsi bodo mislili, da ste spili že pet pirov, čeprav jih šele nameravate.
Poceni čelade izdelujejo tudi v Sloveniji.

Rokavice
So pomembne. Zelo, z njimi boste bolje držali krilo, in če padete, bodo dlani ostale cele.  Rokavice so lahko poceni – in največkrat so take tudi manj kakovostne. Predvsem ne smejo tiščati. In ko primete za krmilo, ne smejo drseti. Drseča plastika na spodnji strani je lahko nevarna, pri začetnikih. Usnje veliko bolje prime na krmilo, a je dražje. Dober par rokavic z usnjenimi spodnjim delom, če pazite nanj, lahko traja nekaj let.  Poceni rokavice so potrošno blago, ponavadi so na njih tudi čudno o prišiti ježki za zapenjanje okoli zapestja, s katerimi so boste ogrebli obraz ali pa se vam bodo zalepili za kolesarsko majico. Mnogi vozijo z reklamnimi rokavicami, ki so jih dobili na kakšnem klesarskem maratonu – saj se da, a ko boste nadeli boljši izdelek, boste takoj opazili razliko.
Načeloma rokavice izdelujejo tudi pri nas, a največkrat gre za poceni izdelke, narejene  pri sosedih v Italiji.

Več iz te teme:

Komentarji: