Luka Kovačič:Letalnica pod Poncami ostaja slovenska!

Barbara Trunkelj je zmagala drugič, Luka Kovačič še tretjič do zmage na Red Bull 400, tudi tokrat z rekordom!
Fotografija: Luka Kovačič na domači tekmi ni pustil dihati sicer vrhunskemu Avstrijcu Jakobu Mayerju. V zadnji tretjini ga je pustil kar močno za sabo. Foto: Siniša Kanižaj
Odpri galerijo
Luka Kovačič na domači tekmi ni pustil dihati sicer vrhunskemu Avstrijcu Jakobu Mayerju. V zadnji tretjini ga je pustil kar močno za sabo. Foto: Siniša Kanižaj

Tudi sedmi Red Bull 400 v Planici je za nami, letos še kot finale nove serije štirih lokacij 4TITUDE CHALLENGE! Tek na letalnico bratov Gorišek je spet pokazal zakaj velja za najzahtevnejšo tovrstno preizkušnjo na svetu. 202 višinska metra vzpona v 400 metrih teka je namreč zalogaj, ki nedvoumno loči najboljše od dobrih. 

Domači as Luka Kovačič že nekaj let sodi med prve. Z današnjo izjemno predstavo je domov odnesel tretjo zaporedno zmago v Planici in za 3 sekunde izboljšal svoj lanski rekord. Na vrh letalnice je pritekel s časom 4 minute in 56 sekund. Moška finalna dirka se je sicer začela umirjeno, najboljši so taktizirali in tempa niso dvigovali, dokler se vrsta ni raztegnila. Kovačič je takrat potegnil, sledil pa mu je Avstrijec Jakob Mayer, sicer zmagovalec dveh in drugouvrščeni na enem od predhodnih tekmovanj v seriji 4TITUDE CHALLENGE. Luka mu na domačem terenu do četrte zmage ni pustil in tekmo rutinirano peljal do vrha, Avstrijcu pa niti za trenutek ni pustil preblizu. Ta je dirko končal s časom 5:07. Na tretjem mestu smo videli boj med Slovencema Simonom Aličem in Andrejem Koželjem. Boljši je bil slednji (5:13).

Luka Kovačič:
“Danes mi je uspel hat trick! Spet zmaga, spet rekord, težko ne bi bil zadovoljen z današnjim izkupičkom. Domačo nalogo sem opravil, kot sem si jo zastavil. Glede na to, da je bila ta dirka tudi finale serije 4TITUDE CHALLENGE, so se vsi prišli boriti, ne le za današnjo zmago, ampak tudi za skupno razvrstitev. To je še dodalo olja na ogenj in verjetno je tudi to pomagalo, da sem bil še hitrejši. Za drugo leto bom seveda načrte začel delati takoj, ampak zdaj bodo vsi pričakovali, da bom zmagal in da bo rekord, zato bo tudi ta pritisk igral večjo vlogo. No, jaz se bom potrudil, da odtrgam kake 3 sekunde od rezultata še naslednje leto ”

Pri ženskah smo videli boj za vrh med tremi Slovenkami. Najboljša je bila na koncu Barbara Trunkelj, ki je tako ponovila lansko zmago, tokrat še bližje rekordu Italjanke Valentine Belotti (6:20). Za njim je letos zaostala le še 4 sekunde. Druga je bila Tea Femc (6:38) in tretja Mojca Koligar (6:47).

Barbara Trunkelj:
“Letošnja zmaga je bila mogoče malo težja kot lanska, tudi zato, ker sem branila zmago, kar doda nekaj pritiska, pa navijačev ne želim nikoli razočarati. Naslednje leto bom sezono splanirala tako, da bom šla na več Red Bull 400 tekem, verjetno na serijo 4TITUDE. “

Po dopoldanskih kvalifikacijah se je v finale sicer uvrstilo 5 najboljših posameznikov iz vsake
kvalifikacijske skupine pri moških in 10 pri ženskah ter dodatnih 20 na podlagi časa. Pri štafetah je v finale napredovalo 15 ekip. 

Med poklicnimi štafetami so slavili v gasilski ekipi z imenom FCC 1 (Domen Pavlič, Žan Koncilja, Bojan Dabižljevič, Sebastjan Vovko), pri mešanih štafetah so bili najboljši Miha Dolar, Lea Holc, Žiga Špelič, Anže Čufar, pri moških pa Rok Lapornik, Mario Jelaš, Nik Bračič, Timon Brunšek.

Danes mi je uspel hat trick! Foto: Alen Milavec 
Danes mi je uspel hat trick! Foto: Alen Milavec 


V Planici tekmovanja Red Bull 400 gostujejo že od leta 2012, letos pa je bila planiška tekma tudi finale novoustanovljene serije 4TITUDE CHALLENGE. S štartne linije se je tokrat pognalo 1175 tekmovalcev iz 21 držav, kar je še en nov rekord tega tekmovanja (štartnino jih je sicer plačalo kar 1.228). Tekmovanje je skozi leta preraslo iz športne zabave in nečesa novega, v pravo tekaško dirko, na katerem je vsako leto več tistih, ki se pridejo boriti za čim boljši rezultat. Z 20 tekmovanji na leto, po vsem svetu, je ta tekaška disciplina že dobila tudi prve specialiste, s serijo 4TITUDE CHALLENGE pa še svojo “novoletno” turnejo. Do zmage v Planici je tako nemogoče priti brez resnega treninga, saj je konkurenca v špici na zavidljivo visokem nivoju, zahtevnost proge v dolini pod Poncami pa ne dovoli prevelikih presenečenj.

V seriji 4TITUDE CHALLENGE je bil v skupnem seštevku na koncu pričakovano najboljši moški Jakob Mayer, 2 krat prvi in dvakrat drugi v seriji, pri ženskah pa Martina Wernig, ki je tekmovala v dolini Fiemme, v Bischofshofnu in v Planici. Oba Avstrijca sta potrdila, da je planiška tekma najtežja od vseh. Ob tem je potrebno omeniti še enega Slovenca, Matjaža Miklošo, ki je bil v skupnem seštevku 4TITUDE CHALLENGE tretji.

Barbara Poženel





 

Komentarji: