Kolesarka čelada. Vsestranska Bolle The One

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Pred mnogimi leti smo slovenskega zastopnika za odlična športna očala Bolle spaševal, zakaj ne izdelujejo kolesarskih čelad. No, čez leta so naredili najprej smučarske čelade, zdaj pa, končno, tudi kolesarske. Zdi se, da jih je v veliki meri k temu nagovoril prav Slovenec. In ker se gredo pri Bolleju zares, jim je že s prvim modelom The One, za cestno kolesarjenje, tudi zares uspelo. V zadnjih letih smo preizkusili večje število čelad in med njimi ni bilo slabega modela – zdi pa se mi, da lahko zapišem, da je Bollejev model The One verjetno najbolj vsestranski med doslej preizkušenimi.

Zakaj? Zato ker je ta čelada narejena tako, da jo lahko nosite vse leto. Na školjki ima namreč spredaj in zadaj dva pokrova, da je čelada ali aerodina­mi­čna ali primerna za mrzle dni; z lahkoto, v nekaj sekundah, se ju da odstrani­ti ali nadeti. S čelado se dobi, kar je bilo kar precejšnje presenečenje, tudi zimska podkapa iz kakovostnega materiala, tisto, kar nas je kot zagovornike varnosti na kolesu še bolj navdušilo, pa je opozorilna lučka z odsevnim steklom na zadnjem delu čelade. Zgolj z rahlim dotikom prsta lučko ali prižgemo ali nastavimo na utripanje. Dirkači, ne snemajte tega dodatka, morda vam bo nekoč v vožnji pod večer domov s treninga rešil življenje! Enako velja za rekreativce, ki se po skupni vožnji malo »uhmeljimo« v bifeju in nas ujame mrak.

Na sprednji strani ima čelada odprtini, v kateri zataknete kolesarska očala, kadar jih ne potrebujete, to pa je največkrat, ko čelado snamete in odložite, ali ko se vam zarosijo ali umažejo očala. V opremi je tudi nalepka s kodo QR, ki vsebuje vaše podatke – seveda jih je treba najprej vnesi na zbirno mesto.

Zraven se dobi tudi vizir (šilt), ki pa ni le znak, da lahko s čelado The One vozijo tudi gorski kolesarji ali popotniki, ampak to tudi pomeni, da nas lahko vizir včasih varuje pred premočnim soncem ali dežjem. Cestni bojevniki se sicer vizirja izogibamo kakor strupa, ampak v resnici je to nepotrebno, saj velikokrat pride prav. Naša podoba trpi, a varnost in udobje se izboljšata. Poznam nekaj dobrih kolesarjev, ki poleti ne vozijo brez vizirja, pa čeprav so včasih dirkali.

No, izkušenega kolesarja najbolj navduši, kako čelada sede na glavo – in sede odlično, nastavljanje jermenčkov je enostavno, mikroregulacija pod ušesoma in brado je odlična, prav tako kot pritrditev vsega notranjega dela, ki objame lobanjo, z vrtljivim gumbom zadaj. Odlično se obnese.

 

ni podpisa
ni podpisa

Pred časom sem pri odlični Uvexovi čeladi omenil, da so mi všeč čelade, ki so po obliki nekoliko gobaste in so zadaj spuščene na zatilje, saj tako dajejo več zaščite lobanji. Tudi čelada The One spada v ta razred, s tem da je teža čelade zmerna. Priganjali smo jo v različnih vremenskih razmerah, od sonca do dežja in vetra, in mirno lahko zapišem, da je test odlično prestala. In privabila marsikateri radoveden pogled, saj je oblikovno in funkcionalno nadpovprečen izdelek.

Čelada za zahtevne rekreativce, tudi take s tekmovalnimi ambicijami. S pokrovi na školjki je dovolj dobra tudi za rekreativno vožnjo na čas. Primerna je tudi za prave tekmovalce, s tem modelom vozijo mladinci KD Radenska Rog in selektor članske državne reprezentance Andrej Hauptman. Zastopnik je RodeoTeam d.o.o.

 + Hvalimo

• Uporabnost vse leto, v vseh razmerah

• Dve čeladi v eni (cesta in vožnja na čas)

• Odličen oprijem na glavi

• Opazna odsevnik in lučka zadaj

• Dovolj kompaktni paščki in mikronastavitve paščkov

• Dobra podkapa, kroj in material

• Razmerje cena-kakovost

! Opozarjamo

• Kakšno živo ali dodatno fluorescenčno barvo čelade več bi si želeli.

• Preobčutljivost lučke na dotikanje, lahko se sama prižge.

• »Sodelovanje« čelade in podkape zahteva pri nadevanju čelade kar nekaj potrpežljivosti.

Več iz te teme:

Komentarji: